Sunday, October 5, 2008

~ Ceritera Raya ~

arrow Raya 1
- Me, Hubby & Adam berpakaian sedondon warna tema kami .. merah biggrin me dgn baju kurung pahang .. hubby & Adam berbaju Melayu ... nasib baik 2 hari sebelum raya dah suruh our maid gosok baju raya awal-awal .. so x la kelam kabut pagie raya tue dibuatnya .. aminnn dapat juga bersolat hari raya .. dah 2 tahun miss solat hari raya .. al-maklum keadaan darurat ...he..he mrgreen .. Kami bersolat hari raya di Masjid Pantai Kamlon, Kepala Batas Penang ... selesai solat kami menziarahi pusara arwah wan (Atuk hubby) ... pulang saja ke rumah tok .. kami bermaaf-maafan .. bermula dengan hubby, MIL, FIL, Tok dan ahli keluarga yg lain .. u selepas menjamu selera .. para tetamu pun dah ramai yg berkunjung .. terutama sekali kanak-kanak la ... kami sekeluarga sempat berkunjung ke rumah Mak Long .. pada belah malam pula kami berhari raya di rumahTok Wa ..

Note : tk pengetahuan tok tak berapa sihat semenjak dari awal ramadhan .. sepanjang raya nie tok terbaring jer ... kami doakan kesihatan tok agar kembali sihat semula .....

~ Aksi-aksi adam di pagi raya ~

family pictures

arrow Raya 2
-Keesokan harinya kami sekeluarga bersama FIL, MIL, SIL berkonvoi 3 kereta melawat ke rumah sanak saudara keluarga hubby .. kebanyakan ahli keluarga dah ber pangkat tok & wan .. selesai melawat ke rumah sanak saudara kami yg berkonvoi tadi berpisah sebab ada yg nk ke beraya ke rumah kawan-kawan pulak ... sempat lah kita ke rumah ofismate Azura kat Sg. Petani .. TQ zura .. sedap sangat2 mihun sup dan tosei tue ... mrgreen .. lepas dari tue kami terus balik ke rumah MIL di Kulim .. selepas rehat2 dan solat Isyak .. kami 3 kereta bersiap2 menuju ke Tj. Karang .. MIL mmg asal dari Tjg. Karang .. dan dah jadi rutin kami ... raya kedua kami akan beraya di Tjg. Karang pulak ... alhamdulillah .. perjalanan semua ok .. kami tiba di Tjg. Karang dalam pukul 2 pagi ... semuanya pengsan kepenatan smile


arrow Raya 3
- Hari raya ke-3 pula kami beramai2 berkunjung ke rumah san ak saudara .. semuanya saudara my MIL ... dah berjumpa semuanya .. harus speaking 'jawa' ... keluar rumah sejak dari pkl 10 pagie .. sampailah ke petang .. bersambung ke malam hari pulak .. me & hubby singgah beraya di rumah member abg syed & kak taty ... lepas jer tue terus menuju ke rumah wak rom jamuan makan malam, tahlil, tazkirah dan mesyuarat ahli kelauarga .. kira-kira lebih kurang 10 buah rumah yg kami melawat hari nie.. kami balik rumah nenek dekat2 pkl 2 pagie ... dah x igt apa dah .. tau-tau nk lelap mata jer time tue mrgreen..

adik beradik berposing :- kak iena, hubby, Didie, Iwan

arrow Raya 4
- awal2 pagie kami dah bersiap-siap .. me & hubby akan balik ke rumah my mom di Jenjarom .. MIL & FIL serta SIL akan pulang ke Kedah kembali ... rasa cepat sgt masa berlalu ... on the way balik tue singgah kejap kt rumah Mak Long di Meru , rumah auntie nana & my ofismate Kak Zazuviah di Johan Setia ... sampai2 je Kg. Jenjarom .. singgah di rumah Pak Uda .. and finally sampai lah kt rumah my mom ... hubby solat dan terus tido kepenatan ... yg adam pulak langsung tak mo tido ... dok leka main dgn ucu dia ... Malam tue pulak lepas Isyak ..me & hubby beraya di rumah pakcik saudara .. rumah pak Lang & Pak Andak .. rumah dorang dekat2 jer .. jalan kaki jer kitorg ... balik beraya Adam tido kepenatan ... kami sekeluarga layan tgk TV jer malam tue ..

