Tuesday, September 29, 2009

Diari Raya 2009

arrow 1 Syawal
- Pagi2 beraya di rumah my mom @ Jenjarom .. mcm biasa lps solat raya .. acara makan2 menu raya :- lontong, ketupat, nasi impit,kuah kacang, rendang, aym kicap dan kuah lodeh .. giler byknya menu .. penuh perut rasanyer eek ... lepas makan kami salam bermaaf-maafan > tetamu pun dah mula dtg beraya .. lps tgh hari tue .. kami ke Kanchong tgh .. pegi rumah bos husband beraya .. lps tue kami gerak balik ke pck alam utk kemas beg balik beraya ke Kepala Batas, Pinang pula.. lps Isyak kami gerak balik dan selamat smp di Kepala Batas pkl 4.30am
arrow 2 Syawal
Hari nie kami ada di kepala batas rumah tok .. ada acara gtg-royong masak-masak & makan-makan utk family belah sini .. menunya > nasi daging, gulai, air asam , ikan keli goreng & acar timun .. meriah betul .. belah mlm tue pulak kami beraya di rumah mak long & tok wa pula .. lps habis beraya kami gerak balik ke Kulim ..
arrow 3 Syawal
Hari nie kami sekeluarga ke Butterworth .. Family day waris keluarga Tok Samsiah .. Tok samsiah nie belah keluarga FIL .. event nie siap masuk paper Sinar utara tue .. acara 1st time diadakan di tepi pantai .. suasana pun sejuk selesa .. mmg meriah dgn ahli2 keluarga yg baru dan hampir 200-300 family berkumpul .. insyallah thn depan acara nie akan dianjurkan lagie mrgreen .. lps habis perjumpaan keluarga .. kami balik ke kulim utk bersiap2 balik ke selangor utk hadiri family day keluarga MIL pula di Tjg. Karang esok harinya .. jalan di PLUS pun dah mula sesak .. setiap r&r penuh memanjang .. maybe sebab esok hari dah ada yg mula kerja kan .. kami smp di pck alam almost pkl 1am .. semua tido kepenatan ..
arrow 4 Syawal
Awal2 pagi kami siap2 utk hadiri "Broyotan" family day yg di adakan di Bkt. Badong .. kali nie almost 500 family hadiri perjumpaan keluarga sempena hari raya nie .. siap masuk coverage paper Berita Harian & Sinar tue mrgreen .. acara habis almost pkl 1tgh .. lepas Zuhur kami sambung beraya di rumah sanak saudara di area tjg karang & kuala Selangor pula .. blk rumah pck alam pkl 11 mlm semua tido kepenatanbiggrin
arrow 5 Syawal
pagi tue kami tak kemana .. masing2 rest di rumah settlekan laundry .. cuaca pun panas terik .. belah petang lps rehat2 gerak ke Metro Specialist, Klang melawat my sister yg baru jer bersalin her 1st baby boy Abraham Mikail > 3.6kg .. sempat ler besan2 my mom & mil berjumpa beraya sekalie time tue .. lepas melawat tue kami gerak ke IKEA .. MIL & SIL nak shopping brg sket .. kami jadi tukang escort jer lol balik jer dari IKEA semua kepenatan .. mkn mlm pun yg sempoi2 jer .. nasi goreng, kuey teow .. order dari kedai dekat rumah jer mrgreen
arrow 6 Syawal
Awal2 pagi lps kemas2 beg kami semua gerak ke kg nenek hubby di Tjg. Karang .. beraya di rumah sedara-mara yg belum dilawati .. lps solat jumaat & mkn tgh hari FIL rehat2 kejap .. lepas tue sambung beraya 2-3 rumah sedara-mara .. habis beraya MIL, FIL dan yg lain2 terus gerak balik ke Kulim .. alahai rasa kejap jer masa berlalu .. Thanks to abah, mama, kak iena, abg zam, twins, baby afi, didi & dik wan kerana sudi spend masa bersama-sama kami sempena raya nie .. jumpa lagi masa raya aidiladha ini yer .. insyallah wink .. kami bertiga pula terus gerak balik jenjarom .. sambung beraya kt sana pula mrgreen

arrow 7 Syawal
Kami spend masa beraya di rumah sedara-mara di Jenjarom pula .. lps habis beraya kami siap2 utk gerak balik ke pck alam .. misi nak mengemas rumah & bersiap sedia utk kembali ke ofis yg dah tak lama jer lagie ..

