Wednesday, June 20, 2007

Sakit Gigi

Semalam ambk off ..sebabnya nak tau naper ... ??? Isnin tu puasa ganti ..tp ya Allah ..mcm2 dugaan dtg ... dlm mulut pecah2 kena ulcer ..ditambah dgn gigi geraham bongsu bawah sakit yang amat ... yg tensinya kt ofis ada kerja2 mengecat ..so dorg tarik sana sini kabinet ..korg bayangkan org yg tgh sakit gigi dlm keadaan mcm tue .. rasa cam nak hempuk sorang2 tue .. hu..hu ..dgn sedaya upaya berjaya jgk mengharungi hari pertama pose ganti dgn tabahnya ... Alhamdulillah .. ada lagi 29 hari lagi untuk ganti ...

peagi semalam ke klinik gigi Pusat Kesihatan UiTM ... alhamdulillah servis bagus ..cepat dan mesra pelangan ..dlm beberapa minit staf situ dpt trace rekod kad masa student dulu .. prnh 2-3 kali ke klinik gigi nie ... no time tue 8017 .. my no giliran 8023 ..aiseh x sukanya ke klinik gigi ..bkn apa ..gerun ma .. tgk alat2nya jer dah kaget.. sambil tgu no giliran tue perut dah ada cam rama2 ..kecut kejung sumer ada ... bila tiba jer no giliran sendiri ... masuk ler ke bilik rawatan dgn mcm2 perasaan ada ..hu..hu..

Dr : Assalammualaikum ...Letak no giliran dlm kotak tue ..Handbag letak tepi sini .. Pn. duduk kat kerusi rawatan yer ..oh dulu prnh dtg jgk kan ...
Me : W'salam dr. .. aa'h dulu prnh dtg ..dulu student ..skrg dah jd staf ..(dlm hati matilah ..matilah ...)..dlm tu semua pakai musk ..adeh terigt time nak di c-sect dulu ...
Dr.: (adjust kerusi rawatan ...) ok .. bukak mulut apa masalah pn yer ... sy nk check gigi dulu yer ...
Me : gigi sy sakit .. gigi bawah belakang skalie (sambil nganga bukak mulut) ...
Dr.: (Dr. check seluruh gigi) oh nie gigi geraham bongsu nk tumbuh nie ..kejap yer ..(sambil dr. tu periksa dia sebut ler bahasa dr. dia dgn nurse psl condition gigi sumer ..aiseh x fhm apa pun sgt)
Me :(alamak matilah..matilah ...)
Dr. lps periksa sume .. utk pengetahuan pn.. gigi geraham bongsu nie x der apa function ..bila kita mkn, makanan byk terselit kat situ .. so cara terbaik kita akan buang gigi tue ... tp sy tak boleh buat hari nie ..kena set next appoitment ..sbbnya kita kena buat MINOR OPERATION kat gigi tue ..baru boleh cabut mcm biasa ...
Me : haaa.. kena buat MINOR OPERATION ??? x boleh ker cabut mcm biasa jer .. dulu gigi atas tue cabut mcm biasa jer .. sy lagi takut operation gigi dari operation c-sect ... (dlm hati dah kaget gilos )
Dr : oh gigi atas lain ..gigi bawah lain .. so kita set tarikh apptment ... buat sementara nie pn kumur2 dgn air garam suam jer dulu .. doa2 agar gigi tue tumbuh keluar sumer ..kalau tak mmg kena buat MINOR OPERATION .. kita get ready sumer possibility .. so pn ambk kad apptmt dan jumpa lagi next month ok ..kalau x leh dtg tarikh yg kita bg pn call inform kita ok..
Dr : 16 JULAI tue pn dtg pagi 10.30 am .. syg bg MC skalie tuk hari tu ok ..
Me :ok ..Thanks dr ....... (dlm hati rasa cam nak nangis time tue )

Itulah sedikit sebanyak apa yg jadik semalam ..huwaaaa .. takut sangat nk tgu 16 JULAI nie .........matilah ..matilah .....

1 comment:

iRwan said...

Tak mati nye lah Diana.. LOL perklu buat yer.. gigi kalau masalah kena pulih kan yg rosak kena buang.. Sbb kalau rosak gigi bleh menyebab kan infection pada otak. Itu yg i dgr.. *takut*