Saturday, May 9, 2009

Cerita@Hari Jumaat

arrow Kisah Jumaat semalam .. pkl 12 tepat huby smp kt ofis .. hubby dah siap2 ambk adam dr nursery .. coz kami nak ke Pusat Perubatan Umra' .. mintak izin boss keluar awal pkl 12tgh hari tue .. aminn bos izinkan .. terus kami shoot ke sek 13 .. sampai2 tak ramai patient .. kita terus bukak kad check-up baru alang2 dah ada dr. pakar O&G time tue ... nak nunggu bukak kad merah tue next week .. rasa lambat laks .. mula2 settlekan bab adam dulu .. paed adam namanya Dr. Megha before this Paed adam adalah Dr. Syarifah tp Dr. Syarifah dah pindah ke Kedah .. quite ok jgk Dr. Megha nie .. complete cek dada, perut, mulut, telinga adam semua .. alhamdulillah keadaan adam ok .. nothing serius .. x lama lps tue settlekan ubt & bil adam kena RM57 ..

arrow sampai turn mama adam pulak .. mula2 timbang berat .. berat kita 69.5kg .. naik skit dari 68kg sebelum nie .. tak lama lps tue check BP plk .. nurse2 yg check tu dok buat muka pelik " akak BP akak nie tinggi nie .. kami cek lagi sekali yer " .. time tue kita dah redha jer .. cek lagi sekali mmg sah .. my BP was over 190 .. mmg sah2 tulisan kaler merah la dlm buku rekod tue eek.. nurse tu ty lagie " akak ada ras pening2 tak " .. kita jawab balik "bkn rasa pening2 jer dik .. rasa nak pitam pengsan pun ada" .. lps cek BP dorg suruh tgu kejap coz Dr. Ummul sedang settlekan satu kes kt tingkat atas.. tak lama pun kita tunggu .. nama kita dipanggil .. hubby tgu kt luar coz melayan adam sedang menyepahkan toys2 yg ada kt situ mrgreen

arrow masuk2 bilik dr. terus baring atas katil .. dr. ummul nak scan baby & see progress baby .. sambil2 scan sesi suai kenal & soal jawab about my previous pregnancy ... mula2 dr. bg dengar heartbeat baby .. kuat giler bunyi jantung dia mrgreen.. pastu dr. ummul tukar pada scan 3D/4D .. nmpk baby tp x berapa clear coz still kecik lagie .. masa scan biasa tue nmpk baby gerak2 skit .. aminn kondisi baby semua ok .. no problems smile .. lps siap scan dr. check my tonsilitis .. yg lawaknya dr. ummul ckp my condition bkn very bad .. but "extremely bad" .. dia mintak tjk antibiotik & ubt2 yg diberi oleh klinik panel before this .. dia suruh stop all previous medications .. coz ubt2 sebelum nie .. menyumbang pada muntah & loya yg lagie teruk .. so kalau mkn apa2 pun semua mmg keluar balik rolleyes

arrow based on her observation i have 2 choice 1) admited wad > masuk IV drip + antibiotik or 2) controls & depends pada ubat2 dahulu .. dahlah gue tgh jiwa kacau psl adam x sihat sgt .. kalau admit wad camner plk .. mmg kelam kabut la rolleyes .. terus kita ambik pilihan kedua .. dr. kata dia nak tgk my progress + my BP next week .. kalau tak ok lagie mmg kena admit wad la gamaknya rolleyes .. reminder dari dr. adalah kita still kena bukak buku merah tue kt klinik kerajaan .. coz kita pernah ada kes anemia@low HB (darah kurang) .. next week mmg kita plan nak bukak buku merah tue ... dr. ummul nk bg mc utk hari nie .. tp kita rasa cam tak berbaloi laks coz dah tgh hari kan .. so x yahlah mc lagie .. lps settlekan ubat & bill RM116 (ok jugak price check-up kt sini .. ramai ofismates kita check-up & bersalin kt sini ) .. hubby tinggalkan kami berdua kat restoran utk lunch ... hubby lariks gi solat jumaat kt masjid seberang jalan restoran tue .. kita lunch sambil suap adam mkn .. gagahkan diri nk habiskan nasi separuh tue cry... lps habis solat jumaat turn hubby plk utk lunch .. lps lunch tue kami htr adam balik ke nursery (mcm biasa la adam menangis + meraung) .. kami buat tak tau jer .. masuk kete terus jalan jer .. hubby htr kita balik ofis .. hubby terus balik ofis dia pulak .. sian hubby .. dua2 buah hati jatuh sakit dlm masa yg sama .. terkejar2 kesana kemari cry
dua2 buah hati hubby yg x sihat mrgreen

