Tuesday, June 3, 2008

~Haircut Emotions~

BEFORE Haircut

arrow 1 june 2008 yang lalu ... Adam was 1 yrs and 8 months .. 2 weeks & 3 days old when he got his first haircut... who's the barber ??? it was meeeeee ... Believe it eek... sebenarnya x plan pun nk potong rambut adam tu sebenarnya .. tp kesian pulak tgk adam mcm rimas dgn rambut dia yg makin panjang tue .. so mama adam nie dgn bantuan Hanum (my maid) memulakan operasi memotong rambut Adam ... without telling my dear husband ... ayoooo ... matilah hubby bising lps nie eek.. so selepas menyediakan peralatan2 iaitu ;-

- gunting
- sikat rambut yg lurus
- kerusi (kita guna highchair Ikea Adam je)
- cermin
- kertas suratkhabar utk lapik rambut
- mainan & toys utk bg Adam leka semasa proses mengunting rambut
- make sure rambut ur kids kering & jgn mandikan ur kids sebelum proses mengunting rambut ya .. lps dah habis gunting rambut terus mandikan ...

cth peralatan yg digunakan

arrow so lps peralatan sume dah siap .. makanya bermulalah proses yg mencabar ini ..he..he.. me x lah nk trim rambut adam semua .. cuma nk kemaskan part kat dahi yg dah menganggu mata adam tu .. bahagian tepi telinga dah bhg belakang jer ... disebabkan daulat x bgtau hubby awal2 .. satu kejadian insiden telah berlaku confused

confused masa tgh trim rambut kt bhg tepi telinga adam tue me .. kita tak sengaja ter'gunting' tepi telinga Adam .. al-maklum time tu Adam dgn tiba-tiba bergerak tak duduk diam oh my God ... Kaget giler ... but i'm maintain not too panik (nasib baik dulu kita keje part-time 3 tahun as clinic assistant so menggunakan sedikit pengalaman yg ada tue) ... Adam pun x nangis .. sebab leka dok main dgn mainan dia ... telinga dia bleeding sket disebabkan insiden tue .. me ambik kain balut dgn ais dan tekap kt telinga yg luka tue .. bleeding sket jer .. lps tu kita ambik jeli gamat sapu kat telinga yg luka tue ... terus bleeding berhenti .. adam plk leka main rambut dia yg dah digunting dgn toys dia ... x lama pun proses gunting rambut adam nie ... so terus kemas2 peralatan ... my maid siap2 nk mandikan adam ..

semasa proses haircut

arrow so me terus capai HP MMS gmbr adam dgn his new hair .. tak smp 1 minit my husband call me back and say " sayang .. what are you doingggg " (dgn nada terperanjat) .. after i tell him what happens dia bising sket .. aduss kena ceramah skejap ... my hubby ask me to do video call utk check adam conditions & his new hair .. sib baik after that my hubby puas hatie lps tgk adam ok sume... fuuhhhh i think cutting adam hair was the most expensive 5 minute haircut . fuhhhhh . after this we need to bring Adam to see qualified barber .... TOBATTTT cool

taraaaaa ..... hasil tangan mama Adam lol

Haircut cert for Adam lol

arrow My Emotions :- mcm tak percaya apa yg dah kulakukan rolleyes

8 comments:

:: AYU AYUMiE :: said...

amboi... ada bakat terpendam yer mama adam nie... nnti nak raya nnti leh la anta dania utk di set kan rambut oleh mama adam...ihikzz... cute la adam nie

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

ayumie > masih ku tak percaya apa yg dah kulakukan ... hu..hu.. kaget dibuatnya ayumie ;-)

Suhana Hasanif said...

:) hehehe gunting rambut anak antara pengalaman yg menakjubkan.. sy pun penah gunting rambut maryam..bangga sgt2..hehehe..tp sejak dia umo 1 thn mmg km bw p salon senang sket..kepala dia x reti dok diam...

adam cedera sket masa gunting rambut...maryam masa umo 3 bulan..sy potong kuku dia pastu entah mcmana tkena kulit sket..berdarah byk sgt..maybe kena kulit yg atas sekali tu yg byk darah..sedih sgt masa tu...mcm fobia gak la ..mak tok dia yg potong..skrg cikgu dia...huhuhu...

ienaadifisa said...

hahaha
percaya jer nurul
twin pun kak iena penah gunting rambut dorang.
adam tu mujur rambut dia masih sikit
bayang adik n kakak.. rambut dah le tebal.. and at that age bagilah toys pun tak jadi mende nya..
harus dia nak pusing sana sini..
tu yang jadi herot bengot sana sini..
tapi at last kena jugak bawak gi barber tuk kemaskan n cantikkan..
kalau tak haru ler rambut dorang

shuzana said...

shu n hubby x penah cut rambut ammar..x berani..since bb suh indon barber area rumah shu..ammar plak mane suke..baru berenti depan kedai barber tu..ammar dh nangis..

diana..hubby g maner..?

The Queen Bee said...

ahakk! saya sudah lakukan masa hariz 7 bulan kot. rimas tgk rambut dia. pagi2 gunting. elok je dia. senyap. kekeke.

skang rasa nk gunting lg. tp tatau nak pesen ape lak. :P

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

sue > wah prnh gunting rambut Maryam jgk yer.. he..he... mmg pengalaman yg tk dpt dilupakan kan ;-)

kak Iena > rambut adik kakak cpt tumbuh .. adam rambut sket jer dari dulu ;-)

shuzana > ayoo pandainya ammar .. cam tau2 jer .. hubby out-station ke KB kelantan ..

The Queen Bee > wah awwlnya .. hariz rambut lebat kan .. bagusnya senyap jer hariz .cpt survey fesyen baru utk hariz ;-)

game gambling online lottery said...

Ive read this topic for some blogs. But I think this is more informative.