Sunday, June 8, 2008

~ Karipap ayam IKEA style~

biggrin yeehaaa aktiviti hujung minggu adalah .. masak-memasak ... utk minum petang saja2 buat karipap ... siap buat mcm karipap IKEA tue .. alah bezanya bab inti tue buat inti kentang + ayam ..pas tu masukkan hirisan telur rebus dlm tue .. dah la FIRST TIME mrgreen ..jenuh gak belek2 buku resepi . surf resepi kat internet .. nk tgk cara2 membuatnya redface..mula2 tue punyalah berkobar2 buat adunan karipap tue guna tangan ... adoiiii jenuh nak kelim2 bagai .. terus suruh maid pegi kedai beli acuan karipap yg plastik tue ... habis ceritalol .. yg adam pulak sibuk jugak nk tolong menguli .. sabarjelah surprised .. tapi puas hatie sebab my dear & adam mkn sampai habis karipap tue mrgreen

karipap mix style mrgreen

½ kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari

2 ketul isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit /garam/serbuk perasa
1 biji telur direbus dan dihiris

Cara2 :
-Uli tepung terlebih dahulu bersama mentega & air garam sampai tidak melekat di tangan.

-Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.

Untuk membuat intinya:

-Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.

-Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.

-Sedia utk membuat karipap... Canai nipis adunan..Letak diacuan karipap > masukkan inti > letak hirisan telur rebus dan kelimkan acuan karipap tadi ..

- Goreng karipap sehingga kekuningan

arrow Resepi dari Mesra.Net

3 comments:

kombat said...

sedap ke eh karipap ikea tu? ada pernah dgr org cakap, sedap bangat. kat mana dia jual eh diana? food court dia ke?

rajin betul mama adam ni buat karipap ;) bila nak kirim kat dina ni adam? hehehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Anna > karipap Ikea tu ada dlm IKEA .. betul2 dpn kaunter yg org byr2 tue ... sedap .. sebab dlm tu ada ayam & thirisan telur rebus ... adeh segan ler anna first time buat karipap nie .. sib baik jadi ;-)

kombat said...

oh ye ke? kene try nih :D try membeli. hehehe

nak menggetel buat karipap sendiri, tah bila-bila la diana oitt.. segan dgn org pandai & rajin masak nih :D