Tuesday, June 17, 2008

~Adam Mukhriz Milestones~

Adam 1 year, 9 months & 1 week old

arrow Lps jer habis minum susu ... dia sendiri akan larik terus ke dapur ltk botol kosong tue masuk dlm sink ... clever rite wink

arrow time nk mandi adam sendiri tanggalkan pampers > terus dia larik ke dapur mskkan pampers dlm dust-bin .. lps kita bukak baju kotor dia tue , dia sendiri akan masukkan baju2 tue dlm bakul baju kotor wink

arrow Kalau mintak susu tgh2 malam .. adam akan gerakkan badan kita mcm kejutkan bangun tido tue sambil mulut dia bunyik "milk ... "milk " "mama .. milk ".. mmg since dari adam kecik lagie dia mmg tak byk kerenah ... susah nk dgr dia menangis kalau bgn tgh2 mlm mintak susu ...

arrow Bila mama papa dia balik jer dari ofis .. dgr jer bunyi pintu . adamlah yg mula2 larik ke depan pintu dulu.. lps tue dia sibuk la jadi tukang heret hangbeg & beg ofis mama dia .. lps tue tau dia buat apa??? dia akan selongkar beg tue carik ada tak makanan or something yg kita belikan utk dia ...

arrow pagie2 bgn dari tido ..rutin harian adam ialah .. on jer TV .. terus ke channel feberet dia 613 .. harus dia duduk kat situ sambil baring2 tgk TV x gerak kemana dah tue

arrow time nk tido kitorg ajar dia salam tgn mama , papa & sebut good night ..tp yg kedengaran cuma "night" jer

arrow kalau berlari ..mak ai ..laju giler ... sampaikan auntie market bwh kondo tue siap puji "u punya anak aaaa.. dia lariii manyak lajuuu woooo .... sangat2 lajuuu " .. aduhai .. pendek kata aktiviti feberet dia adalah berlarie dgn lajunya .. jenuh nak mengejar taw mrgreen

arrow yg paling lawak adalah .. bila sebutan kami dlm english .. adam will pronouns it in Malay ... ayoooo .. kelakar pun ada ... e.g 1. we pronouns it as Thank you .. adam = acih (terima kasih) e,g 2. we say = no Adam say tak nak surprised ayooo cam ner tu????

6 comments:

mrs hafiz said...

pandainye adam ..pas abis susu, masukkan dlm sink..
hehe tak sabar tgu nawfal pandai mcm tu gak..
ni pas abis minum terus campak sekuat hati..
maria jarang bagi dia masuk wet kitchen, sebab slalu tutup pintu wet kitchen.. sinki kat situ je.
wet kitchen kami tak babyproof..hehe

thank you - acih..
dia paham dah kan.. siap leh translate lagi..hehe

Sue@MamaMaryam said...

hehehe..wah byknya perkembangan adam :) seronokkan bila tgk anak kita boleh harap mcm tu...mesti comel jek..

maryam plak x suka sgt tgk tv..maybe x biasa kot.. dia cuma suka tgk vcd lagu2 rakyat atau lagu2 budak2 tu.. mula la nyanyi sama ..hehehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

maria > salam maria .. adam mula2 dulu suka jgk campak botol .. tp kami berdua sudah brainwash dia ..he..he... buat cam ner tau .. tiap kali adam campak botol tue kitorg akan bagi balik kt dia n ajar dia ltk dlm sink .siap kena demo lagie . kena sabar sket ... lama2 dah ok dah .. ;-)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

sue > tue la kan ... mcm2 perkembangan dorg cepat jer masa skrg nie .. laa terbalik plk .. adam x suka sgt tgk VCD, DVD.. more to tv plk ;-)

:: AYU AYUMiE :: said...

ermmm...cakap psl cakap bahse inggeris nie, dulu kami pon nk gune english ngan dania..tp biler tgk keadaan di malaysia nie..tak jd, sbb kalu kat skolah/dia berkawan...majoriti akan guner bm..cumer sikit2 ajer la ajar english...yg dania plg teror mesti la 'lizard' huhuhu dia sgt sumer menatang itew...

mY huNny BunNy SugAr HoNEy... said...

brilliant tau bebudak skang nih.. niza pun x sabar nak tunggu naufal besar... btw, naufal skang ni klu nak minum susu dia akan show botol susu dia tu.. pastu, bile niza wat susu, sibuk jer dia nak join skali..
bile dah besar nanti pepandai la wat susu sndiri.. hik..hik..hik..

*ske kat rambut adam...