Thursday, June 18, 2009

Jom Berkebun ;-)

biggrin sejak dari minggu lepas ... my dear hubby elok2 sampai jer rumah .. tukar uniform semua .. terus my dear hubby cargas memulakan operasi 'makeover' area di tepi dapur tue .. korg tgk ler betapa gigihnya hubby & adam yg sama2 sibuk@menyibuk tue mrgreen kita plk .. mcm supervisor kt tepi jadi tkg hulur2 brg jer .. he..he.. yg tanam-menanam semua tue adalah air tgn hubby mrgreen.. kita jadi tukang siram time petang2 tue ... korang doakan pokok2 yg ditanam tue tumbuh subur membuahkan hasil yer .. jimat skit duit .. nanti x payah beli dah lagie biggrin antara tanaman yg ditanam :-
** pokok kari & pokok inai & pokok bunga raya (sedia ada tuan rumah asal tanam)
- kunyit
- serai
- lengkuas
- daun pandan
- cili bulat
- cili padi
- cili besar
- pokok pandan
- daun kesum
'peace mama' kata adam mrgreen

ps : plan di masa akan dtg nak tanam pokok mangga kat depan umh .. tp nak carik pokok mangga yg rendang dan cpt berbuah ..he..he.. senang skit nak jaga dan merasa hasilnya mrgreen

23 comments:

SyahNur said...

wow! mmg semangat nye berkebun.. semoga semua tanaman2 tu akan menjadi.. insyallah..

eza said...

bagus tu ada semangat berkebun.
diana akak nyer pokok mangga baru tinggi paras pinggang dah nak dua kali berbuah tau.kali pertama sempat rasa sebiji jerk .tu pon magga muda.yang lain luruh sendiri.mungkin sebab kecil lagi usia pokok tu.skarang tgh berbuah lagi.byk yg x jadi tinggal 1 biji.oh..!! yang tu siap jaga bebetul....bungkus lagi beb...

Cujie said...

bestnya ada kebun sendiri...
suzi kalau kuat semangat boleh je nak tanam dalam pasu... tapi takde maknanya sebab tangan panas...

Zura Hasan said...

heheheh..rajinnyer somi diana..somiku,jgn arap ler...

o yer..ade award yer..sile amik kat blog sy....

zai@umiaiman said...

syokkknyer la hai ader umah yg bertanah ni.. kiter ni ntah taun bila bleh masuk umah baru.. huhu sob sob..

bOnda said...

riadah tuuu...
bagus bercucuk tanam ni..bleh rasa hasil buah tangan sendiri =)

shuzana said...

best nye tgk korank anak beranak bergotong royong ek..jimat sket belanja lepas ni kan..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

nur > aminnnnnnnnnnnnnnnnnn

kak eza > kak beli kt mana pokok tue .. apa nama pokok mangga tue .. dasat cptnya berbuahh

zura > he..he.. hubby terlebih rajin .. okies TQ dear

zai > nanti bila tiba masa zai kena rajin berkebun gak k

bonda > he..he.. betul2

shu > jimat sket shu ..heh..heh ;-)

CT NORAMIZA said...

samalah kita diana, semua husband buat, sbb bab2 gardening ni saya x minat.

SyaNa said...

jeeleeesss nyeee
bagus diana, menyahut menghijaukan bumi :)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

CT > he..he.. sib baik hubby rajin yer ;-)

syana > menyahut seruan ko lah nieh ;-)

Ayu said...

Diana..kita pun dah start berkebun sejak ada umah atas tanah nih..heeh..tp bukan kita le..hubby kite..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

ayu > he..he.. wahhh rajin hubby ;-)

eza said...

beli kat area opis ni.ntah ler.pokok yg dah di tut...tu ar tak sangka akan berbuah ngan begitu cepat.kalu ada masa akak snap gambar pokok tu yer untuk tatapan diana....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak eza > TQ kak ;-)

Mrs.Nury said...

bagusnya ur hubby diana...elokla bercucuk tanam pelbagai.Tp nury lg prefer if tanam dlm pasu nampak lg kemas & akarnya takla bleh menjular panjang hehehe itu me la but depends on u lah.Diana...takyahla tanam pokok mangga nanti lama-lama dia lebat akar dh keras daun berlaburan susah nak jaga beb.Sebab umah my mum pun dulu tanam pokok mangga dpn rumah then after 10years pokok tu membesar smp tiang lama.Nak tebang punyala susah sbb dah tuakan akar dah keras.Terpulangla pada u dear i just give my opinion bleh kan??:)

iswatie "colours of life" said...

saya suker berkebun.....my dad ari tuh dtg tanam pokok buah kedondong depan rumah kat luar pagar...org mesin rumput dia mesin sekali geram.....

best yer diana..

Nana said...

wah..bagosnye kak...nk msk xde bahan2 petik je bakang umah.
kak elok tanam bunga kantan.mahal wo..kt psr singgit sebatang.kle time raya lagi cekik darah.ada pnh smpai rm2 sebatang

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

nury > eh .. lama2 kang susah laks nk jaga yer .. plan nk tnm pokok mangga kecik jer ..yg rendang .. heh..kalau rajin ler nantie ..TQ 4 ur advise ;-)

nana > aah yer .. nanti leh mskkan dlm list .. betul2 bunga kantan pun mhl skrg ;-)

M@L@ said...

seronok berkebun ni..biler tgk pokok yg kiter dah tnm membesar lg kiter suker..

zailamohamad said...

Semangat sungguh husband akak berkebun..moga tanaman tumbuh sihat & segar..errr..betoi ka???

:: AYU AYUMiE :: said...

bagusnyaaaa...seronoknya rumah 'ada tanah ni'... bila la kami dpt merasa pulak... huhuhu

*wah! ada pun samer cam dania... dah pandai buat 'peace' yer... hihihi!

eixora said...

memang seronok kalau dapat berkebun, bila hasil dapat tuai lagi seronok...
saya kalau balik keje, mesti nak menghadap pokok2 yg di tanam tuh'
tak dapat usik dapat tengok pun jadi.... maklumlah sampai umah dah malam...