Sunday, June 22, 2008

~ Hari Minggu ~

biggrin Awal-awal pagie kami dah bertolak ke Pasar Minggu yg terletak di Stadium Shah Alam .. mak ai sampai2 kat sana punyalah byk dah kereta dan orang ramai yg lebih awal dulu datang ... so hubby pun slow & steady carik parking yg redup dan dkt dgn tempat kami nk membeli barang2 keperluan tue ... tujuan ke sini sebab nk beli ayam, ikan dan sayur ... macam2 ada kt pasar nie .. bkn setakat pasar tani jer .. siap ada jual baju, kasut, brg2 hiasan rumah ..segala2nya ada ... luasnya pasar nie tak terkira.. jenuh gak nak jalan habiskan satu round .. my advise kalau nk jalan habis satu round .. dtglah awal2 sebelum matahari tegak meninggi lol


biggrin sampai jer kat rumah hubby & adam lepak2 sambil makan makanan yg dibeli kt pasar tadi .. lps jer siap2 siang dan kemas sayur, ikan , ayam yg dibeli tadi lepak2 & tgk TV .. hubby kata masak lewat sikit hari nie ... so bolehlah relek2 merehatkan diri ... so bila dah petang tue barulah memulakan operasi memasak .. msk lauk simple jer mlm tadi ... Sambal Petai + Udang kegemaran hubby & sayur goreng sos tiram mrgreen

sempoi jer dinner mlm nie mrgreen

arrow Tips utk korang : kalau korang beli ikan , daging or ayam .. makse sure masa lps jer bersihkan/siang tue korang basuh ayam, ikan @ daging tue dgn tepung gandum .. cara2nya : mula2 basuh dgn air paip biasa .. pas tu tabur & gaul dgn tepung gandum sket .. biarkan kejap dlm 2-3 minit ...lepas tu baru basuh bersih2 dgn air paip mcm biasa .. toskan .. lps tue masa nk simpan dlm peti ais tue kroang ltk kan sket halia yg dah ditumbuk ... tujuannya nk bagi ayam, ikan or daging tue tetap kekal kesegarannya dan berbau harum ... selamat mencuba yer mrgreen

5 comments:

berto said...

Thanks. Im Inspired again.

Zahiela Zahari said...

diana..hubby pun ajar eila basuh ngan tepung gandum..tp bab halia tu baru tau..tq diana..dpt ilmu hari ni..hehe

hacienda said...

yeke diana,sy xtau pon ,klu lps siang ikan atau ayam sy basuh dgn asam keping@ asam jawa @ limau je nk hlgkn hanyir die..thanx 4 d tips

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

eila > bleh la try lps nie ...

hasnidar > kita guna jer tpg gandum .. jimat ..pas tu tumbuk halia sket .. boleh ler try pas nie ;-)

mrs hafiz said...

mcm penah dgr tips ni.. tp x brape ingat la.. thx D for the tips.

neway, masa sebelum tawen ritu, fren's mother ada ajar, siang, tp jgn basuh, ... pastu bungkus siap2 utk skali masak..
so tiap kali nak masak amek je la brapa yg nak guna.. takdelah makanan asik kuar masuk fridge..
sapa ada ?freezermate? tu leh la pakai.. takyah guna plastic bag biasa tu..

my mom plak siap2 siang, siap bubuh garam/kunyt/halia, so tgal kuar utk nyahbeku n masak je..