Thursday, March 13, 2008

Grilled Chicken Marinade

biggrin Hari nie menunya adalah chicken grilled yg telah di marinade selama 1 malam ... lagie lama ayam tue diperap lagilah meresap bahan2 tu kat ayam .. nk senang keje .. korang preparekan rempah2 tu waktu malam ... pas tu teros je simpan dlm peti ais .. so esoknya dah bleh di grill ayam tue ... meh kita tgk bahan2 dan cara memasaknya .... mrgreen

Bahan :
  • 2-3 sudu worchestershire sauce
  • 3-4 sudu mustard & honey herb marinade (beli yg instant siap dlm botol)
  • 2 teaspoons extra virgin olive oil
  • 4 biji bwg putih (cincang@ tumbuk)
  • 2 ulas halia ditumbuk
Cara2nya:
  1. Campurkan kesemua bahan2 diatas
  2. Gaul rata bahan ramuan ke ayam.
  3. Bungkus ramuan (bungkus guna plastic wrapper) sekurang2nya 4-6 jam . Lagi lama lagi bagus ...
  4. Grill ayam yg telah diperap tadi (kita grilled guna nonstick pan jer .. sebab takder oven mrgreen) dan boleh dihidang bersama Pasta salad ..
proses marinade

mustard honey herb marinade & ayam yg siap2 dibungkus


taraaaa.. sudah siap dimasak ...

Note : (For best results, marinate overnight)

mrgreen Selamat mencuba mrgreen

6 comments:

aZeeMaH said...

wahh....pandainyer diaaaaaa...

klu tak guna olive oil bleh tak?

YusVogue said...

diana..
wah.. macam tau2 je kita nak try gak grill chicken mcm ni..hehe..
nanti nak try la yg diana punya resepi ni..
ada buat makan2 sket with family utk..ehem...something new hehe..
(yang ditunggu2 insyallah)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Yus > boleh jer try .. kita pun amik resepi dr cooking book .. first time try ..he..he... cuma my tips ..marinade sos tu taruk byk sikit .. lagie terasa ;-)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

azeemah > kak ina kita rasa boleh jer kot ..he..he...

~Atie~ said...

pandainye kak diana masak...........abis diet ku cam nie..........

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

atie > atie bleh jer on diet .. just mkn jer ayam ... x add nasi ..mkn ayam dgn salad ok jer diet tue lg :-)