Wednesday, October 19, 2011

~ Bekal Sempoi ~

mrgreen pagi nie bawak bekal ke ofis .. kagum aku ... menu sempoi giler .. mlm tadi msk nasi & goreng sayur sawi + telur .. sudahnya tak makan nasi pun coz masa balik rumah tue hubby belikan bihun sup .. dinner bihun sup tu saja dah kenyang .. kami bertiga jer yg mkn .. skrg nie.. since jiran sebelah rumah dah sibuk nak pindah rumah dia tak sempat nak ambik adam & aidil dari nursery .. sedih la plk coz jiran sebelah rumah tue baik sgt2 .. masa ada maid dulu dia siap hantar & ambil adam dari taska coz anak dia pun sekolah yg sma dgn adam .. tak pernah berkira sikit pun rolleyes... so sekarang hari2 kami kena smp pck alam paling lewat dalam pkl 6+ mcm tue ambik adam, aidil .. lps maghrib hubby siap2 mandi semua .. dia patah balik ofis kena sambung keje .. tgh mlm baru dia balik rumah .. kesian kan hu..hu..hu confused sudahnya lps hubby kuar keje .. aku jadi ibu mithali kemas rumah, settlekan laundry, kemas beg taska, mandikan dorg semua , masak, bagi mkn, iron baju dan last sekali tidokan budak2 .. sebelum ke ofis pagi tadi sempat aku panaskan lauk.. saja tambah sambal belacan .. aku dah siap2 buat sambal belacan simpan dlm peti ais .. tak sampai 5 minit siap tapau dua bekas .. satu utk aku .. satu utk hero2 kecik tue bwk ke schoollol


arrow Tips mudah utk mommies2 :-
- blander bawang besar /merah + putih siap2 > simpan dlm tupperware > simpan dlm fridge .. nak msk tinggal guna jer senang kan tak payah potong bwg, nak tumbuk bagai
- sama juga dgn cili kering .. siap2 kisar > simpan dlm bekas
- ayam , ikan or sebagainya ... bila beli .. siap2 potong kecik > asingkan siap2 utk msk dlm plastik kecik .. tak la jenuh nak rendam satu plastik bekas tue ..
- kalau mls nak guna bwg .. guna jer serbuk meggi pasti sedap / cukup rasa tue .. ok gak kalau nak buat nasi goreng + goreng sayur ker
- jgn suka tinggal sisa pinggan byk2 kat sinki ..kalau ada 2-3 biji cwn , pinggan ker .. terus basuh .. kalau tak nanti jadi habit suka kumpul pinggan bebanyak .. tips nie aku guna kalau time aku masak .. sambil masak .. sambil clearkan bhg sinki .. jgn suka kumpul pinggan lelama mrgreen
- jgn simpan kain laundry lelama .. nanti bertimbun .. jgn tunggu weekend baru nak basuh jenuh wei
- bila mlm weekend tue gosok baju siap2 utk seminggu ... senang keje korang .. baju nak ke ofis dah siap dah .. tak la kelam kabut pepagi nak iron baju

arrow Itu jer tips yg aku sempat igt nak share dgn korang .. kalau korang ada nak share tips lain pun boleh juge mrgreen

9 comments:

syanasaid said...

gud tips diana :-)
tq

~ana~ said...

kak, ana pun guna tips yg mcm aka guna tu.tp bab melipat kain, mmg ana fail..susah sgt nak clear..membasuh almost everyday tp bab melipat...hurm.....

mummy darwishes said...

ada gak yg suka iron baju masa pg2 nk g keje...diwatnye blackout...hahaha....jenuh nk cari tmpt iron..silap hb pki baju yg xgosok.....

suhailas said...

wahhhhh sama lee kita sue pon guna tips yang sama.....senang kan...tak leee kalut malut...!!!!

sHIdA said...

mmg itula tips yg kite gunakan...lagi2 kite yg punyer anak 3 owang nih..... wallaaaa....

finizaini said...

smnjak ank skul ni aku ari2 wat sarapan..demi bg semngat kt ank..klu tak si kakak ni hari wat perangai xmo bangun pi skul..hihihi

Afne said...

wahhh rajinnya. afne bawak bekal nasi goreng kg pi office.

mama_umar_maryam said...

besenye zt bwk bekal mknn yg xabis time dinnerlah,mmg blh jimat ;)

lia said...

sempoi x sempaoi... yg penting kenyang... betui? he3....