Tuesday, February 2, 2016

Motivation ;-)

Gigih buat mende alah ni ... bagus juga bila ramai member bagi tips macam2 .. antaranya dorg ada tabung khas RM kaler HIJAU .. ada juga advise terbalikkan amount dimana setiap 1hb bermula dgn amount yang paling banyak iaitu RM30  ..... bagus  dan sangat2 membantu motivate utk aku teruskan tabung weekly challenge ni ... menabung la walau x banyak .. at-least sebagai permulaan ke arah yang baik .. Total 60 Weeks Challenge hujung tahun ni berjumlah RM1,830 .. al-maklum hujung2 tahun nanti la yg paling banyak kita  nak guna duit kan ... so selamat berjaya kawan-kawan ;-)

Monday, February 1, 2016

Baby Meal Planner ;-)

mujur maknya keje library ye nak .. time buat Projek Anjakan Rak minggu lepas .. terjumpa buku ni ... kena baca balik refresh info .. bukan boleh main prepare jer solid food utk baby yer .. yg bagusnya buku ni siap ada info explanation stage by stage baby & resepi beserta gambar2 ... so x der la susah nak faham .. let's read ;-)

Wednesday, January 20, 2016

Yes ;-)

Lagi beberapa hari nak menjengah 7mths ..yeahaaaaa pogress terkini sudah mula merangkak .. acah-acah mula tue dia mcm gayat ..yg lawaknya reverse ke belakang .. gasaklah anak.. duduk sendiri pun belum boleh lagi ni kisahnya ... takpe..slo-slow kayuh yer ..  janji bahagia giteww ;-)

Wednesday, January 13, 2016

My Alarm Clock ;-)


Duty hari-hari Ayra tanpa mengira hari keje or weekend .. asal azan subuh pagi dia dah bangun jaga elok dah .. elok naa jadi alarm clock mama-papa dia .. sekarng ni dah makin kurang tido siang dan kuat menyusu .. kalau tinggal pegi ofis 6-7 botol ebm x 3oz .. pukul 6petang tu dah licin tinggal stok sebotol jer .. smp bibik dok asyik ngadu yg baby kuat menyusu dan kurang tido siang sekarang nie   .. normal la kan .. makin aktif ni baby dah makin kurang tido siang .. syukur sangat2 dah janji Ayra sihat membesar .. setakat ni solid foods still continue 4 days rules .. antara yg aku dah buat kurma, potato, labu, carrot, pear ..semua ok proceed no allergy  .. next 7months nanti baru la nak mula dgn bubur nasi dan mula mixed sayur and buah .. 

Friday, January 8, 2016

Checkup 6 Months ;-)


Muka ada senyum kemain nauuu .. ni pic masa husband parking kete tepi kedai .. berat ok naik 300gm - 6.3KG .. tinggi, ukur lilit kepala semua normal bagus ..  lps je kena inject .. ambik la seharian meragam tido sekejap2 membawa meragam dia tu smp ke malam .. sabar ye nak .. membesar bagai johan lepas ni ;-) 

Wednesday, January 6, 2016

Ayra Solid Food ;-)


Her 1st Solid Foods .. Puree Labu hasil dari kebun tok .. as permulaan bagi selang sehari .. amalkan concept 4days rules yer .. perkenalkan menu yg sama selama 4 hari berturut-turut nak tgk anak serasi tak .. mulakan dengan sayur & buah dahulu .. Alhamdulillah Ayra makan & poo-poo pun ok ... lepas ni mama kena rajin cari menu2 lain pula yer ;-)

Monday, January 4, 2016

Aidil Tahun 1 - 2016


Sesi Pagi tahun 1 Fatima - KAFA .. Mood still ok time ni .. Baik hati bagi duit kat kawan dia .. sabojelah yer anak .. 


Sesi petang Tahun 1 - Bawak beg Sekolah Agama .. cikgu bagi duit Rm1 .. dia gedik2 nak beli choki2 & Appolo .. alahai drama betul la ;-)


Tuesday, December 29, 2015

Family Vacation - Pulai Desaru Beach Resort & Spa

Pic taken from HERE 

Selesai Majlis adik lelaki ku .. kami bergerak pula menghala ke Desaru .. sambung lagi percutian keluarga penghujung tahun ni  .. sempat kidnap my mom lagie ajak join .. rehat2 menenangkan fikiran ... dari Mersing nak ke Desaru ambik masa dalam 2 jam juga perjalanan .. settle checkin masuk bilik .. husband dok pelik sebab bilik kami besau nau .. dah la ala2 kondo ada dua tingkat .. bila confirm balik rupanya hotel upgrade bilik deluxe kami ke Junior Suite di level paling atas level 5 .. almost guest kat sini foreigner singaporean dan orang luar ..  ada pelbagai  kemudahan mcm spa, children playroom, swimming pool besar, games center & bfast yg pelbagai menu ..hotel ni dekat sgt dengan pantainya yg cantik -bersih ..tapi kami tak mandi pun sebab laut ombak mmg menakutkan rupanya ..siap ada alert bendera merah lagi .. budak-budak yg beriya sakan mandi pool ..   apa-pun Thanks Pulai Desaru for the great hospitality selama dua malam kami menginap disini  .. ada rezeki kami repeat datang lagi ;-)



Saturday, December 26, 2015

Wedding Shafiq & Aisah ;-)


Alhamdulillah .. Selamat sudah Majlis Pernikah adik kesayangan ku Ahmad Shafiq & Noraisah Zahari di Kg. Tenglu laut- Mersing, Johor pada 25 Dis 2015 yg lalu .. Majlis berjalan lancar di pihak keluarga perempuan .. belah kami ni dijangka buat pada tahun depan Insyaallah .. meriah juga rombongan pihak lelaki  dengan kehadiran keluarga MIL, FIL & SIL yang turut dalam rombongan menghantar pengantin lelaki  .. alang-alang lepas checkout Legoland .. mereka sudi sama2 hadir memeriahkan majlis di Mersing .. Buat pasangan pengantin semoga ikatan perkahwinan kalian kekal bahagia selamanya hingga ke Jannah .. 

Friday, December 25, 2015

Family Trip@Legoland

Husband menunaikan janji pada twins yg dapat 5A for their UPSR .. makanya jadila family day for keluarga kami, MIL, FIL & SIL Family ... memulakan perjalanan pada 23 Dis dari Puncak Alam .. kami check-in dulu di Castello Hotel .. ronda2 JPO malam tue .. esok pagi baru la ke Legoland .. Ayra & maid tinggal kat hotel rehat puas-puas je..  walaupun sangkut dalam hujan almost 1 setengah jam .. tapi mmg puas hati repeat kali ni .. sebabnya aku dapat main semuanya .. hari tu pegi tgh preggykan Ayra .. mmg dok tengok je mana2 ride yg extreme tu  .. cuma bila pegi time cuti sekolah ni agak jenuh menunggu Q panjang .. memang tahap kesabaran kena tinggi yer .. sakan kami ronda sampailah Legoland ni nak tutup dah .. Thanks to all family members yg menjayakan trip ke Legoland kali ni .. we really had so much fun ;-)