Friday, January 30, 2015

Bengkel Amalan Terbaik PUiTM 2015 ;-)

Hari pertama & kedua = Emcee on Duty ;-)

Hari Kedua - Presenter Kertas Kerja ;-)

Majlis Makan Malam - Pengacara Majlis.. (dress from Bella Ammara & shwl from Sugarscarf ;-)


Penyanyi Majlis pembukaan .. feeling artis kejap ;-)

 Alhamdulillah settle sudah ;-)

  • Settle sudah event ofis selama dua hari lepas .. first time dlm dpt job smp 3 title ... nie memang betul2 enterframe ... ha..ha..ha... takpelah janji semua tugas dpt dilaksanakan ... baby pun  bg kerjasama baik .. sepanjang event no morning sickness at all .. so dapatlah sandang tugas as pengacara majlis + paper presenter + penyanyi jemputan gitu ;-)



Tuesday, January 27, 2015

My Kad Merah ;-)

settle.. phew... rutin yg biasa dilalui pada ibu2 yg buat checkup di klinik kesihatan.. first time buat kad merah di KK Puncak Alam ni.. dulu kat KK Bukit Kuda.. mcm biasa kalau dtg awal pagi pkl 8am dah berderet ramai menunggu dah.. mula2 lepas ambk no. check urin.. tunggu nama dipanggil cek BP, berat, ukur tinggi rahim, ambk darah .. tunggu results.. baru last sekali jumpa dr.. oh ye pada yg nak bukak kad merah ni korang kena bwk previous kad merah masa pregnant sebelum ni yer.. so senang nurse & dr nak refer history2 sebelum ni... time aku siap settle semua pkl 11.15am tadi... tak tau la sekarang ni ada jer member ofis aku tak buat kad merah ni.. dorg just chekup kat klinik biasa jer.. maybe dah ramai patient kt KK ni utk dorang handle kot.. tu pun td aku ty nurse psl mgtt test tu kalau aku buat kat klinik luar@panel boleh tak.. nurse kata ok.. x der masalah.. bawak jer result MGTT tu nanti masa next checkup.. mmg kesabaran tinggi menunggu kat sini.. nurse2 yg duty kat sini pun gigih melayan patient yg ramai ni.. takder plk nurse yg laser2 kat KK pck alam ni .. lepas siap semua terus gerak masuk ofis..

Antara tips/info :
  • Permulaan masa yg digalakan utk korang buat buku merah ini adalah 10weeks-12 weeks
  • Bawa IC setiap kali datang dan bawa buku kad merah checkup mengandung sebelumnya (bagi yg dah pernah ada anak sebelum ini) ..simpan rekod hamil sebelumnya sebaik mungkin..
  • Ingat tarikh akhir@LMP period (hari 1st day period) untuk tujuan kiraan EDD (jangkaan bersalin)
  • Bawa bukti contoh scan@ultrasound yg korang ada dari klinik swasta untuk direkodkan.. kalau takder pun takper .. x wajib
  • Datang mengikut tarikh checkup yg telah ditetapkan.. kalau appmt pagi pkl 8am janganlah dtg dkt pkl 11am.. sure korang akan kena dtg balik pkl 2ptg mcm tu ..
  • Pada para bapa.. tak payah la ikut sama tunggu dlm kawasan klinik tu.. beri keutamaan tempat duduk pada ibu2 hamil dan ibu2 yg dtg dgn bayi kecil tue .. better korang balik rumah rest relek2 pastu dtg bila semua dah settle yer..
  • Pada para ibu .. bwak kudapan makanan cth mcm roti, biskut, kuih2 utk alas perut dan bawa bekal air masak sebab lama menunggu haus tu nanti .. boleh juga bawa bahan bacaan utk dibaca sepanjang tempoh menunggu tue..

