Friday, July 19, 2013

MyMasterChef ;-)

weehuu..bestnya rasa ..seminggu ni dok melepak rest kat rumah .. baru half-way menghabiskan membaca novel yg dibli dulu tue ... al-maklum dah cuti sem nie .. malas nak jadi PA hubby kt ofis dia .. dok rumah mengemas .. masak ....iron baju ..  settlekan keje2 rumah tangga ..heh..heh... sejak mula Ramadhan nie .. sampai ke hari ni .. lauk bersahur mmy fully lauk masak from my kitchen ..belum lagi membeli lauk bersahur kat bazaar .. setiap hari dah set... aku bangun pkl 4am .. baru masak nasi dan lauk2 bersahur .. selalunya buat satu lauk yg berkuah dan satu lauk sampingan .. mmg nasi & lauk panas2 ... saja nk share dgn korg .. satu tips memudahkan keje memasak ..  aku akan potong kecik bwg merah, bwg putih ..goreng kejap dgn minyak sket .. pastu blender smp halus ..simpan dlm bekas kecik dlm fridge .. time nak masak sahur tue senang .. x jenuh nak kupas bawang bagai .. bila masak kejap bwg tu dia akan tahan lama sket yer .. kalau x masak kejap ..dia akan cepat berubah warna kehijau2 ...boleh juga korg guna cara gini utk cili kisar .. masak kejap cili tue ..baru simpan dlm bekas ...  he..he..he.. selamat memasak dgn penuh kasih-sayang semua ;-)

 tadaa... siap sudah utk digunakan ;-)

3 comments:

lia said...

owhhh aku x tau lak tips gorengkan sat tu... ok2 ai akan ikut tips u ni ;)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

sile..sile.. aku pun sesajer buat.. ok pulak..tahan lama...

~ana~ said...

owh..xtau pplak tips yg goreng bawang sebelum blend tu...lepas ni boleh try la..