Friday, February 27, 2015

He turns 34 ;-)

Alhamdulillah syukur Allah di atas kurniaan rezeki kepada kami... Happy 34th Bestday my dear ... Ya-Allah... kurniakanlah kesihatan.. kebahagiaan dan kerahmatan buat suamiku Mohd Azlan Abull Majid.. semoga kami diberkati dunia dan akhirat.. aminnnn ;-)

Thursday, February 26, 2015

P.I.L.E.S ;-(


ini kali ke dua kena .. dulu kena masa dlm pantang..  la ni at 20weeks pregnancy... ohwwww... sgt2 sakit & tak selesa..help..help..helppp ;-(

Monday, February 23, 2015

CNY 2015 ;-)

 As usual.. husband busy handle event open house TCM , Jln Ipoh KL... makanya rabu lagi kami dah stay di Hotel Sani KL.. dekat je nak jln kaki ke tmpt event tu..

  CNY day... dok sibuk join memeriahkan open house kat situ.. siap dpt pose dgn Dato Jimmy Choo... dah la peramah.. x sombong pun.. kami siap makan kt area vvip sebab food dekat public area dah habis .. he.he... so stay la kt KL smp hari jumaat... 

malam jumaat tu jalan n dinner di Pantai Bagan Lalang Sepang bersama SiL Didie & Afnan ... meriah mkn seafood .. smp tgh malam kat sana barula kami gerak balik ke puncak alam ;-) .. weekend tak kemana.. aktiviti mengemas umah.. settlekan laundry... nasib pun x jalan ke mana2 tgk trafik sesak esp. kt highway ...


Monday, February 16, 2015

Preggy Pillow

finally .. dpt juga bantal idaman hati... beli from Didi Kids Shop... Rm139.90 sebiji.. baru bukak plastik dah selamat dirasmi hero kecik dua tu.. siap berebut bagai.. best gile la pillow ni.. mmg sesuai digunakan utk pregnant mom & bf baby nanti.. husband kata ..lps ni aku dah tak peluk dia dah .. ha..ha..ha .. no worries dear.. semua best untuk dipeluk ;-)

Wednesday, February 11, 2015

New gadget ;-)


Redha dgn ujian ini... bertabahlah hati... 4x kena cek & monitor gula dlm badan ..  beli dkt MayCare Pharmacy..  strip lain RM49.90... alcohol swap lain RM25.. jarum lain.. meter set lain RM78.. igtkan beli satu pakej semua dah ada ... strip tu pulak cuma ada 10pcs jer.. sehari guna 4strip.. mmg bertahan 2 hari jer... pastu buat sendiri jer test ni.. cucuk diri sendiri gitu.. ni pun aku dah control makan.. bkn makan beriya pun ;-)

Tuesday, February 10, 2015

Naelofar Hijab = Selesa & Praktikal ;-)

waaa.. suke bangat.. first time sarung Tudung Naelofar Hijab  ni.. .. serious selesa.. tak kalut nak iron & pin bagai... sangat2 praktikal& labuh elok jer... harus beli lagi lepas ni... kalau pakai shawl biasa tu nak berinner bagai.. yg ni terus sarung jer .. harga sehelai RM50 .. yg ni aku beli masa kt vendor festival stadium shah alam .. mmg laris mcm goreng pisang gitu ;-)

Friday, February 6, 2015

~ MGTT Test at 17weeks ~

hari ni turn untuk buat MGTT test ..kena  puasa dari tgh malam .. hanya boleh minum air kosong jer .. so dua kali bacaan darah ..  sebelum & selepas  minum air gula .. adehhhhhh .. tinggi plk bacaan gula.. result aku lebih dari paras yg dibenarkan = 10.2 .. kena repeat buat BSP pulak lepas ni dkt klinik KK.. masa pregnant Adam-Aidil takder masalah .. bacaan semua normal ... maybe sebab both family side ada history diabetes .. so kali ni results tak berapa ok pulak ... ni pun aku tgh kumpul tips & info kawan2 nak bagi bacaan gula ni normal .. korang ada info tak .. share please ...