Monday, January 26, 2015

Gastrik Attack ;-(

jumaat lepas tuan rumah dilanda gastrik + high BP. waaaaa... pedihnye perut... balik klinik terus beli nasi kukus... licin nasi kukus + ayam makan.. dr dah remind suruh makan ikut time.. mmg makan pun cuma x boleh makan byk.. nak buat camner tue.. adeh..adeh...

Tuesday, January 20, 2015

Buah Delima@Dhaka ;-)



tue dia ... delima yg kami beli masa travel di Dhaka lepas .. dah la warnaya merah menyala .. manis sangat2 rasanya ... husband beli 3 biji besar  cuma 300taka sahaja .. pernah beli kat Jaya Grocery sebiji dkt RM10.. kalau convert duit mesia pun tak smp RM20.. habis makan kat sana .. ada baca kat info pregnancy .. buah delima ni elok dimakan dan diamalkan diiringi selawat utk naikkan HB &  kurangkan darah tinggi semasa pregnancy ... kiranya rezeki masa ke Dhaka lepas .. dpt beli buah ni dgn harga yg sgt2 murah dan freshhhh ;-)

Monday, January 19, 2015

Pregnancy Massage ;-)

semalam booked kak Suriani from Juara Theraphy, Alam Jaya datang rumah massage... aku pun lebih prefer home massage. so awal2 booked dia dtg rumah pagi tu..  kak su ni memang biasa urut org bersalin semua.. tu yg memang rasa confident nak urut dgn dia... bila dia urut belakang badan.. area bahu.. betis.. ya-allah rasa relief sangat2... dia siap remind bertabahlah sepanjang tempoh 9mths ni.. lagila usia dah 34 tahun ni.. memang rasa lenguh dan cepat letih pregnant kali ni... insyaallah dah siap survey pakej urut pantang & bersalin dgn kak su ;-)

Friday, January 16, 2015

IJAS 2015, Singapore 12-14 Jan 2015 ;-)


  • Alhamdulillah selamat sudah present paper di IJAS 2015 Singapore ... pergi satu family bersama BIL Iwan as bodyguard hero2 kecik tue.. lagipun dia baru hbs praktikal .. bawak jer sekali ke S'pore ni .. flight pergi-balik kami naik Malindo .. sorang dlm RM200 ++ .. kat sana kami naik cab jer.. so mmg duit more spending kat cab fares .. part tak best is exchange rates duit kita dgn SGD dan nak cari halal foods tu kena beware .. masa kami kat area Orchard Road tanya dgn sorg staff situ yg pakai tudung dia bgtau dlm food court tu semua tak halal .. so kami nak makan cari yg ada Halal@Muslim Certificate barula berani nak makan situ .. itula sedikit sebanyak pengalaman 3 hari kat sana .. yg paling enjoy kids la .. sebab Aidil first time naik flight .. so dia agak excited lebih ;-)

bersama bodyguard kecik ;-)

certificate ;-)

