Sunday, March 23, 2008

di hari minggu

biggrin hrmmm.. hujung minggu kali nie kami tak kemana2 pun .. aktiviti mcm biasa mengemas rumah , lepak2 , tgk TV, DVD & spend masa bersama2 family tersayang ... tu shj ... cuma mlm Ahad tu kami ke Mydin USJ .. plan asal nk carik luggage beg utk travel .. dah ada dah beg utk travel tp besar giler .. usually kalau balik kg Kulim mmg bwk beg gabak tue .. senang .. baju kitorg bertiga muat sumbat kt dlm tue ... oh ya bab masak memasak di hujung minggu nie simple jer .. masak makanan feberet hubby ler ... assistant chef seperti biasa Adam Mukhriz akan turut " membantu " menyepahkan segala senduk, sudip kat dapur masa mama dia tgh masak tue .. agak2nya dia nie ada talent nk jd chef esok2 besar nanti kot??? skrg nie pun dah menunjukkan bakatnya itue rolleyes aduhai .. sabo jela kan mrgreen

kari daging & rebung

Ulam-ulaman

Sambal belacan

Resepi Kari Daging & Rebung

> Bawang merah 4 ulas + Bawang putih 2 ulas + halia 1 ulas (blender)

> rebus daging + grm sket sehingga empuk (daging yg dah empuk ditoskan > air rebusan ltk tepi)

>panaskan minyak > tumis ramuan yg diblender smp garing > masukkan daun kari > kulit kayu manis> bunga lawang > buah pelaga > masukkan rempah kari daging 3-4 sudu > kiub ayam setengah > kacau smp garing > masukkan daging & air rebusan daging > masak sehingga garing dlm 15-20 min > masukkan garam @ perasa > masukkan santan 1/2 kotak kecik (ikut lemak masing2) > kacau > masukkan rebung > kacau rata > rasa > dah siap

1 comment:

anna said...

Hello, just dropped in to checkout your blog and also introduce our Grand Opening for www.annaimports.com . We offer the ultimate superb selection wholesale of handbags, purses, wallet, Quilted bag, with the highest quality and the absolute lowest prices and that's a promise. We extend our invitation for you to stop on by and check our website out at : www.annaimports.com Thank you and have a great day!