







½ kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin
5 biji ubi kentang
1 peket rempah kari daging
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 tangkai daun kari
2 ketul isi ayam (dada)- ptg dadu
Sedikit kayu manis
Sedikit halia
Sedikit /garam/serbuk perasa
1 biji telur direbus dan dihiris
Cara2 :
-Uli tepung terlebih dahulu bersama mentega & air garam sampai tidak melekat di tangan.
-Setelah itu bulatkan dan sedia untuk dicanai.
Untuk membuat intinya:
-Potong ubi kentang dan isi ayam berbentuk dadu.Panaskan minyak tumis bawang merah/putih dan halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis.
-Setelah naik bau masukkan rempah kari daging yang telah dibancuh tadi. Masukkan isi ayam dan ubi kentang/garam/dan serbuk perasa bersama. Masak sampai ubi lembut dan kering.
-Sedia utk membuat karipap... Canai nipis adunan..Letak diacuan karipap > masukkan inti > letak hirisan telur rebus dan kelimkan acuan karipap tadi ..
- Goreng karipap sehingga kekuningan

3 comments:
sedap ke eh karipap ikea tu? ada pernah dgr org cakap, sedap bangat. kat mana dia jual eh diana? food court dia ke?
rajin betul mama adam ni buat karipap ;) bila nak kirim kat dina ni adam? hehehe
Anna > karipap Ikea tu ada dlm IKEA .. betul2 dpn kaunter yg org byr2 tue ... sedap .. sebab dlm tu ada ayam & thirisan telur rebus ... adeh segan ler anna first time buat karipap nie .. sib baik jadi ;-)
oh ye ke? kene try nih :D try membeli. hehehe
nak menggetel buat karipap sendiri, tah bila-bila la diana oitt.. segan dgn org pandai & rajin masak nih :D
Post a Comment