Monday, October 19, 2009

Mampu ker ???

arrow Jumaat lepas masa call my mom dia bgtau yg Majlis Daerah baru bagi notis utk my mom start meniaga mulai 20hb nie .. lebih cepat dari tarikh yg dijangka meniaga tue yg sepatutnya mula tahun depan .. utk pengetahuan my mom dpt 1 lot kedai & my sis dpt 1 lot kedai .. makanya skrg my mom tgh sibuk menguruskan nak meniaga tue .. dan secara rasminya kita memang SAH akan berpantang sendirian ler nantie di rumah sendiri .. dlm hati masih rasa macam2 .. boleh ker .. mampu ker .. adehhhh confused ... bab2 mandikan & penjagaan baby tue no problem .. insyallah boleh diuruskan .. tapi bab2 diri sendiri tue yg x confident .. dah try survey2 carik helper utk jaga kita masa pantang .. korang tau .. ada sorg nie siap mintak gaji nak RM500 .. mula keje pkl 7am .. balik umah pkl 5ptg .. .. sabtu ahad nak CUTI .. keje mcm time ofis hours .. bukan stay dgn kami pun .. just keje balik harie .. adoiiiii hangin jer dengar twisted .. my previous maid pun gaji sebulan RM400 okkk!!!! .. mmg demanding giler dorg nieh skrg ... dah ler duduk mesia tanpa apa2 dokumen .. so mulai skrg kita dah siap kumpul2 info penjagaan semasa berpantang & yg penting sekalie menu berpantang .. adam pulak mmg kami kena htr nursery ler jugak dlm 2-3 weeks awal kita pantang tue .. adehhhh confused

21 comments:

linahilmin said...

d, that's exactly apa yg i kena dulu masa pantang kan ariana;
-she's asking for rm55o
-tp this girl stay kat umah i but every saturday kena antar dia balik kat tpt husband dia, sunday baru pi ambik balik!
-dah lah tu, adam & ariana i yg jaga sendiri, mandi / makan / basuh poo poo..
-masak, hubby i yg masakkan siap2 before gi keje..
-pagi after solat subuh dia start sapu sampah lebih kurang, then start kul 2 - 6pm tengok tv, pastu terus masuk bilik solat maghrib, kul 8 dah tido!!!
-cuma klu time my parents ada, dia akan jd amat rajin!
i ni dah lah jenis yg tak reti nak suruh2, nak marah2 pun tak reti, sendiri yg tertekan... tension tau ada helper mcm ni!
ngam2 40days terus i mintak hubby antar dia terus, dah tak sanggup la!

linahilmin said...
This comment has been removed by the author.
~ain said...

kalau laaa kita ada kesemptaan, boleh jaga awak.. kita tak kisah..

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

lina > adehhh sabar jelah .. byr mahal2 tp buat keje nak tak nak .. yg lain semua u buat sendiri .. itu ler boleh demanding2 lagie tue

ain > adehh itu ler .. susah nak carik org yg betul2 nak keje skrg nieh

PHiRa said...

insyaAllah boleh diana....kalau nak tips ke leh tanya dgn kak sally

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

phira > itu ler kena mintak tips dari kak sally nieh ;-)

eza said...

sabar yer diana...
memang permulaan pas bersalin tu kita memang betul2 perlukan pembantu kan.lelagi kalu kena operate.agak terbatas pergerakan kita kan.sedangkan yang normal tu pon nak baik sepenuh tang bawah tu pon makan masa.rasanya diana perlukan helper masa awal bersalin tu kan..nak sihatkan diri kita tu dulu kan....
memang sekarang ni kalu nak ambil pembantu yg jaga kita dalam pantang memang dia orang demand tinggi ler....memantang la mereka tau nak x nak kita terpaksa gak ambil mereka...tu yang minta gaji tinggi kan....

zety said...

zt doakan hrp2 akhirnye nnt akan dpt helper yg okey,yg indon2 demand ni jgn dilayan sgt,rasenye nnt sure jumpe kene rajin2 survey/tanye ye

CT NORAMIZA said...

diana, apa kata ambik dia utk 2 minggu je, sbb rasanya kalau normal, after 2 weeks tu dah ok kot, ke certain2 people je aa? tp rasa2 dah ok kot, cuba tanya dia kalau utk 2/3 weeks, x kan RM500 gak kot, too muchlah.

ida81 said...

insyaAllah boleh je kalau takde helper pun..lebih2 lagi adam hntr nursery kan.ida dulu pun sorg2 jugak..hubby tak leh cuti langsung..operate pulak tu..dhle xpenah langsung pegang baby kecik hehe.bab2 nk mkn mintak tolong hubby siangkan dan potongkan siap2 haiwan2 yg ada..ataupun boleh prepare sendiri potong halia,bwg siap2 byk2...nanti diana boleh grill or stim je..boleh tinggal2 kalau msk mcm tu :-)in case kalau tak dpt cari helper la kan..kalau dpt alhamdulillah

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

kak eza > itu ler seb bersalim nieh mmg masih survey2 lagie ..

zetty > hopefully nanti dpt ler helper masa pantang nantie ..

