Tuesday, February 2, 2010

Any idea ???

biggrin Pagi td smp2 ofis ada makcik yg selalu jual sayur2 kampung tue dtg .. kita beli pucuk betik + jantung pisang RM2 jer .. dari apa yg kita baca ianya bagus utk tambah@banyakkan air susu ... hopefully tak ler effect kat baby kembung ker apa kan .. risau jugak nie rolleyes.. pucuk betik tue kita cadang nak celur jer balik nanti .. until skrg tak der idea nak masak apa jantung pisang nieh .. korang ada idea tak nak masak apa .. any idea@suggestion??? sifu-sifu yg teror masak tue share resepi plssssss .. Thankssss yer mrgreen

15 comments:

Nana said...

jantung pisang sedap dibuat kerabu wah..mabeles

Zue said...

Kak..jantung pisang msk lemak cili padi...sdp...

nifalnin... said...

jantung pisang tu buat goreng belacan.. tumbuk skali ngan ikan bilis... agak2 nak pedas tmbah cili padi skit... memang sedap...

lia said...

rebus jer pon ok.... mkn dgn sambal belacan n nasi panas2...

SyaNa said...

haah kalo aku suke rebus..pastu cicah sambal..wallaweyyy kering2 jek lauk kan..suke

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nana > sedapp yer nana ...

zue > aduhh terliur membayangkan

nifalnin > msk mcm ikan bilis belacan tu ker .. nak try gak skit nantie

lia > itu ler jd mcm ulam kan

syana > itu ler .. mkn ngan sambal belacan ;-)

Afne said...

diana, dh terbayang2 jantung pisang ni wehhh. mcm2 leh msk... kerabu, msk lemak, rebus cicah sambal belacan/budu tempoyak/kuah kacang.

zailamohamad said...

jantung pisang tu celur cicah budu pon sodap, tak pun buat kerabu..sedap woooOOooo
kalau nak buat kerabu cara zaila, jerang santan, tumbuk bawang merah dengan isi ikan sardin rebus (bukan sardin dalam tin tu) then masuk dalam santan, biar sampai pekat then jantung pisang yang telah direbus & hiris nipis2, gaul ngan kuah santan tu, masukkan cuka sket, kerisik sket & hiris cili padi, garam gula secukup rasa, mantop ah;)

~ana~ said...

kak, mcm yg blogger2 kat atas ckp gak..msk lemak pun sodap..:)..nak senang, celur je pastu cicah dgn sambal belacan or budu..pergh..sedap giler..:)

CT NORAMIZA said...

jantung pisang? sedapnya rebus pastu cicah ngan sambal belacan, perghhhh lawan lak ngan ikan bakaq :) meleleh diana..

eza said...

Wah terlambat baca ni...tentu diana dah masak...tak per la kasi gak idea.

pucuk betik n jantung pisang tu leh rebus jerk n cicah ngan sambal belacan.

tak pon jantung pisang tu wat kerabu atau masak lemak cili padi...perghhhh!!!! bakar plak ikan cicah ngan sambal kicap...sodap....

oppssss...kata orang yang lebih senior(x nak ler kata org tua2),kalu makan tu beringat sikit yer...awak tu tengah menyusukan bb.nanti apa yang kita makan akan ada effect kat bb.... :p

Syahrul Nizam & Rahayu said...

sedapnya... kecur airliur... a'ah cicah budu sedap ooo... ;))

Syahrul Nizam & Rahayu said...

sedapnya... kecur airliur... a'ah cicah budu sedap ooo... ;))

mama_umar said...

saye vote utk jantung pisang rebus dan cicah sambal,hehehe

mar!ahaf!z said...

rebus jadikan ulam, cecah sambal belacan.. ;)