Thursday, August 13, 2009

Hospital ???

HTAR, Klang
arrow I'm almost 6 mths plus ++ of my pregnancy .. sajaer jer kita nak tanya & collect info kawan-kawan .. my previous experience masa bersalin adam (c-sect) di HTAR, Klang aminnn sgt2 ... dpt bilik Kelas satu .. wad 1D .. dr. dan juga nurse semua baik2 belaka lol .. even sebelum tue macam2 cerita negatif psl HTAR nieh kan .. kita redha jer .. al-maklum kita kan gov staff .. dan at that time mmg dah tau awal2 kena c-sect coz adam breech@songsang .. so guna saja GL mrgreen .. masa discaj kuar cuma byr x lebih RM15 utk caj adam masa di baby care unit tue .. for our 2nd baby nieh .. kita plan ke HTAR juga (tapi lokasi HTAR mcm jauh dgn rumah skrg nie rolleyes ) .. kami golongan rakyat2 biasa nieh .. x mampu ler nak gi private .. guna jer kemudahan yg kerajaan beri .. baru2 nie last week cousin hubby Faiz wife dia deliver di Hosp. Sg, Buloh .. servis semua ok .. siap bilik dpt katil berdua jer .. katanya in future x lama lagie hosp. Sg. Buloh ni akan bukak wad kelas 1 .. lagi pula dekat dgn rumah kami di pck alam tue .. dlm 5-10 minit jer .. so nak ty pendapat kawan2 semua .. tapi dlm hatie kita nie berserah, tawakal & doa byk2 agar urusan bersalin nie dipermudahkan ... aminnnn wink
Hosp. Sg. Buloh

arrow HTAR or HSB ???? rolleyes

22 comments:

CT NORAMIZA said...

diana, saya pun bersalinkan rifqy kat HSB ari tu, labor room mmg selesa, sbb 1 org sebilik, pastu bila dah pegi ward pun, selesa gak, sbb tempat baru, second class pun 4 org, a/cond & kipas, bilik besar, toilet sekali, mmg selesa. :)

SyaNa said...

oh kalo kt HSB dekat la ngan umah aku
nnt aku jengok ye

*sori tak dpt bg opinion, takde experience :)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

CT > oh ye ker .. itu ler .. kita pikir HSB nie dekat dgn rumah compare to HTAR nieh .. TQ yer for the info

syana > heh..heh.. x per share2 info sesama kita ;-)

eza said...

Tak dapat nak beri pandangan sebab tak der pengalaman bersalin ket HSB.
Akak rasa baik diana pilih hospital yang dekat ngan rumah.Yer ar takut terjadi pepe senang kan....5-10 minit kira dekat ler tu...ni nk meredah klang yang ada masanya sangat-sangat jem.....bincang ngan hubby dan buat keputusan yang terbaik yer diana...

tapi kan masa bersalin nurin dulu pon akak decide gi putrajaya.bayangkan dari port klang ker putrajaya..jauh kan...bukan tak leh ker HTAR kan...hehehhe...saje nk rasa pengalaman bersalin kat sepital baru.....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak eza > haah kak .. nanti sian plk hubby nak ulang alik kan .. umh skrg jauh dgn HTAR .. adehhh ... mmg HSB tue dekat sgt2 dgn umh skrg nieh ..wah jauhnya ke Putrajaya tue ..

nzh1979 said...

erm..bab hsb tu zam byk dgr bad news gak la..even opismate depan zam, akak ipar dia pengarah utk unit gynekologi..n makcik zam sendiri tenaga pengajar utk student nursing kat situ..
benda ni nasib2.. sbb mostly nurse kat sana baru2..pelatih ramai..
hospital mmg canggih tapi..tu la zam kata nasib..dpt kakitangan yg mcm mana..
skang byk kes h1n1 kat situ..so zam pon tak brani nak veranak sana.. ramai org pon lari ke private area sg buloh sbb terlalu pack.. sbb kalo dr airport pon dorang mostly antar direct ke sana mcm syerah kena dulu ;)
so tepok dada tanya selera...

