Monday, June 8, 2009

Updates Me@17 Weeks Pregnancy

biggrin Kita nak citer dgn korang updates semasa check-up di KK. Bkt Kuda pada 8hb Jun 2009 pagie tadi .. pagi td kita drive sendiri & kuar umh pkl 6.55am .. awal giler .. he..he.. smp2 jer kt KK tue dpt no. giliran yg ke-5 .. masa kita smp tue kita tgk .. kaunter & pintu dah bukak .. kalau dulu sebelum pkl 8 am x der ler pintu dibukak .. kenalah semua org beratur macam nak beli tiket wayang kt luar ..pastu bila pintu masuk jer org semua serbu tolak2 .. geram sgt2 evil... alhamdulillah kali nie dah semakin efisien .. results check-up kali nie .. HB kita jer yg turun dari seb nieh .. kena ler ceramah pjg lebar psl pemakanan utk yg ada masalah anemia nie .. yg lain semuanya ok.. kita settle semua check-up awal juga .. pkl 9.15am kita dah smp ofis dah .. oh yer hari khamis pagi nie kita kena dtg klinik balik utk ujian MGTT (minum air gula yg sgt tak best tue) ..hu..hu..rolleyes

- BP > ok - 110/60
- Berat > 71.3 ( naik 1.3 kg)
- HB > 10.4 turun skit dari sebelum nie 10.8
- Tinggi rahim > 17 cm
- Urine - ok > normal

biggrin Insyallah ... hjg bulan nantie barulah nak check-up di Pusat Perubatan Umra pulak ... dalam hatie kita x sabar nk tgk 3D scan baby .. masih aktif berenang2 secara meniarap atau kali nie dah bertukar posisi pulak mrgreen
gmbr masa 16 weeks pregnancy

25 comments:

SyahNur said...

kite dulu pun mmg selalu kene 'ceramah' tiap kali checkup sbb HB memanjang je turun. x pernah naik... paling teruk HB 8.9 kot!.. haha.. nk buat mcm mane, da mkn mcm2 pun, HB mcm tu jugak!

mariahafiz said...

masa sebelum pregnant pun mmg low blood.. pastu masa awal pregnant aritu bertambah2 la.. makin turun hb.. mmg lemah jdnya kita ni..
dah gigih makan ubat, baru ok.. skrg ni insya Allah dah stable.. 12.8 aritu last checkup..

CT NORAMIZA said...

bestnya pregnant :)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

nur > itu ler .. jenuh dah mkn vitamin + ubt sumer nieh ..

maria > oklahd ahs tabil HB awk .. kita nie turun laks .. adehhh

CT > jom joinnnnnnnn ;-)

hacienda said...

SYOKNYE DIANA ~ DH MAKIN NMPK PERUT
SEDEYNYE..XPE..KITE CUBE LAGI EK

cujie said...

hehe... cantik no giliran eh...
ok la dpt no. 5 kan
takde tunggu lama sangat...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

hasnidar > be strong k .. insyallah leh cuba lagie k ;-)

cujie > itu ler .. dtg awal dah tue .. settle cpt x lama sgt ;-)

M@L@ said...

dg awal baru dpt ler no awal kalo dtg lbt jenuh ler nak tunggu no giliran...
wah dah naik berat..mesti tgh selera jer kannnn!!!!..bagus2..tu semua utk bb tue...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak mala > naik skit berat dr dulu .. x pelah .. he..he.. itu ler kak sy drive sendiri kuar umh awal skit .. tue yg dpt no awal tue ;-)

mama tisya said...

kejap je kn diana dh nk msk 5bln...bestnye

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

eryn > baru 4 mths + .. itu ler rasa kejap jer masa berlalu .. ;-)

tnihartini said...

kejap jer dh 17 weeks yer.. sronoknye....

Zura Hasan said...

beshnyer..nnt jgn lupe tunjuk 3D scan yer...doa2kan zura same yer..org kate doa ibu mengandung ni mujarab..insya Allah..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak tini > aminnnn ... itu ler .. rasa cpt betul masa berlalu ;-)

zura > insyallah ... kita doakan utk zura dan kengkawan yg lain ;-)

shiemz said...

syioknyer tgk org peknen... bila la gamaknya time aku lak... huhuhu

~Atie+Farid~ said...

comeyyyyyy

atie pun dh psg target nak peknen ni...hehehehhe..

wish me luck sis!

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

shiemz > usaha shiemz ... chaiyok !!

atie > insyallah sama2 usaha jemaah together2 k ;-)

shuzana said...

diana..ape rase air gula tu ek..shu 2 2 anak..tak penah merase air gula ni..?

ijan@2 aka ummihakimi said...

air gula yang sangat enak...
dulu mase hakimi jenuh minum 3 kali tau...
1st time ok...
yg 2nd time kite buang kt rumput2....

hahahahahhaha...
3rd time.. kna minum semua sbb mse tu kt sepital banting.... misi tu depan mate tengok... cis!

Hasif Danish said...

Hurmm anak menakan ngan mak menakan sama jer concept nyer.. makcu dulu pun HB rendah samapi kena kauseling kat pakar hospital serdang habis kaunseling pakcu trus sound makcu kalau kauseling camni pakcu pun pun tau.. kikikikiki berbanyak ler makan hati bukan "makan hati a.k.a Sentap". Take care

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

shu > rasa air gula tue manis gilerrrrrrrrrr nk muntah pun ada

ijan > wah ngelat yer .. tue yg nurse tue dok depan tue tunggu

paksu > sama ler geng rupanyer ... TQ 4 the tips

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

azab nk minum air gula ni...
da ler perut kosong..tetiba kene minum manis2...rasa len macam je..
nk muntah pon ada..
tp better minum masa air tu tgh suam2..
jgn tggu sejuk..klu takkkk...mmg tak bleh telan...
hihi

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

fieza > itu ler .. kena minum senapas .. adehhhh .. dorg bagie semua sejuk2 camner tue ??

AFAIRUZ said...

HYE..SALAM PERKENALAN..
MMM..NAK TANYA DUK PUNCAK ALAM EK..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

afai > salam perkenalan . sama ler pck alam ;-)