Wednesday, November 26, 2008

~ Catatan Percutian ~

biggrin I'm back ... Jom layan citer percutian kamu tempoh hari biggrin

arrow Day 1 :- 24 Nov 2008

arrow Percutian kami pada 24 & 25 hb Nov di Kalumpang resort & Training Centre ... one of my online fren Miza@Einotz yg rekomen ke tempat nie (Thanks Miza ) ... Kalumpang nie terletak atas dari Kuala Kubu Baru, Selangor ... Kami menginap di Chalet Tempua 1 & Tempua 2 yg berada betul2 di tepi sungai .. chalet nie ada katil Queen Size, Aircond-kipas, toilet & Astro yg Basic (TV1, tv2, tv3,tv7,tv8,tv9, Astro ria) ...

~ Our chalet ~

arrow Masa kami sampai ada staff Pos Laju & student USIM tgh training kursus kt situe .. Kami sampai dlm pkl 4 petang .. tgu lagi satu kete FIL, MIL, SIL & BIL ... dorang dari Kulim, Kedah .. so dorg exit kat Tol Tanjung Malim .. sementara tgu dorg sampai .. kami ronda2 melawat sekitar chalet & posing sana sini dulu ... suasana sekeliling yg sgt nyaman dipenuhi kehijauan mmg best ler .. mrgreen

~ kita posing dulu ~

arrow Mengikut plan asal .. kami lunch di resort selepas shj check-in .. Kami dah siap2 booking utk lunch hari tue .. tapi kami sampai agak lewat .. makanya kami lunch pun lewat dlm pkl 5 petang .. he..he.. lewat dah sgt .. nasib baik org resort dah siap2 reserve lunch kami ... lepas jer FIL sampai kami terus lunch ... semua org dah kelaparan .. licinlah semua makanan ...he..he.. menu lunch dia oklah .. not bad .. semua masakan kampung siap ada ikan masin, ulam2, sambal belacan & buah ...

~ lunch dulu ~

arrow lepas lunch apa lagie .. kami pantas tukar baju terjun utk aktiviti mandi-manda .... adam mandi kat air terjun kolam kecik tepi chalet kami yg x deras dan selamat ... air terjun kat sinie pada kita agak sedikit deras .. utk org2 besar mandi mmg best la .. adventure.. sejuk & jernih giler air dia . korang bayangkan tgh2 mandi ada ikan lalu kt depan belakang korang ...

~ aktiviti mandi manda ~

arrow kalau sesaper yg bawak anak2 kecil tue dorg kena mandi kt pool air tejun utk kanak2 yg kt playground atau kolam air tejun yg kecik sket yg ada kt tepi chalet tempua .. mmg kena diawasi org dewasa mmg selamat la .... resort tue siap buat tali merentasi tengah2 air sungai ... so kalau rasa x confident .. bleh ler pegang tali tue mrgreen

~ main air puas-puas ~

arrow Malam tu pulak kami amik set BBQ ... ada nasi goreng kg, jagung bakar, sosej bakar, ayam bakar, buah & air .. memandangkan cuaca yg sejuk kami order minuman panas ... plan mula2 nk potong birthday kek Didie & Iwan kat situe .. tp semua dah kekenyangan ..

~ BBQ & celebration ~

arrow lepas dinner kami night walk di sekitar chalet ... depan chalet kami ada jembatan merentasi yg siap ada pangkin utk sesaper duduk lepak2.. kami duduk2 lepak rehat kat situe .sebelum masuk ke chalet ... mmg cantik ler kawasan sekeliling ... senyap sunyi .. aman dan tenang ... hanya kedengaran suara unggas dan bunyi deruan air sungai jer ....

~ night walk ~

arrow Lepas night walk dan aktiviti lepak2 tue kami masuk ke chalet dan sambung acara potong kek birthday didie & Iwan dlm ... adam pun tumpang excited tiup lilin sekalie ... sambil mkn2 kek.. kami borak2 .. sembang2 .. kitaorg tido awal jugak malam tue .. dah semua kepenatan ......

~ sesi potong kek ~

arrow Day 2 :- 25 Nov 2008

~ suasana pagie ~

arrow Hari kedua .. awal2 pagi .. kami breakfast dulu dan lepas tu ramai2 buat morning walk .. saja jalan2 tgk suasana persekitaran ... adam la yg paling seronok sekalie .. dpt lari ke sana sini dengan jayanya .. jenuh maid mengejar dia ... lepas morning walk kami sambung lagie aktiviti mandi manda .haruslah main air puas2 lagie .. lepas mandi-manda kami berpiknik di tepi sungai pulak ..

~ Jom morning walk ~

arrow Lepas habis mandi manda dan berpiknik tue kami siap2 kemas barang nak check-out .. terus kami lunch pulak .. tengah2 lunch MIL ajak ke Cameron Highlands .. rasa mcm explorace dah pulak rasanyer ..he..he.. sebab dari Kalumpang kami terus ke Cameron Highlands pulak .. Kami check-out dlm pkl 2 petang .. lepas check-out .. terus drive menghala ke Cameron cool...


arrow Kami sampai kat Tapah dlm pkl 3.30 ptg ... kami terus naik ke Cameron .. Keadaan cuaca x elok sgt .. hujan lebat, gerimis & renyai2 sepanjang jalan .. my maid and MIL maid dah 2-3 kali berenti muntah .. dorang dah mabuk & pening ... sepanjang jalan nmpk ler org asli jual mcm2 .. kami x tau balik nanti x lalu jalan yg sama .. so plan nk beli petai & fresh rebung tinggal kenangan jer ..he..he.. x pelah ... next time datang lagie mrgreen...

