Thursday, November 27, 2008

~ Q & A ~


arrow Based on this previous entry and this entry ... I have question to ask my dear online frends ...

arrow nak tanya korang apa beza .. beli rumah freehold & leasehold nie ??? bezanya dari segi apa yer??? so korang2 yg dah beli rumah .. or plan nk beli rumah .. korang prefer FH or LH ??? rolleyes

arrow Lagi satu nk ty which bank yg korang rekomen utk buat housing loan ??? yg processnya tak complicated & yg penting interest rate dia quite oklah rolleyes

arrow How we want to calculate SnP & legal caj calculation ??? e.g. harga rumah RM165k .. berapa legal fees yg suppose di bayar ??? kami tgh survey2 lawyer fees yg mana quite reasonable price dia biggrin so awal2 boleh kami standby dan bersiap sedia RM utk proses SnP & law fees nie ...

ps: Kami masih di dalam proses survey2 ... doakan kami murah rezeki .. dipermudahkan segalanya ... amin wink ..

6 comments:

Cujie said...

Diana,

Please check ur email right now!
Heehe.. macam ada urgent bunyinya ye
takde... suzi email file yang boleh estimate brape seme cost untuk buy a house... try eh...

good luck... nnt dah beli umah kena buat warming house... kekeke

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

suzi > Thanks suzi ;-)

lia said...

diana...
lia cuma tau freehold 2 mmg hak kita la tp leasehold 2 tgk brape thn pajakan nyer....

dedua ada kemungkinan utk d ambil kerajaan tp akan d bayar pampasan la...

freehold biasa nyer mahal lagi rege nyer...

errr...membantu ker ni ek?

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Lia > membantu sgt2 info nie .. Thanks Lia ;-)

Ayu & Shah said...

setahu ayu freehold (pegangan bebas) selamanya akan menjadi hak kita, leasehold (pajakan selama 99 years biasanya)... jika kerajaan nak amik alih kita takde hak nak halang.

Kalau nak amik bank yg paling rendah rate sakang ni ayu suggest cimb... BLR - 2.19%.. which is lower sgt dah.. kl pinjam 157k..bln2 dlm 800 gitu instalment, zero entry cost lg..legal fee free... byk dah untung.. Bayaran untuk S&P depend la.. kl pandai cari lawyer ok..dptlah murah...

ummi syahadah.. said...

Diana,mmg leasehold slalunya 99yrs, tp klu dah abis, diorg slalu akan xtend lagi 99yrs..

kt pun br wat loan cimb,the best offer ktorg dpt compared to rhb/ar-rajhi,etc..kitorg amik islamic,so installmt mmg fixed..

bab lwyer mmg kene pandai cari yg ok,keje bgus&cpt..