Wednesday, March 12, 2008

~Tomato Basil Soup~

Tomato Basil Soup

smile Resepi for today :smile

Bahan2:
5-6 biji italian tomato
3 sudu besar olive oil
2 biji bawang putih (cincang)
1 biji bawang holland (cincang)
1 1/2 cup loose pckt fresh basil leaves (dicincang) (kalau takder yg fresh guna jer Basil Powder)
1/4 sudu kecil black pepper
2-3 sudu kecil shredded cheese
1/2 cup whipping cream
1/2 chicken stock
1 batang celery (dicincang)

Cara2:
> tomato dimasukkan ke dlm air mendidih dlm 30 saat (smp kulit tomato terkupas) > angkat celup dlm air sejuk > toskan > cincang tomato > letak tepi

> panaskan periuk > msk olive oil > tumis bwg putih smp kuning> masukkan bwg > kiub ayam > > tomato yg dicincang tadi > tabur black pepper > kacau > msk smp mendidih (5-10 min)

> sejukkan ramuan yg dimasak tadi > transfer ke dlm blender@ food processor + masukkan sedikit basil (reserve sikit utk dihidang) > kisar jgn hancur sgt (ikut kesukaan masing2)

> Masukkan ramuan yg dikisar tadi ke dlm periuk (api kecil sederhana) > taruk garam > masukkan shredded cheese > cream (ltk sikit jer.. jgn byk sgt nanti rasa muak pulak) > masukkan daun celery yg dicincang > kacau sebati

> dah siap > masukkan dlm mangkuk > tabur baki basil tadi (kalau takder yg fresh basil tue boleh tabur daun sup sebagai ganti> hidang bersama garlic bread ... Nyummmy giler ... rasanya sebijik mcm Tomato Basil Soup kt TGIF mrgreenmrgreen ..

Garlic Bread Instant

arrow Selamat Mencuba!!!!

2 comments:

~Atie~ said...

kak diana..........nampak cam sedap je soup tomato tu...atie tak penah try lagi.........harus ku cuba....hehehehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

atie > try ler buat .. baby pun bleh mkn ..