Thursday, January 3, 2008

Adam@Taska

since 26 Dis 2007 yg lalu Adam Mukhriz telah dihtr ke nursery@taska.. yg terletak di sek 7, Shah Alam .. nama nya Taska Intan Ceria ... x ramai bdk2 yg yg dijaga kt sini .. lg ler time cuti sekolah dlm below 10 org jer yg ada sebab parents bdk2 nie cikgu sekolah kebanyakannya ... sebelum nie my mom yg jaga Adam sejak dari Adam 2 bulan lagie .. tp takpelah .. sebelum Raya Haji yg lalu my mama dah mula demam & tak berapa sihat sgt nk jaga Adam yg semakin aktif membesar tue .. mmg kitorg ada rasa sedih jgk .. tp for his & our own good jgk Adam we all berdua dah ambik keputusan muktamad utk htr Adam ke Taska ...
*****
... sambil mengemas beg sekolah Adam ..snap his pic yg so cute ...

.. seperti biasa Adam will crying time pagi2 htr dia ke taska tue ..asal masuk jer ke kawasan gate dkt taska mulalah dia menangis .. cikgu dia mcm biasa akan pujuk Adam slowly .. kitorg berdua risau jgk pada permulaannya ... tapi cikgu dia bgtau yg Adam hy nangis kejap jer ... so fine ler ...

masa mula2 htr ada satu hari tu kitorg sport check dtg tgk Adam dr jauh dia tgh bergembira main dkt playground bersama kwn2 dia kt situ sambil ditemani cikgunya ... bila Adam perasan kereta papa & mamanya dia dgn riangnya berlari gembira ke arah kami berdua ... so rasanya Adam ok berada kt situe .. cuma pagi2 time htr dia ke taska tue dia cam moody takmo berpisah ditinggalkan ...
******
ps: in our mind masih lg tgh pikir sama ada nk proceed dgn pengambilan maid or maintain jer htr Adam kt Taska tu ... hrrrmmmm .... ada pro & cons ler 2 perkara nie ... so still thinking ........ so my beloved frends out there any idea tak??? do advised me & share ur opinions please ..Thanks ...

12 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

wah..adam dh pi taska...bagus lerr...muler2 je tuh..nanti dh jumpe kwn2..pdaila di bw diri kann...

Miss Moon said...

Wah dah mula ke taska yer Adam tak pe jgn wisau ya ...sebab im sure he will had a very gud time ngan kenkawan . Memula mmg macam tew tapi lama lama mesti dia tak sabar nak gie school n learn new things

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

zue>tue ler zue .. mula2 mmg dia nangis jer bila smp ... lama2 ok ler tue .. kalau intai dia tgh main ok plk ...
moon>hopefully cam yg moon ckp ... lama2 Adam leh sesuaikan diri dgn new environment ...

CapsLock said...

Bagusla taska..
Biarla dia belajar kat situ..kawan-kawan pun ramai..lagipun macam-macam aktiviti ada kan.
Sekadar pendapat 1 sen kite.

sitilina said...

kita kalo ada chance antar taska mmg nk anta taska. tp sini susahhhh. so kita amik maid. depend pd situation la kots.

sue said...

pada saya ok kot anta adam kt taska..nanti dia akan lebih berdikari..macam annur.. :)dah pandai macam2.. klu nak amik maid bila dah ada 2-3 anak sgt berbaloi...

aliz_mie said...

adam da g taska yer..gud! gud!elokla adam duk taska kak D..adam bole make fwens, bcome more independent & confident ngn diri sendiri..banyak bende yg bole adam blaja di luar sane nti.. :) go adam go!!! yeehaaaaa!

mama ranggie said...

better taska lah...

Mamafami said...

Ada gak advantagenya hantar Adam ke Taska, at least dia belajar bergaul dengan orang lain. Lagipun, kesianlah kat nenek nya nak jaga Adam. Budak tengah lasak ni, kalau umur dah banyak, memang tak larat!

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

caps > tue ler Adam ada ramai kwn skrg .. ok plk dia bermain2
sitilina > kalau ada maid untung gak ..kerja rumh pun beres .. he..he..
sue>itulah sue caj nk maid skrg nie pun bkn main lagie mhl gaks kan ...
aliz_mie>adam ok skrg dah tak nangis2 lagie time htr dia .. dah biasa dah ..
mama ranggie > TQ for ur opinion ;-)
mamafami>tue ler mama .. sian dgn mama diana nk melayan adam yg makin aktif skrg nie .. so kitorg decide htr Adam ke Taska jer ..bg my mom rehat plk ...

eiseai said...

hmmm...kalau i u tau lah i recomend mana satu. but then that's me...tak comfortable ada org lain dlm rumah. lagi2 kalu bukan org local. tak nak anak2 ikut style diorang ckp pun ada. but first and foremost safety issues.

at least kat taska, terjamin sikit. guru besar ada. cikgu2 local. cikgu2 pun tau how to handle time budak2 sakit.

tapi both sama. nak dptkan yg reliable mmg susah. taska pun susah, maid pun susah.

bab menangis tu biasa esp time diorang kecik sbb takmo berpisah. amir dulu slalu nangis time besar adam. itu bukan hantar kat taska, hantar rumah my auntie. dah lah semorg manjakan dia, petang2 pegi padang, gi jenjalan 1utama (sbb rumah depan 1utama), slalu kena bawak naik kreta (sbb anak2 my auntie semua dah lepas sekolah). mmg tau dia seronok sangat kat situ, but tiap2 pagi mesti nangis. mummy & daddy dia drove off je, terus ok.

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak sally>yes kak sally .. ur opinion pun ada baiknya .. kita nie kena keraskan hatie .. walau htr dia pepagi nangis2 cam sedih gak ..tp diana kuatkan hatie ... now Adam dah tak nangis lagie ... nmpk cikgu jer ok ...