CT > mmg nak carik utk 2 weeks jer .. itu pun demand gak haga .. adehhhh

ida > mmg kena plan awal2 kan .. siap2kan ptg segala benda utk pantang tue .. TQ yer ida bg tips ;-)

Nana said...

insyallah bole kak..sebab ada xprience kan time adam kan.
mayb waktu 2mgu pertama tu ssh skit la, lps dari tu rasanya dah ok kot.good luck

shuzana said...

diana..u can do it..mase shu pun ghitu gak..tak de helper..mak ayah jauh kan..ammar plak asyik meragam je bila ada adik baru..
shu bersalin pg..petang dh balik rumah..so petang tu jugak bermulala episod menjaga 2 anak..pagi2 dh mandikan bb sbb hubby x reti nak mandikan bb..so dlmm seminggu tu mmg hubby yg masak..apa yg dia masak..shu bedal je..bila dh masuk 2nd week..shu la masak sendiri..shu dh start makan ayam sbb nak cari tenagakan..pastu masak tuk lauk hubby lg..
shu ada tips ni..beberapa hari nak bersalin, diana marinate la ikan or ayam siap2 masuk dlm alumium foil..pastu bila nak makan, diana stim or bakar je..so dh jimat mase, mase tu diana dh fokus ke bb..insyallah, diana kena kuatkan semangat..kena fikirkan boleh..

hacienda said...

diana - kite just nak komen je,mmbantu btul la entry ni..penah gak pk nk cr helper ni..sbb takut mak xlrt nk jage...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

nana > itu ler if dpt carik dlm 2 weeks pun ok dah ..

shu > TQ shu share tips2 pantang sendiri ... so bleh ler kita prepare awal2 siap2

has > itu ler .. mmg kena kuatkan diri nieh .. nasib ada kwn2 share info sama

nzh1979 said...

you can do it! :D sure boleh.zam pon pantang sendiri gak.. cuma nak ujong2 tu mil dtg jaga makan minum husband.. makan minum je tau! ahaha..maklom la time pose kan..

pape pon b4 delivery tu mmg prepare mkn2, rempah2 kalo diana jenis yg pakai pilis etc2 tu..

tips pasal mkn ramai yg dah sebot..
utk berurut ke, pilis ke, barut ke.. make sure mandi pagi2 time anak tido..kalo sempat b4 husband gi ekje..then bleh mintak tolong dia ikatkan bengkong ke hape yek..

lagipon adam antar nursey kan awal2 tu..
kalo tak mmg hectic sket la..huhu dah merasa dah haritu :(

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

zam > itu ler nasib kawan2 share info memacam ... tue yg rasa semangat balik nieh .. TQ zam ;-)

makcikpc said...

ye diana,caps pun pantang sendiri...mil jaga seminggu,mak caps jaga 2 minggu..lepas tu sendiri-sendiri la...mmg tak dapa nak pantang sangat...pantanf mkn je...berbarut..berpilis bagai tu memula je..berstokin pun tajat 2 minggu je sebab asik nak ke toilet..si ammar nak wee wee..nak kene cebokkan...krg tak suci pulak kan..so mananye nak berstokin bagai....kalau ikut ckp org tua-tua..skrg ni mmg la nampak sihat...tua sok kesan dia baru nampak...tp tu la...sapa nak layan tu semua kalau mak ayahk kite sendiri dah tua..tak larat nak jaga..mil pun sibuk dengan keje dia...nak taknak terpaksa la jaga diri sendiri....tp caps bangga gak la..leh jaga 2 org anak..cukup mkn semua diorang tu..boleh breastfeed..husband punya lauk pun ada...heheheh...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

caps > dasat tue .. uruskan ammar .. arisa semua tue .. itu ler .. mmg kena berdikari dan follow tips2 kawan2 yg pantang sendiri .. cuma awal2 tue htr adam ke nursery juga la .. lps tue ok skit dah ;-)

lia said...

lia baru tjumpa web ni, hntr lauk untuk org pantang, may b D boley tgk, kalau awal 2w xlarat, boleh la amik khidmat depa

http://www.mangkuktingkat.com/06/

atleast mkn da lepas depa hantar...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

Lia > TQ lia ;-)