Thursday, June 25, 2009

Ikan Talapia Masak Lemak

biggrin Menu sempoi kami > talapia masak lemak + belimbing buluh lol .. tak letak cili padi byk2 sgt coz nantie adam x leh mkn pulak .. masak satu lauk nieh jer + masak nasi .. senang kan .. hari nie dah heppi dah .. tak tensi2 lagie .. coz kita smp ofis pun awal dlm pkl 7.30am ... yeehuuu mrgreen mlm nantie plan nak masak sempoi jer .. udang goreng kunyit jer kot coz hubby balik lmbt ada function kat ofis sempena launching ofis baru dia mrgreen

arrow RESEPI : Kisar @ tumbuk bwg merah + bwg putih + serai + kunyit hidup + halia > tumis semua bhn2 tadi > masukkan air skit > garam > asam keping kecik skit > ikan bilis sbg perasa > tomato > masak smp mendidih > masukkan santan > kacau > ikan (terpulang korang nak goreng skit ikan tue dulu pun boleh) > last sekalie masukkan belimbing buluh & daun kunyit > kacau2 rata > siap lol

14 comments:

SyaNa said...

ok da ye?? jgn tensen2 tau..sian baby dlm peyot tu..
adoii lapar pagi2 tgk lauk ko ni

ijan@2 aka ummihakimi said...

wah.. diana.... suke gak ikan nie.. tpi klu masak kompom somiku x makan... sbb dia memang x makan ikan air tawar.. dia x suker..

tpi bininyer.. ape depan mata bedal je....

tengah sesarat pon rajin g.. bagus...

eza said...

haihh sabar2...pose nih....

zai@umiaiman said...

eh eh sama la kiter baru jer letak kat my blog satu lagi tu masak lemak cili padi.. cuma ikan nyer yg berbeza...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

syana > moh makan nasi pagie2 nih ;-)

ijan > ler .. hubby kita suka plk ikan2 sungai nieh ;-)

kak eza > wahh chaiyokkkk kak !

zai > heh..heh.. sama ler ;-)

Nina Rizwina said...

wahh terliurnyer...nyum2..nnt2 la nak buat lemak ikan talapia...hehe..hubby mesti suke..:D

hacienda said...

sedapnye...nak resepi lain plak bole?resepi ikan patin...hehehe

lin said...

diana..sedapppnyerrr..tak terjangkau fikiran ku ikan talapia masak lemak..selalu goreng ajer..hehhe

Ayu said...

dapnye diana... kl ayu jd diana mesti x masak...keje, mana pregnnat lg..sejak dok umah ni je ayu hari2 masak..hehe

Nana said...

wah sedapnye!!!!!!!!!suke...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak nina > rajin2 nantie buat yer ;-)

hasnidar > ikan patinnya resepi ada kt blog masak2 kita ..

lin > boleh jer msk apa2 ;-)

kak ayu > heh..heh.. jimat kak .. asyik beli jer busan ;-)

nana > harus buat nantie ;-)

hOtMaMa said...

sedapnyer....!! adam suka masak lemak mcm nih gak yer..senang tak payah masak banyak lauk kan!

Ami said...

bestnye diana.rindunye nak mkn ikan sungai :(

TEACHER OF SOMEONE said...

uish....sodapnyer....
nyum...nyum...
terliur