Friday, May 15, 2009

Kad Merah@Pink

biggrin alhamdulillah settle dah satu bab ... Isnin lepas awal2 pagie sempat dah buat buku pink@merah nie di Kinik kesihatan area rumah ... buku nie penting coz semua rekod pregnancy masa check-up ada direkodkan kt dlm tue .. sampai2 jer dpt no giliran ke-20 .. org dah berderet dah time tue .. rutin biasa ... seb bukak kad nie .. dorg akan rekodkan butiran ttg previous pregnancy .. kita tgk sistem baru nie dah guna computerized .. so mcm canggih dah compare dari dulu mrgreen ... so lepas kena sesi soal jawab kejap .. barulah timbang berat , tinggi, ambik BP, check urin & buat pemeriksaan darah HIV dan pemeriksaan HB ... my HB ( 10.8) rolleyes ... lepas siap proses tue semua tgu kena panggil masuk bilik nurse pulak .. dorg cek perut tinggi rahim.. cek breast pulak .. lepas tue nurse bagi ceramah ttg pemakanan & penyususan susu ibu .. last sekalie barulah dpt berjumpa dr. pulak .. mmg complete semua proese tue .. tapi starts mula kita sampai pkl 8 am .. siap semua almost pkl 11.30 am .. hu..hu.. sabo..sabo.. rolleyes

arrow igt lagie masa preggy adam dulu .. kita kena tegur dgn nurse hosp. coz pakai inai kat jari tgn + kaki pastu sebab kita make-up2 bagai masa dtg buat check-up ... hu..hu.. sian kan kita .. kata nurse tue dorg nk cek kita nie sihat ker tak dari kuku & muka .. confuse aku rolleyes

21 comments:

CT NORAMIZA said...

bestnya ;)

hacienda said...

can't wait to be pregnant too ~ kelebihan wanita

diana,slalu update psl pregnancy ek,nk tau nk jdkn panduan

zai@umiaiman said...

penatkan nk nunggu kat klinik tu.. tp demi bb syg apa jer kiter sanggupkan..

ijan@2 aka ummihakimi said...

diana...
kna sabo lew...
dulu kite da rse..
asal g check up.. kompom setengah hari...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

CT > best tp lama menunggu sumer settle ;-)

hasnidar > insyallah .. kita doakan awk juga ... he..he jgn busan laks yer ;-)

zai > itu la .. bkn selalu pun ;-)

ijan > itu lah setengah hari baru sumer settle kan ;-)

M@L@ said...

detail yer klinik gov. check... tp buat akak malas check gov. lama menunggu... so masa akak pregnant dulu 2 anak tu akak pegi klinik swasta...masing2 kan...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak mala > itu la .. lama menunggu tue yg sabo sgt2

Mrs.Nury said...

samaaaaa kite dulupun chk kat klinik gomen pkai buku pink tu.Alaaa biasala tunggu lama tu yg penting sabar menunggu dlm keaadaan preggie kan...kan..Nury dulu chkup kat klinik putrjaya punyala ramai manusia dtg awal pun habis lmbt jugak.Your hb 10.8 ek...kira ok tu tp lama2 nanti darah byk diambik oleh bb so mknla byk zink like kerang...daging...hati hehehe pengalaman just nk share with u diana & takecare k dear :)

SyahNur said...

mmg biasa la klinik gomen ni, berejam nk settle semua..
kite dulu pun time pregnant dua2 kali HB rendah sokmo, smpai nk bersalin pun rendah lg.. huhu.. nk buat camne, da mmg try mkn benda2 yg blh tmbah darah tp HB tetap mcm tu jugak... efect dia, time lepas bersalin je, bile nk pi toilet je, mesti pitam, smpai nurse tlh bwkkan gune wheelchair.. hehe..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Nury > itu lah .. sabar sgt2 nk tgu semua settle .. kita buat kt KK bkt. kuda .. ramai juga org .. TQ nury 4 ur advise ;-)

nur > lahai siannyer awk ..kita 1st preggy msk 2 beg darah .. hopefully nanti naik ler hb kita nieh ;-)

cujie said...

sekarang ni pusat kesihatan dah gunakan system komputer kan... terkial-kial masuk data...

ala cujie kalau kena marah dgn nurse ke hape ke kat klinik... cujie menjawab je kejenya...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

cujie > itu lah lbt nk mskkan data .. rasa nk jer tolong kan .. he..he.. kita kena sound tue .. adehhh terkebil2 aku ;-)

hacienda said...

diana xde nye nk bosan - sbb nk blaja n tau pasal pregnancy ~ takut blogger lain la bosan..hehee

SyaNa said...

lama nye proses dia ye
nape kena marah pakai inai mekap2 bagai??
tak bleh ye?

zailamohamad said...

A'a..buku merah ni sangat penting bagi mereka yang nak bersalin kat spital gov. Zaila pon dah da dua..bilerlah nak tambah koleksi ni;)

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

dah byk kali kene..
1st time register lagi ler..
datang kul 8 pagi smpi kul 1..
alih2 darah tinggi lak..dah kene tggu smpi kul 2 ptg...
mana tak naik darah tinggi..
seharian kt situ menunggu...tensen jek..

uitt..org peknen x leh mekap ngn pakai inai ke??
kenapa derang tegur ek..hihihi

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

hasnidar > kalau org lain busan ..kita x busan menulis ;-)

syana> pasal inai tu katanya susah nk cek kuku kita sihat2 bagai .. psl makeup tue pun sama .. pelik kan ...

zaila > jom menambah kad merah@pink nie ;-)

fieza > alahai lamanyer fieza .. dorg tegur psl nk tgk kita sihat dari kuku & muka .. tp kita pun pelik skit ;-)

eza said...

bila la nak bukak buku merah ni lagie yer....

Mrs LVoe said...

xleh pkai inai ker ms preggy?

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak eza > jom join sekaliek kak ;-)

sha > itu lah sha kita kena tego .. hu..hu..hu

eza said...

belum ada rezeki la diana.tapi dah tanam niat dihati utk bukak buku ni lagie....