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

setuju ngan pendapat kengkawan yang lain tu..
pilih yang dekat...
dari nk redah klang yang jem tu
kang tak pasal2 je kang..
hehhe

tp klu ade duit lebih try la g private..sbb macam zam cakap laa..H1N1 tu..kt spital pon da macam ulat..semedang penuh..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

zam > itu ler .. kes skrg nie mcm2 kan .. terigt pengalaman syerah tue .. takuts gak .. kami nie nk ke private pun pikir ongkos zam .. heh..heh... so mmg serah diri je kat Hosp gov nih .. hu..hu .. camner tue ....

fieza > tue ler fieza HSB je yg dekat dgn umh .. hu..hu..hu..

zai@umiaiman said...

sy pun x pernah bersalin dua2 spital ni sbb dulu bersalin spital kat kedah.. tp pendapat sy ler kan... apa salahnyer nk cuba sg buluh...dekat ngn rumah senang skit hubby u, n adam nk gi lawat. kadang2 mana2 spital pun ok cuma ikut nasib.. cm sy dulu.. org lain ok jer besalin kat spital AS yg baru tu .. tp sy xbernasib baik sbb ader kes skit kat situ..apapun sy doakan dipermudahkan semuanyer tak kira la spital mana kan..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

zai > oh ye ker zai .. mmg betul dulu kt HTAR mcm2 kes dengar .. tp turn kita aminnn semua ok ... tawakal je nieh

M@L@ said...

yer lah dik pilih yg dkt..akak doakan adik & bb selamat...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak mala > TQ kak ;-)

Nana said...

xlama dah kan..

Afne said...

diana, afne dulu masa deliver kt HKL tawakal je.. lg la org citer mcm2 psl HKL. mungkin klu ikut edd afne bersalin kt BP masa tu. yelah, suami keje gomen pakai GL dia je la.

utk 2nd baby ni plan nk gi ppum tp member2 yg deliver sana bgtau husband tak blh masuk LR. tu yg tkr hukm, insyaallah. dulu forumer pcm shareenawati bgtau sg. buloh pn husband tak leh masuk LR, sanggup dia lari ke selayang.

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

nana > 3 mths more nana ;-)

afne > itu ler .. HTAR & HSB mmg husband x leh msk .. so kita pun tawakal je nieh ...

wawa said...

akk sy br je b'salin ank ke-3 kt hsb....wad ok..selesa..tapi labour room always full...kena tggu turn nk masuk labour room...katil utk menunggu tu pon penuh..akk sy dok kt kerusi je masa tggu time nk deliver tu...lps b'salin lama gak la kena tggu sblm kena antar masuk wad sbb kakitangan x cukup nk handle ramai sgt patient

mar!ahaf!z said...

maria pun belum decide nk bersalin kat mana tau diana..
hmmm.. risau jgk..

amydaud said...

ambil yg terdekat dengan rumah..

pasal wad...depend kekosongan kan diana? (tak tau kalo ada keistimewaan utk staff gomen)...pasal lelain..depend pada rezeki masing2..ada org dpt nurse/doc yg ok dan ada yg tidak...walau tempat yg sama. citer seorang kawan yg bsalin 5x kat HKL..wad kelas 3..suami/isteri dpt layanan yg sangat2 baik...

cintaKusayangMu said...

kak..klu nk ke HTAR skrg ni ngn jammed nye...tu kena amik kira gak kak..
takut xsmpt smpi hsptl....
HSB xsure la..xprnh bersalin sane...
HTAR mmg ok..qis suka..lynn pn bagus..

nizafauzi said...

kak diana, kt aritu bersalin kat hsb..

sebb kt n hubby 2 2 bukan govt servant, kene byr lebih sikit la kan.. even 3rd class pun.. tp tak byk pun.. sikit je..

bab layanan tu, so far.. kt kata ok la.. labour room sorg satu, air condition...

pastu masuk ward, 3rd class. ade 6 katil.. tp jarak jauh2.. bilik air sngt selesa.. setiap 6 katil, 1 toilet n bathroom.. so sgt selesa.. :)

bab layanan tu, kt tak expect the best lah kan sbb govt kan.. tp lepas da duduk situ over 2 nights, bole dikatakan sedap la hati ni.. n bole la besalin lagi kat situ kalo ade next baby.. :)

tp ape pun nasib jugak kak.. :)

Anonymous said...

hye smue..
leya pny due ujung bln 2 2010..ni 1st baby leya..takooot sngat2 rasenye..ad pape suggestion x nk bersalin kt mane?ikotkan leya kne bersalin kt spital sg buloh.tp bl bce komen 2 yg x besh tu,rase takot lak..cemane erk?

Anonymous said...

teanteecili
[url=http://healthplusrx.com/psoriasis]psoriasis[/url]
erawayawasina