Thursday, February 7, 2008

Finally ... our maid arrived ;-)

cool Finally .. alhamdulillah our maid arrived .. hubby yg uruskan sumer urusan psl maid nie ... he & his workers yg contact org di Indonesia & uruskan sumer urusan smp la ambik maid kt Port Klang ... mmg byk kerje kalau uruskan semuanya sendiri .. tapi puas hati .. x semahal yg agensi uruskan ... maid yg smp ada 3 orang .. 2 female and 1 male .. yg female tue one for me and one for my MIL ... yg pekerja male tu dah ada dibooking utk bekerja di West Port ... so selesai segala urusan maka bermulalah hari2 kami bersama our new maid

arrow oh ya .. before this we already ada maid (my MIL py maid) .. my MIL sgt2 baik hati bg her maid to me masa lps habis berpantang bersalinkan Adam thn 2006 tue ... tp yg x bestnya maid tu cuma bertahan dlm 1-2 bulan cam tu sebab dia bleh kata kt my MIL she prefer kerja2 rumah dari kerja2 menjaga baby rolleyes .. so since dia dah kuar statement cam tu so kitorg pulangkan kembali maid tu kt my MIL ... finally end Dis 2007 thn lepas dia dah dihtr pulang oleh my MIL & FIL ... that's why yg maid baru smp ni sorang utk my MIL ...

arrow so bila sampai jer we all tak decide lagi which one yg MIL py maid and which one for me ... kitorg x pilih lagie ... sebab we all nk tgk keserasian Adam dgn maid yg mana satu ... coz our priority is somebody to take care of Adam smile ... so keesokkan harinya masa CNY Holiday tu masa ke rumah my FIL di KL baru we all decide nk pilih yg mana satu ... kitorg pilih maid yg nama dia Faridah Hanum ... sebabnya since dari pagi sepanjang hari Adam lebih suka dgn yg Hanum nie ... even Hanum pegang or dukung dia pun dia ok.. x meragam.. so my MIL ambik yg maid sorang lagik tue yg nama dia Surep ... setakat nie proses pemantauan masih kami jalankan .. dari segi sikap dia .. cara dia bekerja .. sumer tu kami ambik kira ... ... kalau tgk umur Hanum ni lahir thn sama 1981 dan berasal dari Tjg Balai, Indonesia...

arrow so for utk permulaan nie dia dlm proses utk membiasakan diri dgn new environment .. x susah nak ajar sebab dia prnh ada xperience sbg pembantu rumah sebelum nie ... most important .. rutin harian adam, adam stuffs, etc ... memandangkan kami dah byr fees nursery Adm for feb 2008 so Adam masih lg di htr ke nursery ... sementara menanti bulan Mac Adam fully ada kt rumh my maid ni buat cleaning & house works dahulu ... setakat nie sumer berjalan lancar ... yg bagusnya my maid nie x pekat sgt slang indonesia dia .. even dia pun kalau ckp dgn Adam using simple English terms yg kami biasa gunakan utk Adam mcm "shoes, sleep, milk, bubble, no, yes..etc" ...

arrow dari advise member2 yg ada pengalaman dgn maid & my own xperience .. dgn our new maid nie me & hubby becomes more serius & strict .. hubby kata i'am so garang .actually bknlah kita nk berlaku kejam ke hapa kan .. just be more strict & particular utk kebaikan bersama ... even i always inform my maid "kalau kamu tak faham atau tak pasti tentang kerja tanya saya ... jgn diamkan diri senyap shj " ... i'm really berdoa agar semuanya berjalan lancar .. semoga semua urusan akan dipermudahkan ... because hubby will be away soon ... so tinggal kami bertiga me, Adam & our new maid shj rolleyes .. so dari permulaan nie i have to be strict & jgn biarkan org ambil kesempatan atas kebaikan kita biggrin

4 comments:

mOmmy of Triplets said...

yup, u r rite. must be firm right frm the beginning if not they pijak kepaa. must always hv a line btwen us n them so they know where they stand...

hunny said...

kak...
bape eyh nk uruskan sendiri nih...
sbb arituh kitorg mmg nk amik sendiri...
tp x tau cmne je...
huuuu...
dh tuh tgh tunggu yg dr agent x smpi2...
katanye kt indon sane tgh banjir...(kt area sane2 la kot)...
yg akak amik tjg balai nih,kt seberang sini je kan?
huuu...
tp susah la nk dpt yg ok...
diorg nih awal2 je ok...
pastuh mule la tunjuk perangai...
ya ampuuunnn/..

neway,
lg satu nasihat,
jgn bg hubby akak berckp ngn die...
sbb kalo x,diorg lg pijak kpala tau,
sbb diorg tau "bapak" x garang...
skali skala je kalo dh geram sgt suruh hubby marah...
~hehe...pandai plak nasehat org yer bdk nih... :P ~

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Munirah > tu ler munirah mmg strict dari mula .. kalau problem attitude, kerja hantar je balik terus ... kita bknlah kejam kan

Hunny >costing x semahal agen ler .. lg pula tjg balai kira dkt dgn m'sia .. hubby yg uruskan sume .. hubby pun mmg strict dgn maid nie ... TQ 4 ur advise ;-)

mama ranggie said...

semoga yg ni kekal k!