Thursday, June 19, 2008

~MLM~

picture taken from : Internet

arrow ok kawan2 lain ... this entry bukan dituju pada sesiapa .. cuma nk share my experience regarding this MLM ... saya sudah 2 kali "terkena" dlm situasi MLM nie .. so nk share dgn kawan2 about my experience ... kadangkala taktik dorang nie mcm nk mengena org jer .. saya tak kata MLM nie tak bagus .. dan ramai yg dah berjaya dgn MLM nie kan .. itu rezeki masing2 la .. tapi yg x bestnya bila diorang ni mcm ada agenda disebalik yg tersembunyi ... contoh 2 situasi yg saya sudah alami :

Situasi 1 :
- Friend 1 : " Break lunch jumaat nantie free tak?? ada pegi mana2 ..
- Me : " tak kemana-mana kenapa ? "
- friend 1 : "ha oklah kalau cam tue ..jom keluar nak.. kita pegi la jalan2 makan2 time rehat nantie "
- Me : " oklah .. x kisah ... no problem "

arrow The Results : friend 1 fetch me at my ofis as usual .. masa tgh on the way dia bgtau dia nk singgah "somewhere" nk jumpa kawan dia sekejap .. for me tak kisahlah sebab masa rehat hari jumaat kan panjang ... finally bila sampai kt tempat dia nk jumpa kawan dia tue ... saya dibawa berjumpa kawannya di sebuah syarikal MLM .. dan saya diberi penerangan pjg lebar mengenai membership, marketing starategy, cara nk berjaya , product details segala ... penerangan tu hampir ke pukul 2 jugak la . nasib baik sempat lunch kat restoran sebelah ofis MLM tue .. kalau korang kt tempat saya la korang rasa tak mcm tertipu ... plan yg katanya nk jln2 time rehat tue dah bertukar jadi kepada intoducekan saya ke her upline dlm MLM pulak ....rolleyes

Situasi 2 :
- Friend 2 : "kak sabtu ahad nie ada kt rumah ?? ada pegi mana2 tak "
- Me : "tak kemana .husband pun takder .. dia out-station, kitorang lepak kt rumah jer.. kenapa"
- friend 2 : "boleh tak saya nk dtg rumah .. saja nk jumpa akak , adam & maid "
- Me : " ada jer kat rumah datang lah "

arrow The results : friend 2 nie dtg dan bila dah smp kt my house dia baru bgtau yg ada kawan dia pun nk dtg jumpa dia .. so dia suruh kwn dia tu jumpa dia kt my house ... lagi pun dia dgn kawan dia tu belah petang tue ada produk demo kat umh dia .. so sementara tue bolehlah dtg citer psl produk dorg tu kat saya .. so org dah nk on the way nak smp rumah ... kita haruslah mengalu-alukan tetamu kan ... so bila kawan friend 2 nie sampai my house ... dorg pun mulalah bercerita about their produk .. MLM jugak .... cerita psl marketing strategy, mcm mana nk dpt income ribu-riban segala .....

rolleyes so moral of the story : korang tak rasa ker mcm tertipu bila berhadapan dgn 2 situasi diatas ??? yelah kot maybe itu strategi dorg ... gunakan ayat lama x jumpa ... ajak keluar lunch la .. tp end up dorg dok promote psl MLM segala tue ...kalau cakap direct yg dorg nk promote psl MLM sure org yg x berminat x kan jumpa diorang kan ... even my hubby pun dah terkena jugak .. dia ada appointment dgn client yg interested about invest dgn Unit-trust .. my hubby kan Unit trust consultant .. skalie tue bila dah jumpa .. client tue bkn interested nk invest pun ... dia dok promote produk MLM ... habis tu sia-sia jelah duit minyak hubby travel nk berjumpa dgn client tue .. sudahnya client tue x invest pun evil .. sudahnya saya jadi mcm fobia pulak kalau ada tetiba kawan lama or sesaper yg nak jumpa dgn bg alasan yg lebih kurang mcm diatas tue .. takut terkena lagie so my others frendzy yg lain any komen?????rolleyes

13 comments:

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

diana...kesiannye awak..sampai cm tu sekali kene tipu ngan mereka2 ni erk...lenkali terus teranglah kan..kite pon bleh dgr ngan hati terbuka..ni dok klentong sana sini...hampeh jek

:: AYU AYUMiE :: said...