arrow punca2 BP saya naik :
- stress keje (x plk rasa stress ok jer)
- tekanan takder maid (yelah kot .. penat sgt2 rasanyer coz sume keje2 umah kena buat sendiri .. nasib ada husband tolong)
- coz demam & kurang sihat melanda diri (ye ker .. effect BP ker rolleyes )
- BP naik nie .. mmg akan jadi pada preggy woman .. even family takder history darah tinggi pun leh kena
- stress dgn online bizz .. ada lah few clients yg bikin gue stress ... sabo..saboo..
- kurang rest .. seminggu keje nie dah 2 kali rest MC ... tak cukup rest lagi kah?? rolleyes
- korang je lah teka sebab apa yer .. korang kan genius mrgreen

8 comments:

zailamohamad said...

Akak, banyakkan bersabar yer..biaserlah tu, sudahlah kita ngandung pastu kerja lagi, nak jaga Adam lagi..Zaila dulu pernah alami jugak masa mengandungkan Ameera..tapi Alhamdulillah, berkat sokongan suami & diri kita juga mesti kuat, insya Allah akak dapat hadapinya ngan tenang..so jangan pk sangat ya..cuba ntok relax..kalo akak stress, sian baby dalam perot tu..dia pon stress jugak (ayat ni hubby slalu nasihat kat Zaila) so take care ya..kuatkan semangat tu;)

Anonymous said...

Jgn pk apa2 yang remeh temeh.. bw2 ler gi rehat di air terjun yg dekat2 sini amik mood ngan fell yg segar bugar.. tak pun datang puchong nih makan2 hihihiihi whatever.. take care.... makcu

hacienda said...

tenang ye diana... fikir yg best2 n +ve je..br kurang skt stress..pndi je ckp kt diana..anyway jg kesihatan ok

s2m3r said...

190 is quite high..even ila mmg dari awal ada high blood pressure..but not that high...

it's quite dangerous tau diana kalau dalam first trimister..takot oksigen tak sampai pada bb...

tapi dont worry to much..rileks.....stay calm...kalau ada ubat tu..amik je.........jgn risau ape org kiri kanan kata.....sbb benda2 tu akan buat kite makin stess..enjoy ur pregnancy

ijan@2 aka ummihakimi said...

wah diana... mungkin ade byk benda yang En Azlan kna buat skang....

bagi diana rehat sket... mungkin salah satu puncanyer.. diana banyak pikir sangat kot...

so relaks k... jgn byk pikir... bikin lagi stress...

diana kan happy go lucky person....
so.. senyum...

redrania said...

erk diana..sorry to hear that..sorry jugak kalo proses meng-order jdm aritu buat awak stress...akak pun tension sbb xde kt pc masa tuh..asik kuar gi meeting..pehtu tolong meng-order utk org lak tuh..hehe

rest banyak2 ok..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

zaila > TQ zaila .. kita think +ve nie ..

makcu > tue la cutie tue ari relek2 kt rumah .. BP ok dah ;-)

ila > TQ 4 the info info ila .. tue la dok kena happy jer nieh ;-)

ijan > weekend lps buat sopping therapy he..he.. ;-)

kak azie > tak stress psl jdm tue kak ..he..he.. stress sbb benda lain kot ..he.he.. TQ yer kak

maria said...

sabar byk2 diana.. dugaan masa ngandung ni kan macam2...