Wednesday, February 4, 2015

Sup Ikan Jenahak + Sawi Jeruk

ok.. mood masak mari sudah.. masak sup ikan jenahak + sawi jeruk.. resepi my mom ni.. mmg best jer bila makan.. lain dari sup ikan biasa tu.. sama mcm masak sup ikan.. cuma bila ikan dah elok masak tu.. korang campurkan sawi jeruk dlm tu.. mmg terangkat rasa dia.. x payah kalut nak masak lauk lain dah ;-) 

Friday, January 30, 2015

Bengkel Amalan Terbaik PUiTM 2015 ;-)

Hari pertama & kedua = Emcee on Duty ;-)

Hari Kedua - Presenter Kertas Kerja ;-)

Majlis Makan Malam - Pengacara Majlis.. (dress from Bella Ammara & shwl from Sugarscarf ;-)


Penyanyi Majlis pembukaan .. feeling artis kejap ;-)

 Alhamdulillah settle sudah ;-)

  • Settle sudah event ofis selama dua hari lepas .. first time dlm dpt job smp 3 title ... nie memang betul2 enterframe ... ha..ha..ha... takpelah janji semua tugas dpt dilaksanakan ... baby pun  bg kerjasama baik .. sepanjang event no morning sickness at all .. so dapatlah sandang tugas as pengacara majlis + paper presenter + penyanyi jemputan gitu ;-)



Tuesday, January 27, 2015

My Kad Merah ;-)

settle.. phew... rutin yg biasa dilalui pada ibu2 yg buat checkup di klinik kesihatan.. first time buat kad merah di KK Puncak Alam ni.. dulu kat KK Bukit Kuda.. mcm biasa kalau dtg awal pagi pkl 8am dah berderet ramai menunggu dah.. mula2 lepas ambk no. check urin.. tunggu nama dipanggil cek BP, berat, ukur tinggi rahim, ambk darah .. tunggu results.. baru last sekali jumpa dr.. oh ye pada yg nak bukak kad merah ni korang kena bwk previous kad merah masa pregnant sebelum ni yer.. so senang nurse & dr nak refer history2 sebelum ni... time aku siap settle semua pkl 11.15am tadi... tak tau la sekarang ni ada jer member ofis aku tak buat kad merah ni.. dorg just chekup kat klinik biasa jer.. maybe dah ramai patient kt KK ni utk dorang handle kot.. tu pun td aku ty nurse psl mgtt test tu kalau aku buat kat klinik luar@panel boleh tak.. nurse kata ok.. x der masalah.. bawak jer result MGTT tu nanti masa next checkup.. mmg kesabaran tinggi menunggu kat sini.. nurse2 yg duty kat sini pun gigih melayan patient yg ramai ni.. takder plk nurse yg laser2 kat KK pck alam ni .. lepas siap semua terus gerak masuk ofis..

Antara tips/info :
  • Permulaan masa yg digalakan utk korang buat buku merah ini adalah 10weeks-12 weeks
  • Bawa IC setiap kali datang dan bawa buku kad merah checkup mengandung sebelumnya (bagi yg dah pernah ada anak sebelum ini) ..simpan rekod hamil sebelumnya sebaik mungkin..
  • Ingat tarikh akhir@LMP period (hari 1st day period) untuk tujuan kiraan EDD (jangkaan bersalin)
  • Bawa bukti contoh scan@ultrasound yg korang ada dari klinik swasta untuk direkodkan.. kalau takder pun takper .. x wajib
  • Datang mengikut tarikh checkup yg telah ditetapkan.. kalau appmt pagi pkl 8am janganlah dtg dkt pkl 11am.. sure korang akan kena dtg balik pkl 2ptg mcm tu ..
  • Pada para bapa.. tak payah la ikut sama tunggu dlm kawasan klinik tu.. beri keutamaan tempat duduk pada ibu2 hamil dan ibu2 yg dtg dgn bayi kecil tue .. better korang balik rumah rest relek2 pastu dtg bila semua dah settle yer..
  • Pada para ibu .. bwak kudapan makanan cth mcm roti, biskut, kuih2 utk alas perut dan bawa bekal air masak sebab lama menunggu haus tu nanti .. boleh juga bawa bahan bacaan utk dibaca sepanjang tempoh menunggu tue..