arrow 8 Syawal
Misi kami seharian di rumah mengemas, membasuh baju, vaccum rumah, prepare beg nursery adam, dan iron baju ofis utk seminggu .. ada 2-3 rumah sedara mara yg belum dilawati lagi .. rasa mcm x cukup jer masa seminggu cuti nak beraya semua rumah .. dah nak masuk keje kembali ... so kawan2 mcm mana catatan raya korang ... sure penuh dgn aktiviti kunjung-mengunjungi sanak saudara & acara makan-makan kan lol .. nanti free baru kita jenguk blog korang pulak yer wink

22 comments:

hacienda said...

mcm2 tempat diana pegi..siap ke utara 2 kali kan..xpenat ke..r&r mmg penuh je..sbr jela nk g toilet kena q pnjg

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

has > itu ler .. diari raya penuh ... balik tue penuh manjang r&r .. sakit2 pinggang gaks ler ;-)

Nana said...

akak kat kepala batas ek?kalau tau akak ada sana bole dtg raya.raya ke-2 ktorg raya kat area kepala batas umah kawan2

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

nana > lahai kalau tak leh jumpa nana .. mmg kg family hubby kt kepala batas pinang tue ;-)

eza said...

wah diana dah mula update diari raya yer....akak pon ada gak benda nak cite pasal raya.nanti2 ler bila free.ni keje tengah banyak nak settle....

pepe pon selamat hari raya yer diana.maaf zahir batin dipohon.sesenang jemput ler datang rumah akak....

~June a.k.a UmmyImran~ said...

Salam...

Slamat ari raye...maap zahir batin...wah raya sakan makyong ni ekk..smpai raya ke 7 pun penuh xtvt lagi...june raya ke 4 dah temenung anak branak kat umah...dah habis round dah..umah kengkawan jer x dpt nk terjah sbb org blom blik dr kampong lg kan...maklom la umah mentua, sdara mara smer dekat2 jer kan...x merasa nk balik raye jauh2...haha :)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

kak eza > takper kak .. slow2 update cite raya .. sementara igt nieh .. kang lupa laks ;-)

june > wah raya ke-4 dah rest yer .. ini pun umh nenek kt puchong & makcik yg dekat2 ada yg tak pegi lagi nieh ;-)

Tulip said...

sakannyer berayaa...meriah betol ;)

dok kt puncak alm ye? bb nnt d alam budiman...dekatlah kita nnt...;)

slmt hari raya aidilfitri..

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

bibi > wah nanti leh ler berjiran .. kita kt pck alam .. salam aidilfitri buat bibi & family ;-)

mummy aryan syamil said...

sonoknye kak berjalan2..

makin berseri la akk neh:)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

shiera > raya puas2 .. nanti raya haji dlm pantang .. kena dok diam2 ;-)

zai@umiaiman said...

wahhh bestnyer raya diana, padat xtvt, ry sy biasa jer taun ni paling x sempat wat apa? sbb my mum sakit

KV said...

woho..padat nya jadual!

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

zai > kita doakan mak zai cpt sembuh yer ..

KV > penuh jadual raya puas2 nieh ;-)

mama_umar said...

heheh,diana,kite pon naik mengah bace ..yg penting seronok kan??

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

zetty > kita mengah juge coz asyik makan .. makan .. makan manjang ..heh..heh ;-)

M@L@ said...

seronoknyer byk tpt beraya.....mesti mcm2 dpt mkn kan...

ME said...

kuatnya preg mommy nih .. jauh berjalan .. tapi tak pe.. cuti bersalin nanti rehat betul2

zailamohamad said...

Ya Allah, Zaila memang tabik spring r kat akak ni..tak penat ke?? Zaila yang beraya kat Kelantan AJE pon rasa macam dah malas2 nak berjalan..rasa macam nak dok umah landing2 sambil tgk tv jer..
btw, muka akak makin berseri2 r..bagitau r rahsia penjagaan muka akak tu..suka tengok muka akak especially skrg masa mengandung;)

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

kak mala > mkn puas2 time raya nieh

kak me > itu ler nanti pantang x jalan2 ke mana2

zaila > pernah ler share tips produk muka tue .. seri preggy mom kot .. raya nie jalan puas2 .. nanti pantang x leh jln2 dah ;-)

Ayu Jaffar said...

panjang diari raya diana :
bestnya jenjln jauh2....

Zihan Naszeri said...

berseri sgt di pregnant!!!

take care k