hihi, penah terkena gaks...anggap la dia nk ajak kiter kaye raye bersama-sama...tp, kalu produk bagus aper salahnya...cam ayumie 1st time beli produk mlm, terus melekat smpi skang...wp bkn sbg yg aktif, cukup ler utk kegunaan sendiri & family...

diana, nti jgn takut jumper ayumie pulak...ahahaha, u utang i kan, nk gi makan2 sesamer...;)

Zahiela Zahari said...

diana..eila pun pernah terkena..janji nak belanja makan malam..sekali kena p dengar ceramah plak..balik tu baru nak p makan..org dah hilang mood dah..tensen kan...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Fieza > tak salah MLM nie .. cuma cara diorang tue ada cam hiddem agenda kan ...

ayumie > ada produk MLM yg bagus .. boleh jer utk guna sendiri .. cuma jgn la ada maksud trsirat ajak kita jumpa tue .. worait ... nanti ada masa kita jumpa mkn2 ok ;-)

zahiela > itu la psl iela .. ada hidden agenda buat mood kita pun spoilt ;-(

Ayu & Shah said...

diana..ayu pon penah kene..geram jer... lagi2 kita x suka lak direct selling nih..eee...hangen mmg hangen

Sue@MamaMaryam said...

hehe sy besa kena..letih nak dgr.. tp mcm besa sy x join pun..rasanya MLM klu nak kaya-raya kena jd antara yg terawal join..pastu ramai yg akan msk bwh kite tu yg leh kaya tu..klu dah ramai yg kaya br kite join sapa lg yg nak msk..betul x? nak cari org join kite plak yg payah..

:: AYU AYUMiE :: said...

lg besh yg dah sah-sah mende tu haram punyer (ni kbykn jenis suruh invest, pastu konon ada produk laa) padahal tu utk mengaburi mata sahaja... pastu leh eksen laks tu... biler kiter takmo join..terus tak kontek... adoi sanggup putus sahabat punyer org pun ada...

lin said...

hello mama adam..lin pun pernah terkena..mmg rasa bengang gile masa tu..kawan lama telefon cakap nak jumpa..ada majlis alumni sekolah..kite excitedlah nak datang..sanggup datang tu walaupun tgh berpantang..nak jumpa kwan2 lama kan..sekali sampai sane kena dengar product briefing..mau tak bengang..tapi senyap ajelah..hmmm..sedih kan?

hehe husband mama adam pun unit trust nye wealth advisor ye?..samelah dengan dengan husband lin.. :)

mrs hafiz said...

diana,
kdg2 ada kawan2 yg xbrape kenal, tiba2 contact, kata nak jumpe la..siap sanggup dtg rumah, dtg malam/on weekends
tp kalau me rasa lain mcm, me akan siasat2 dulu.. usually kalau ada agenda lain ni akan ckp, nak business tak?
i got the idea, so ignore aje la..

shiemz said...

shiem p-un penah kena gak... hehhehe... ajk g umah membe lastly kena g kedai MLM tue.. heh~! menci!

mica@tetty said...

huh kalau aku ...bye2 lah membe mcm tu .....sekian .....

aLdriNa said...

skrg nih memang byk jenis MLM...ade yang elok ade yang tak elok..ada yang tipu je... kalau MLM tuh jenis yang betul..adil..tak kisah lah baru masuk or dah lama masuk...income yang dpt atas usaha org join tuh sendiri.... yelah tak adil gak kan bagi org yang tak usaha ape2 dpt duit sama rata ngan org yang usaha bagai nak rak...

kalau yang jenis MLM yang kene jadi org yg terawal baru cepat kaya usually MLM tuh lebih kepada money game n sistem piramid..which is haram dari segi islam... so kene kaji bebetul sebelum join sesuatu MLM tuh...

hmm usually kalau nak ajak org join MLM tuh lebih elok terus terang... kalau hidden2 agenda gini memang saya sendiri pon tension.. even saya sendiri kalau org tanyer ape saya buat n bebetul berminat nak tahu baru saya citer ..uf not..diam je la...kene pandai la tengok pandai jenis org or keadaan..bukan main paksa rela gituh...:))

mY huNny BunNy SugAr HoNEy... said...

hi diana,
niza pun pernah gak terkena.. heheh.. wat abes air liur kwn tu jer dok citer sakan ngan kitorg ( me &hubby).. at last, kitorg blah cenggitu jer... mls lar nak join group2 mcm nih.. tp, my PIL dah kaya raya wat MLM nih... ekceli depends kat org jugak kan nak or x nak wat MLM nih...

hati2 key pasni...