Wednesday, January 27, 2010

Kisahnya ....

Aidil yg semakin gebu mrgreen
biggrin Kisahnya .... semalam kita ambk cuti .. bawa Aidil ke klinik dekat rumah my mom utk check-up 2 mths .. adam pun ikut ler sekali .. masa kt sana nurse tanya knp adam x check sekalie .. kita pun bgtau ler .. last adam cek masa inject 1 tahun 6 bln tu .. tp klinik x inform pun adam kena dtg setiap 6 bulan sekali utk cek .. kat klinik rumh my mom nurse bgtau kanak2 under 6 tahun kena dtg setiap 6 bln utk cek berat + bg vitamin + ubt cacing ..etc .. rupa-rupanya cam gitu ... kita yg tak tau @ x diberitahu .. hrmm .. pening gak yer rolleyes so sambung balik kisah check-up aidil .. berat bertambah sudah ke 5.65kg .. last months 4.3kg jer .. time inject dia nangis kejap mcm terperanjat.. pastu dia smbg direct bf sambil lena balik .. bagus betul .. mmg good boy sangat2 mrgreen
biggrin memandangkan kita turn yg last sekali .. sempat ler nurse KK bg advise about family planning .. nurse advise ambik implan (implanon) yg inject alat masuk kt lengan tue .. even harganya mahal dan hanya hops. private jer yg ada & harganya yg agak mahal hingga mencecah ke RM600+ eek ... advise dari doc. utk kita gap next pregnancy until 5 yers harus diconsider juga ..... ada tak sesape yg pernah try teknik family planning ni??? or maybe korang boleh share ideas with me please question

17 comments:

lia said...

pasal budak bawah 6y.o kena checkup 6bulan skali 2, mg xtau langsung... last Amsyar checkup masa 1y 6m dulu.... thnks 4 da info.... tp p private jer aci x? sbb KK xde lak bg appointment date, xkan nk p lagu 2 jer kan? wahhhh byk soal tol...

psl implan 2, xtau... nk tau jugak nih...

Nana said...

Ada membe penah pakai implant dia ckp rm300 xsure plak kt mana dia buat.pastu dia ngadu katanye pakai implant ni asik2 period je..penah time bulan puasa dia puasa seminggu je lebih tu peod memanjang..

Tp kan klw ikut hukum, klw peod dia tu kuar lebih dari seminggu disebabkan dia pakai implant tu, tak dikira darah period,tu kira mcm effect dari implant tu, dia bole je puasa & sembahyang mcm biasa.

M@L@ said...

ala comei nyer aidil tido...bertambah chubby pipi nyer...

dik psl pkai implant ni akak rasa baik adik mkn ubat perancang jer.. sebb jiran umah akak dia pkai tu asyik period... sembahyang x menentu..bende tu asyik kuar.. spai badan dia lemah darah asyik kuar... dia pon dah kuar bende tu..

hacienda said...

bgus..leh share idea klu kite pn kena gap kan next pregnant

diana,leh ke kite mkn ape2 ubat @ jamu mase pantang tp bf baby?

Ami said...

masyaAllah,comel sgt baby Aidil nie.membesar dgn jayanya!hehe

Afne said...

makin semangat le aidil. berkat susu ibu ni hehe

family planning tu afne amik sendiri-mau-ingat-planning hehe. dulu lps deliver hana pernah amik pil perancang tp mcm kena morning sickness nk muntah pening loya bagai. trs stop. bab tanam2 ni yg ada ganggu period cycle kan?

mama_umar said...

wahh aidil smgt die ye! xsaba lak nk tau berat maryam bile die 2 bln nnt,macehla sbb igtkan utk cek up umar skali,yelah,igtkan dah setel la time las injek dulu,..part planning ni mmg xmahir langsung la,hehe,kene tnye yg xpert ;)

mamazana said...

tembamnya aidil!!!

TEACHER OF SOMEONE said...

lm dh x jenguk ke sini...dh cubby aidil skrg...

zailamohamad said...

A'a, memang kena sentiasa bawa anak2 kita walaupon diorang dah habis cucuk (tapi Zaila pun slalu lupa nak bawa Haziq) sebab kawan Zaila cakap nanti bila diorang nak masuk sekolah, cikgu akan minta buku kesihatan anak2 kita ntok check yg betul ke anak kita dah cucuk semua imunisasi yang diperlukan.

Pasal implan tu, ada yang RM400, pastu doktor Zaila galakkan suruh telan pil perancang dulu & tgk macamana badan kita react dengan pil tu, setengah orang akan muntah, pening & segalanya, kalau ok br boleh proceed pakai implan sebab once dah pakai xleh buang sampai expired..

Diana, zaila ada buat contest kat blog Zaila, ada masa sudikanlah diri join & promote kat kawan2 ntok join sekali ya;)

Nina Rizwina said...

hehhe diana...knina pun tak htr ayuni gi check up..kekkeke...

ngeri sehh baca pengalaman diana 2nd c-sect tu..ishh..sakit sgt ke? masa tgh operate tu???terasa??bius tu jalan tak??hmm...bahaya jugak la kan...kalau kene jenis tak tahan mau meraung...

pasal planning tu..knina makan pil jer..hehhehe...sbnrnya tak boleh..coz BP knina...tapi hentam jer la...kalu tak, sangkut naya plak...heheh

Zura Hasan said...

uisshhh..makin chubby bb aidil nie...membesar bagai juara nih...sukenyer tgk papanya kiss tu..

Fiza's said...

kt pun plan nak pakai implanon tp, byk sgt side effectnyer.. naik tkt lak.. sekarang kt, cucuk yg setiap 3 bulan 2.. tp, period mai x menentu.. bulan lps 2 minggu. bulan ni dah 3 minggu lebih.. igt nak amkan pil jer la...

Verbena Vista said...

Akak tengah fikir nak amik IUD tapi ramai bangkang.. so akak nak amik pil sahaja, khabarnya pil Jasmine tu bagus.. nak try gak, Insyaallah akak update kat adik on this ek...

julia said...

salams,

saya pakai implanon after giving birth to my 1st dotter. buat di HUKM, as gov staff cuma bayar kos aja dlm rm270.

2/3 buln pertama memang ada spot, tp spot ni x mnghlng utk puasa n solat sice darah haid min is 24 jam, so spot x masuk kira. ni dr hukm bg tau lah/

alhamdulillah bejaya gap 4 thun b4 preknen kali kedua. mudah n senang.

antalya said...

my SIL guna implant ni so far alhamdulillah xde masalah. sy pon ada planning nk implant lepas bersalin nanti

絲瓜湯包Sam said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社