~ minum teh di Cameron Valley ~

arrow Kami sampai di Tanah Rata dlm pkl 5 petang .. singgah berenti di Cameron Valley minum teh strawberry 1 teko 6 cawan = RM18 ... lepas minum kami naik ke atas lagi dkt2 dgn Hotel Equotarial .. mmg kat Kea Farm tue tempat deretan kedai jual sayur2 fresh .. kalau kedai2 belah depan tue harga sayur2 agak mahal sket ... so kami pegi kt kedai yg paling hujung .. situe murah2 sayur dia .. 14 peket sayur = RM10 sahaja .. mmg giler ler beli macam2 sayur ... kita beli teh, sayur, strawberry, dried fruit & hubby belikan me red roses satu dozen, & my favourites flower bunga tulip & lily mrgreen. dah ler kami ni tak bawak sweater .. singgah pasar malam kat Brinchang tue belikan jaket utk adam .. jaket hitam siap ada bulu2 kt leher & tangan tue murah jer Rm 10 ..

~ sesi shopping .. adam main kat funfair ~

arrow Lepas shopping2 kami ke pasar di Berinchang .. pasar ni kalau time cuti sekolah dia buka hari2 tiap2 petang ..kalau tak cuti sekolah dorg bukak Jumaat , Sabtu jer .. kami shopping barang makanan pulak sebab masing2 dah lapar ... siap kt situ ada karnival jualan cuti sekolah .. adam siap naik 2 mainan pusing2 kat funfair tue mrgreen...

~ sayur2, t-shirt, strawberry, teh ~

~ roses, dried fruit, lily ~

arrow Kami bertolak balik lalu jalan Simpang Pulai .. on the way balik jalan ok skit compare dari jalan pergi dari Tapah .. tp still maid MIL muntah jugak ... exit jer Simpang Pulai kami berenti kat r&r utk makan malam ... MIL dah beli nasi kukus ayam rempah sorang sebungkus .. kami makan kt pondok r&r jer .. lepas dari tue kami trus pulang ke Klang .. FIL terus drive balik ke Gombak ..

arrow kami sampai rumah dkt pkl 12.30am .. fuh .. perjalanan yg memenatkan ... especially hubby yg drive whole way la .. dgn selsema.. batuk .. badan rasa nk demam lagie .. sampai2 rumah kemas2 barang .. kami terus siap2 nk tido .. tp yg lawaknyer Adam bleh jaga duduk depan tv tgk channel 613 ... agaknyer lepas geram 2 hari nie tak dpt tgk disney channel ..he...he mrgreen

cool Itulah saja coretan trip kami kali nie ... thn depan trip bersama in-laws akan ke luar negara pula ... doakan semuanya berjalan lancar ok ... mrgreen

ps: pada yg plan nk ke sini .. make sure korang book resort nie awal2 .. kita book 3 bulan awal dari date nk pegi .. sebabnyer tempat nie mmg laris terhangat di pasaran .. sentiasa fully book .. dan kalau book awal .. korang boleh pilih resort yg mana korang nak ... nk yg kt river view or river side ker ... nak amik package makan or BBQ , etc .. korang call jer no Kalumpang tue dan contact Cik Farhana for further details ..wink

9 comments:

einotz/miza said...

bestnya diana...dpt rest kat tpt camni...cuaca pun ok eik....lepas pi kalumpang pi cameron plak yer...jalan sakan nampaknya ehehe...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Miza > TQ miza rekomen tempat nie .. mmg best .. next time bleh pegi lagie ;-)

ida81 said...

bestnye cuti...wah byknye borong sayur..nmpk fresh2 lagi tu...

nifalnin... said...

hubby niza nye relatives pun ske g kalumpang nih... tp ms time tu niza x join skali...

cameron, huhuhu best nye.. teringin nak g saner... tp, x sampai2 pun lg... nak strawberry fresh.. petik2 pastu terus masuk mulut.. huhuu...

Cujie said...

bestnya... rasa macam nak pergi je...
sejuk eh...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Ida > borong sebab murah taw .. he..he...

Nifalnin > nnti bleh pegi kalumpang nie .. book awal taw .. msa kami pegi x ke strawberry farm .. sebab dah petang .. he..he..

cujie > sejuk gak kat CH .. kt kalumpang pun sejuk gaks .. malam2 tido pakai socks lagie ;-)

hacienda said...

sedanye n segarnye sayur n strawberry tuh... oh chalet tu atas lg dr kuala kubu?leh g...dh dekat la jugak dgn future PIL saye..hehehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Hasnidar > mmg sayur2 cameron segar ..kena pandai pilih yg mana bg offer .. nanti leh ler pegi kalumpang nie .. atas sket dari kuala kubu .. dekat jer ;-)

mazzura said...

bestnye...lama da xg cameron nih.