my co-author kecik 

Antara tempat yg kami sempat pegi sepanjang kat sana :-
  • Kami stay di Value Hotel Nice di Balestier Road .. ambik bilik quadroom (1 queen + single bed) 2 malam = SGD288.10 ..oklah bilik ngam2 tak besar luas sangat ..nak solat pun muat2 jer ... tapi semua muat tido atas katil ..he..he.. ;-)
  • Esplanade (org sana panggil building tu mcm durian .. kami lepak kt situ tengok show water & laser .. free jer show ni .. siap boleh tgk ada water taxi yg cantik berlampu2 kat situ)
  • Marina Bay (hotel yg bentuk macam kapal tu .. dekat area situ ada shopping mall yg jual mostly designer brand.. jalan cuci mata jer ..kami masuk butik mcm LV, GUCCI selamba relek jer ..ha..ha..)
  • Mustafa Centre (shopping area yg memang bukak 24 jam .. best shopping sini especially gifts, souvenir, perfume.. korg nak apa kt sini semua benda ade.. siap kami repeat 2 kali datang sini .. balik jer dari situ situ almost pkl 3pagi)
  • Orchard Road (mall2 yg jual pelbagai brand.. kebanyakannya designer brand .. tapi ada certain outlet harga murah giler compare dgn mesia ... aku  beli few tops, baju baby, seluar masa di H&M, Orchard ... berbaloiii)
  • Universal Studios Singapore (haaaa.. ni last tempat yg kami pegi.. sebab flight balik malam .. so siang tu spend masa kt sini .. ada 2 tempat kids x lepas masuk sebab tak cukup tinggi tak lepas masuk naik Mummy Ride, The Lost World & Jurassic Park .. ha..ha..ha.. memang dorg kat situ cek betul2 tinggi setiap orang atas safety reason .. tapi paling puas hati sebab dpt jugak kids  lepas  masuk  naik Transformers Ride) 
  • Public Cab sini memang terbaik .. walau agak mahal bila dah convert duit mesia tp servis memang tip-top .. pilih teksi yg takder tulisan HIRED merah tu .. bgtau jer nak pegi mana confirm ok jer .. just kena hati2 dgn Cab kaler merah, brown .. dorg agak memilih sikit nak pegi certain tempat .. pemandu teksi sana yg siap remind kami pilih teksi kaler biru, kuning .. yg tu servis ok .. dan jangan risau .. teksi semua siap meter & resit printed yer ;-)
  • TQ to BIL Iwan yg sudi join sama dan tolong sama tenggokkan kids .. hari tu pegi Dhaka memang beriya shopping sebab duit kita tinggi .. bila ke S'pore ni agak berjimat-cermat la ..kali ni beli benda2 yg penting jer .. bila convert duit mesia memang sedikit stress gitu ;-)
kami di USS ;-)

Sunday, January 11, 2015

Promo Free Scan ;-)

promo free scan 3d/4d lagi di Klinik Nur Qaseh, Puncak Alam... kali ni scan yg paling kecoh sekali adalah hero2 kecik.. lebih2 lagi time 4d scan tu.. mmg nmpk muka baby sket.. so dorg bagai nak rak bising tanya macam2 ... time ni dah 12weeks ... next scan masa checkup 30Jan nantie.. baby stay strong & healthy ok ;-)

Friday, January 9, 2015

Backup ;-)


backup..backup ... part yg malas nau nak buat .. 13-14 Dis 2015 ofis akan ambil PC staf  yg dah tamat tempoh sewanya ... so pagi tadi siap dah backup semua masuk pen-drive ... lupa pulak nak bawak external hardisk .. nasib baik muat pen-drive 32GB nie ... hope balik Singapore ni dah boleh rasmi komputer baru ... berdesuppppp lajuuuu ;-)

Thursday, January 8, 2015

2nd Experience ;-)


Countdown ... next week fly to Singapore pulak untuk present paper di IJAS 2015 .. pengalaman kali kedua present paper di international conference .. kali ni satu family + adik husband Iwan join sekali pergi.. meriah gituuuu ..  slides dah siap, hotel dah settle book, yuran conference dah bayar.. finally ticket flight pun dah settle ... lepas ni kena menabung ayam semula ... asik ke obersea jer .. tabungan dah makin susut nie ;-)

Tuesday, January 6, 2015

Korean Food Again ;-)


Alhamdulillah .. repeat lagi ke Gangnam Station, Seksyen 13 Shah Alam buat kali yg keberapa tah ...kali ni kira first time pegi bawak hero2 Adam & Aidil sekali .. beriya-iya dorg makan Kimchi dgn nasi tu .. elok la makan sayur banyak-banyak yer anak-anak .. kami ambik  set nasi, air, beef  bakar = RM162 .. best masa bakar daging tue  fresh2 makan .. wauuuu memang semerbak naik bau dia ... nie antara salah satu cubaan untuk  daku menambahkan berat badan  .. ha...ha.. harapnya misi-misi nie semua  berjaya .. empunya diri masih lagi dilanda sickness ... tak lalu lagi nak makan beriya ;-)

refill side dishes tanpa limits yeayyy ;-)