~ suasana berhari raya ~
arrow Raya 5
- hari nie dah 5 hari kita beraya .. cepat nyer rasa.. esok dah mula nk keje balik ... lepas maghrib siap2 kemas beg, barang2 .. kami sekeluarga beraya dgn mama, ayah, shafiq dan ibu (my nenek) .. terus kami menuju ke rumah nenek Puchong ... tapi diorg tak der .. semuanya pegi beraya ke Terengganu .. balik tu igt nk singgah umh Mak Teh ..pun tak der org jugak .. so kitorg igt nk beraya di rumah ibu chik .. call2 ibu chik tgh berurut di Kota Kemuning .. mmg x der nasib kami beraya malam nie .. hubby ajak pegi Giant beli barang2 keperluan rumah ... mcm sayur, ikan, ayam... etc ... tapi nama jer ramai org kt Giant tue .. yg x bestnyer barang2 keperluan basah mcm sayur, ikan , ayam semuanya x fresh .. ikan pecah2 perut .. ayam pun habis stock ... hu..hu.. kami beli kipas baru for our bedroom .. kipas lama rosak ... on the way balik rumah singgah beli burger gerai & beli nasi kt restoran Hakim sek 7 .. ramai giler org beratur .. mcm nk amik tiket wayang tue cool .. sampai2 rumah dekat pukul 11 malam ... sesi mengemas beg pun bermula ... finally dapat tido kt our bedroom balik .. sejak kipas rosak awal puasa hari tue kami tido di ruang tamu .. rasa aman jer dpt tido kt dlm bilik .. dan malam tadi juga bermulalah Adam Mukhriz tido dlm playpen dia balik ... yeeehuuuu mrgreen

Note 1 : TQ .. terima kasih pada tok, wan, mak long , pak long, auntie didie dan semua sanak saudara, rakan-rakan yg bagi duit raya pada Adam .. Aminnn makin murah rezeki tabungan Adam ... kami doakan rezeki kalian juga dimurahkan Allah ...

Note 2 : yg x best raya nie part my baju raya ... 2 helai baju kurung yg ditempah kt tailor tidak memuaskan hatieku ... baju kurung tue dibuat kecik mcm baju beli pulak ... yg peliknya .. baju fesyen2 mcm baju kurung pahang, baju kurung moden .. elok pulak dibuatnya ... lagi satu baju cotton jepun yg ditempah kat satu lagie tailor dibuat tak seperti yg diharapkan ... kat area leher ... tu cam x kemas ... pastu baju pulak besar sket bila dipakai ... lepas raya nie nk htr balik kt tailor tue ... betulkan balik ... aku nk carik tailor laiiiinnnnnn lepas nie evil

4 comments:

mrs hafiz said...

byknye rumah dia dah cover.. sakan eh raya.. tu la, jap je rasa cuti /raya kali ni kan..

d, d tempah awal2 ke baju? kalau tempah sebulan dua nak puasa/dekat2 nak raya, slalunya derang jait cincai2 skit.. hmm skrg ni nampaknya, nak tempah kene tempah 3 bulan awal.. sebelum puasa..takpun beli siap..

:: vErde+hAzizi :: said...

waaaaaaa...raya sakan puan diana kite....sunggu byk rumah yg divisit...meriah!!!
so bile nk datang raya umah saye plak...hehehehheheh...i tak buat open hse...klo nak dtg, just buzz me ;)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

maria > itu lah rasa geram plk ..yg tensen bab baju kurung yg spoilt ... hu..hu... baju lain ok ... cantik

verde > verde cantik baju raya u .. superbbb ... itu la .. gi visit byk umh .. penat tp seronok .. kalau i ke area umh u i buzz u ok ;-)

eza said...

wow diana,banyak nyer umah sedara mara yang diana kunjungi.mesti syok kan.....dan yang paling best banyak makanan enak2 masa tu.sure sampai senak perut.Adam dah tentu dapat banyak duit raya...diana ada cite 1 hari 10 umah diana pegi.....mau kepenatan pastu kan.....