Monday, March 17, 2008

Nasi Lemak Sotong

biggrin Inilah menu kami yg sempoi masa cuti .. sebenarnya teringin sgt2 nk mkn nasi lemak ..tp kalau beli rasa macam x puas plk nk mkn ulang2 byk kali .. sudahnya baik buat sendiri kan .. lagie puas hatie ... sebab rajin sgt buat ler Nasi Lemak Sambal Sotong .. oh ya my advise korang masak dulu sambal kosong biasa tue smp masak .. pastu korang ketepikan sambal tu dlm bekas sikit.. akhirnya baru lah korang masukkan sotong basah tue pulak .. jadi korang ada la 2 jenis sambal utuk nasi lemak nie ... he..he.. senang citer ... selamat mencuba mrgreen



Nasi Lemak Sotong



Nasi Lemak

> Basuh beras > sukat air > msk santan (kalau nk lemak taruk santan lebih) > garam sket > daun pandan 2-3 helai





Sambal Sotong Basah



Bahan2:

1 ekor sotong basah

6 ulas bawang merah - dikisar

Belacan sebesar ibu jari - dikisar

Asam jawa sebesar ibu jari - amik air

cili kering - dikisar

Garam

Gula

Fish sauce

Minyak



Cara2:

1. Panaskan minyak, tumis bawang, cili kering, belacan yang telah dikisar sampai garing.

2. Bila cili dah garing & masak, masukkan air asam jawa. Biar tumisan tadi pekat .

3. Masukkan fish sauce, garam, gula, dan perasa.

4. Masukkan sotong tadi, kacau smp sotong masak, siap.



Bahan2 Seiiring Nasi Lemak :

1. Ikan bilis digoreng garing

2. Kacang Tanah goreng

3.Timun

4. telur rebus

5. Daun pisang



2 comments:

Unknown said...

ceddapnyer nasik lemak nie...menyelerakan la diana..... heh!

Nurul Diana@Mama=Adam + Aidil + Ayra said...

shiem > shiem buat sendiri puas hati mkn leh mkn ulang2 ;-) he..he..he..