Friday, September 26, 2008

~ Raya Shopping ~

arrow Rabu lepas kita apply cutie .. tujuannyer nk membeli belah baju raya .. pengajaran dari tahun lepas ... no more shopping during weekends .. mmg sesak, jem dan ramai orang .... so tahun nie kami membeli-belah during working days .. aman sket mrgreen .. awal2 pagi dah keluar rumah ... lokasi shopping adalah Jusco, SOGO, Jalan Masjid India & Sunway Pyramid .. bayangkan lah betapa byk mall kitorg pegi eek... one day before tue sempat juga kami ke jualan warehouse sales guardian yg dibuat depan umah kat CENTRO Mall mrgreen .. dapat lah beli barang2 make-up revlon, loreal, st. ives dan macam2 lagie dgn harga yg sangat2 murah lol

suasana pagie .. jalanraya agak lenggang

for me : make-up, jeans, seluar, t-shirt, new tudung (nama tudung nie dipanggil tudung senget mrgreen .. trend terkini tudung ) .. brooch for in-laws, my wedges raya.. yg comelnyer wedges ni ada reben kat part tumit tue .. i really loikeee biggrin

arrow ini pulak citer baju & kasut raya adam .. RM150 Wan bagi as birthday gift Adam .. hasil tangkapan shopping dptlah pelbagai baju, hallmark, miki, GAP, OshKosh, cartoons network, baby kiko, garfield, carters ... kasut raya tukar pulak .. thn lepas beli Adidas .. tahun nie tukar pada Nike pulak ... korang tgk la baju dia lagi banyak dari baju papa & mama dia kan .. macam mana tue cool

ni masa time balik ... adehhh jem pun bermula confused masa nie kami tgh menghala ke rumah my FIL kt Gombak utk berbuka puasa bersama-sama smile

lol Yang lawaknya .. ada insiden berlaku ... masa kt masjid india tue tiba2 hujan pulak .. nasib kami dah lepas membeli semua .. tengah lari2 menghala parking kt Sogo .. tiba-tiba ada wartawan BERNAMA siap dgn kamera nk interview kami pasal persiapan raya .. he..he.. hubbylah kena .. dorang tanya persiapan raya , bajet raya , balik beraya kt mana ... ingatkan dah settle ... sekalie tue.. dorang suruh kita buat ucapan hari raya pulak .. so secara spontan jelah buat ucapan .. dgn keadaan kami yg basah kena hujan .. comot2 segala nie masuk TV pulak .. adeh .. nasib baik tayang kt channel Astro Awani time malam raya nantie .. x der saper pun tgk & perasan kot .. lawak kan mrgreen

smile itu sahaja cerita shopping kami sekeluarga .. hubby tak membeli apa2 pun hari tue .. Insyaallah sebelum balik raya hubby nk beli jeans & t-shirt jer ... lagi pula nak save duit utk balik kg .. duit minyak.. tol .. dan yg paling penting .. bajet dah digunakan utk servis kete .. duit raya pulak kami dah settle tukar siap2 ... so moral of the story@sedikit tips time shopping adalah :-

arrow shoppinglah during working days ..keluar rumah awal yer ..s enang dapat parking dekat dgn entrance .. agak2 barang yg dibeli dah byk .. hubby bleh larik hantar barang masuk kete dulu ..
arrow pakai kasut sport shoes @ kasut yg selesa dan juga pakaian yg selesa dans enang bergerak ..
arrow pastikan kelengkapan anak complete .. mcm pampers, susu, wet-tissue + bawak extra baju
arrow lihat tanda harga .. compare harga before @ less dengan teliti .. pilihlah barang2 dengan teliti .. lihat kualiti barang2 ..
arrow utk jimatkan masa .. ambik barang2 yg korang dah pilih tue .. pastu bila time betul2 dah nak bayar barulah korang pilih dan buat selection .. mana2 yg rasa x sesuai boleh la diketepikan time tue ..
arrow time nk bayar jugak .. cariklah kaunter yg x ramai org .. biar jauh jalan sket ..tp cepat urusan pembayarannyer .. kebanyakan org suka tumpu pada kaunter yg dekat 2... tp jenuh nk berantur panjang ..
arrow Akhir sekali ... berbelanja lah dgn bijak ..he..he..he.. mrgreen

9 comments:

shafa said...

Byknya tempat p, sempat ker p semua tue.huhhhuuuu mst penat kan.sopink sakan nampak,sopink biar puas hati.

YusVogue said...

wah.. banyak tu shopping..hehe
kita pulak shopping raya dah lama dah done..hehe.. tinggal a few things je.. for our lil one..dah cukup dah.. huhu.. tinggal ada a few things for his mama and papa..huhu

selamat hari raya diana!

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

wah diana...
banyaknye shopping...
hawat x habaq kt depan umah ade whse sale..
adoooiii...
klu tau dah lama p terjah...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

shafa > x ler shopping sakan .. pilih brg yg ada sales & less ;-)

Yus > oh awal dah shopping .. Salam Lebaran buat Yus sekeluarga juga ;-)

Fieza > kita pun x perasan ada whse sales .. husband yg perasan ... ramai customer chinese dok serbu

hacienda said...

dahsyatla diana ni...larat ek,kejar smue tmpt tu skali harung,bkn main lg bj adam lagik byk..dh ade anak msti utamakan anak kan?btl persiapan cmni kna btl2 teliti takut terbeli brg yg lg mhl dr harge sepattnye..

Cujie said...

Diana

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari Suzi sekeluarga

suzi pon masa 16 Sept hari tu apply cuti untuk shopping baju raya. Biasalah mesti ke SOGO & jln masjid india tu kan... takde maknenya nak shopping weekends sambil bersesak nak beli barang. Tp kalau shopping working day ni tenang je kan... heheh anak pon tak meragam.

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Hasnidar > itu la has .. kami kuar rumah awal2 pagie .. tak mo jadi cam thn lepas ..pegi time weekend .. adehhh ... so shopping dgn tenang ... ;-)

Cujie > wah awal lagi cujie dah pegi .. itu lah tempat tumpuan org kan .. nasib baik adam pun ok sepanjang harie .. ;-)

Ayu & Shah said...

uishh x hengat soping....best best..

Mimi said...

sakannn shopping! dah puas hati belom? selagi b4 raya sure ade je bende teringat nak beli.. hehe

btw, Selamat Hari Raya n Maaf Zahir Batin~

drive safely ok!