Friday, November 14, 2008

~ BEWARE ~

cool ok kawan2 .. nk share my experience yg baru saje berlaku jam 12 tadi .. nyaris2 aku terTIPUUUUUUUU evil .. mujur kewarasan masih lagi ada ... Dlm jam 12.05 tgh tadi tiba2 my hp berbunyik .. tgk2 ada no 016-****** .. bila jawab ada suara indian girl ...

Lady X : Hello .. boleh sy bercakap dgn cik Nurul Diana ( wah siap tau nama aku tue rolleyes )
Me : ya saya bercakap ..
Lady X : nama saya (ntah hapa nama dia x .. aku perasan) saya call dari Menara Kad Centre KL .. kami dlm proses nk hantar back-up kad pada customer2 kami ... cik ada guna apa2 kad ?? Kad visa or master ??
Me : Ya ada .. saya guna debit Kad jer .. x guna kredit kad
Lady X : Cik guna debit kad Visa or Master??
Me : Visa
Lady X : bank mana yer ?
Me : Al- Rajhi bank ...
Lady X : boleh saya tahu expired kad cik bila??
Me : (bgtau la tarikh expired kad)
Lady X : boleh cik bacakan no pendaftaran yg ada di depan kad
Me : aku ni dengan sengal pegi la baca no pendaftaran depan
Lady X : boleh cik tgk belakang kad dan check .. cik ada sign tak kt belakang kad .. sebab kalau cik x sign .. kalau katalah kad cik hilang ker .. org lain jumpa boleh tiru & guna kad cik (WAHHHH cam baik jer bagi nasihat pompuan ni eek )
Me : ok .. mmg ada sign ...
Lady X : ok .. kami nk tau kad visa cik ni keluaran yg keberapa yer ?
Me : macam mana saya nk tau .. kad saya ni keluaran yg ke berapa ??? (bengong nya aku)
Lady X : cik tgk kt belakang kad .. sebelah signature cik akan nmpk 3 or 4 digit terakhir .. boleh cik bacakan no tue ??
Me : eh setahu saya .. 3 no terakhir ni no security ... mana boleh bagi sembarangan kat sesiapa rolleyes ????
Lady X : utk pengetahuan cik .. 3 no terakhir tue bkn security no .. itu utk tau kad cik ni keluaran kad yg keberapa .. ye la hari2 kan bank ada keluarkan kad .. sampai ribu-ribu .. so kami nk tau la nk kad cik no yg keberapa dikeluarkan ... boleh bg saya 3 digit no belakang tue ??
Me : Boleh saya tau lagi sekali cik call nie dari mana ??
Lady X : Menara Kad Centre, Kuala Lumpur
Me : ermmmm .. boleh tak saya nak confirm and double check dulu dgn my bank Al-rajhi first .. saya tak boleh bagi no ni sembarangan jer ...
Lady X : ok .. Thank you (pompuan tue terus letak tepon dengan pantasnyacool)

arrow aku dengan pantasnya terus call customer care centre Al-Rajhi .. korang tau apa ??? ini adalah satu taktik pihak2 tertentu utk tujuan FRAUD !!!!!!! evil officer tue bgtau .. 3 digit no terakhir kad VISA or MASTER tue adalah no SECURITY .. JANGAN diberi sewenang2nya pada sesiapa pun... officer al-rajhi tue terus rekodkan my case and amik no telefon Lady X tue .. even al-rajhi bank kata thanks sgt2 sebab report and inform this incident to them ... so i just nk share this incident with others supaya jgn tertipu dgn kegiatan2 peyelewangan ni .. BEWARE !!!! please share this with others .. jgn ada org lain pulak yg terjerat rolleyes

14 comments:

Sue@MamaMaryam said...

omg nasib baik diana x kasi no blkg kad.. keji sggh la ..bagus n3 ni..harap suma org akan hati2.. mcm2 cara derang nak tipu org.. sy byk kali dpt kol kt kad kredit sy btuah & menang pcutian la itu la ini la.. sy layan je last2 sy bgtau dia.. korang tipu eh..akak x penah ada kad kredit camne plak akak leh menang.. hahaha terus letak tipun.. byk kali tau... penipu sggh..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

sue > oh ye ker ... tp pelik kan mana la dorg dpt no tel & details kita sumer .. nasib baik x terkena kan ... hope this entry leh help others ..

ida81 said...

nasib baik la kan diana..ish ish..mcm2 org skrg ni nk menipu...

ida81 said...

nasib baik la kan diana..ish ish..mcm2 org skrg ni nk menipu...

Mommy Lyna said...

duh.

kalo orang baru2 pakai kedit kad mesti terkena punye...

kita kalo orang2 camtu call, cakap kedit card dah terminate. hehehe.

mazzura said...

bahayanya..pandai tol buat baik2 kasi nasihat tapi dia dalang disebaliknya..tq diana..

hacienda said...

hmmm..ya ALLAH trukla skrg..mcm2 hal bole jd..yg peliknye cmne die leh dpt info skt2 pasal kite kan

alhamdulillah,hope akan bantu yg lain..bgus2

gEe said...

seb baik diana terdetik nk wt checking dgn bank rajhi..kolo main lurus2 bg...(some other people are very honest sometimes)..mmg jahanam lee...eee tkt lak cmni..kene lebih berhati2 nih!..

isz_3707 said...

i dah BANYAK kali kene. Bole x i dgn selamba tengah dia dok bcakap "i'm not interested, sorry" pastu hang up. BANYAK kali tau, sampai ada skali i cakap "eh, semalam ada colleague u call benda yg sama, kan i ckp i xminat, xpaham2 lagi ke?", menyakitkan hati okeh diorg ni, pethatic, mcm xleh cari rezeki halal

/sekian luahan kemarahan saya di hari jumaat ini..haha

bOnda said...

isyk..bahye tOl..bagus share kat sini..thanks k.diana fOr the infO..

YusVogue said...

Ya Allah..nasib baik diana masih bole fikir kan? bahaya betul.. dorang ni kalau nak tipu.. memang pandai je diana.. nasib baik!

~Eila @ Along~ said...

eii..menakutkan la diana..nasib baik bg kite yg tau..bg yg tak tau tu..abisla..kena tipu..thanx for sharing with us!

haifaa said...

huhu...akak pun sma cam haifa..bendul jgk..hehe. tpi maybe klu kene kt aifa..aifa bg je no digit kt belakang tu kot...sbb bendul i thap max..heehe. tkde laa...insyaAllah minta jauhkan benda2 cmnie..thx akak sudi share..

Kahfi Resources said...

diana,
fini pnh gak dpt call mcm ni..mmg sia2 je le pmpuan india tu kna maki..agaknyer masih bdk lg kot..hahhaha..tp sgt hot tau msa tu..