Thursday, March 18, 2010

i LOVE ;-)

smile i really loike + fall in love with this pic .. gmbr masa di melaka tempoh hari .. even i know .. i can't + failed to fully bf aidil .. i still want to capture this sweets moments .. even bagai nak berperang time nak bfkan aidil time nie dan satu sebab lagi hanya dlm kete jer dia nak bf .. i try my best walaupun nmpk mcm kejam kan paksa2 dia direct bf... hu..hu..hu.. perah guna bp avent dah langsung tak nak keluar .. perah guna tgn pulak kuar 2-3 drops jer cry .. mmg rasa nak campak buang bp avent tue .. dah puas menangis .. kecik hati + memendam rasa psl bf nieh coz tak der fully support + knowledge .. so that's it .. pada kawan2 yg berjaya fully bf mcm afne, ana, zetty,lia,shani,ila, maria,nifalnin .. dan superb2 mommies di luar sana .. congratsss!!

29 comments:

nifalnin... said...

diana... jgn cepat mengalah... mungkin belum rezeki awak dpt fully BF aidil... insyaALLAH, nxt time mesti boleh kan... jgn push sgt2... n jgn tension kay... take care...

gEe said...

hi diana..
lama tul kite tk singgah blog diana ni..sihat hendaknye ye..
kolo bab bf kn anak ni mmg kene kuatkn semangat..kolo niat kite utk kebaikan anak Allah pasti bagi jalan..all the best for u

zai@umiaiman said...

sabar yer diana.. usaha insylh akan berjaya.. cuba ke blog ni.. http://www.diyaluna.com/diary/ mungkin dia buleh membantu.. byk ilmu bf kat sini.. cuba la

Shikin@Ummi_AN said...

Diana,sabar ye dik.Jgn putus asa dan stress sgt ye.Mohon pada-Nya agar dipermudahkan segalanya.

ME said...

.. nak bf jgn tension, you'll pass the emotion to the kids. relax insyaAllah it will happen naturally. keep on trying .. besar pahalanya

Nana said...

ala..jgn cepat putus asa...saya pun penah kena dulu bb xmau bf direct tp tu la berkat sokongan kawan2 & tak putus asa alhamdulillah damia smpai skang still bf ni tgh fikir cara2 nk stopkan bf utk damia sebab dah nk msk 2 thn kan

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nifalnin > cam kejam jer paksa2 aidil bf nieh .. hu..hu..

gee > aminn semua sihat .. welcome back gee .. thanks yer

zai> thanks zai .. kita browse jap lg

shikin > thanks kak ;-)

kak ME > amin..aminnnn...

nana > itu ler .. even mix fm + bf ku gagahkan jua niah ;-)

nzh1979 said...

diana..susu tak kluar tu izzit b coz tak urut???? masa pantang..ada urut susu tak?..kalo tak better la gi urut..sbb takot saluran tersumbat bleh menjadik kanser..
mana2 ibu didunia tak pernah yang takde susu diana..sedangkan ibu angkat pon bleh meransang susu..bukan la nak paksa ke ape..just utk sharing info.. ;)cumanye, susu ni kluar byk ke sikit ke atas usaha kita, susu ni supply vs demand, kalo jarang2 bg baby isap, mmg la susu tu akan kering@kurang.. yg penting masa dlm pantang mmg sgt2 mencabar.. nangis pon mcm mana, pekak telinga sumbat la mulot anak ke puting, sambil doa pd Allah swt murahkan susu utk anak kita.. yg penting cekal! tapi kalo aidil dah terbiasa dgn fm..susah la sket nak paksa..rasa nye lain.. tapi pakar laktasi kak rita rahayu sendiri cuba susukan anak pertama bila anaknye dah masok 4bln++ try add kat fb kak rita..mana tau dia bleh membantu.. go diana go! :D all the best

nzh1979 said...

btw..stress pon boleh menyebabkan susu kita tak kluar.. so jgn stress stress eh ;) be happy

mama tisya said...

jgn sedih2 ye diana...atleast dh cuba tp mmg kena kuat semangat & sokongan serta ilmu psl bf mesti ada...adam & aidil still dpt rs bf dr diana

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

zam > kita copy dah info yg zam bg kt pcm & forum susu ibu .. dah add kak rita .. mmg plan nak berurut .. masa dlm pantang mmg ada urut .. seronok dpt kongsi info dgn mommies2 bf nieh .. thanksss dear ;-)

Afne said...

diana, jgn sedih2 k. afne klu blh nk tlg jugak tp mcmn yea..

consume mkn/mnm yg bykkan susu, beurut, sokongan suami & sekeliling, knowledge, pam yg bersesuaian, kesabaran yg tinggi, kerap perah/pam, kerap direct feeding, rujuk LC.

btw, afne suka sgt gegambo tu!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

afne > thanks afne .. aku tgk gmbr time bf nie bleh mengalir air mata tetiba rasa emo isk..iskkkk

Delima said...

caiyok caiyok..
sebenarnya baby lah pam yg paling bagus di dunia...
hahahaha sb saya dulu masa tgh bengkak-bengkak, nk pam pun tak bleh.. last2 suh hadif isap baru legaaaaaa....

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

delima > betul tue .. since aidil refuse direct bf tue yg paksa2 gak dia direct bf .. walau rasa mcm kejam jer .. memula tue cam berperangg

b.O.n.d.a said...

Diana, jangan sedih2 tau..kuatkan semangat..bOnda masa 1st dulu pun dia takmO langsung..paham macamana rasa sedih tu..

chaiyuk! chaiyuk!
=)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

eryn > yup eryn ..kena kuat smgt yg penting kan ..

bonda > sedih mmg sedih .. tp at least mencuba juga usaha ;-)

Mrs.Nury said...

My Dear..dun feel down & sad.Standardla tu if working mother cannot fully bf...but respect alsola pada yg berjaya kan.Me also tak fully bf my son but as well as u bf itu pun dh kira ok.Atleast dia dpt jugak rasa susu ibu & jarang2 sakit.U just maintain eat healthy food to produce the best milk for ur son.Cheers!!!

mar!ahaf!z said...

not too late diana.. i agree, pegi urut dulu..
pastu, mlm cuba jgn bgn buat susu.. selak je baju kasi aidil "ngempeng"..jgn bg option..

shuhaina said...

first of all jgn give up..
masa time adam dulu shu siap ambik EL sbb nak boost up blk susu..pump setiap 2 jam..tak kesah la klu kluar satu sudu je pun...yg ptg consistent utk stimulate balik..bila ada isyarat dihantar ke otak,hormon akan rangsang kilang pengeluaran susu..InsyaAllah...still not too late...and yes..kasi aidil hisap jugak...kena byk sabar la...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

nury > insyallah will follow advise kengkawan lain ..TQ ;-)

maria > nak try slow2 tiap2 malam ;-)

shu > x give up lg .. mmg masih berusaha utk jd exclusive pumper ..thanks shu ;-)

SyaNa said...

ala diana jgn sedih2
guna petua2 yg otai2 bg tu insya Allah berkesan

*aku pn kena study byk ni..mmg berhajat sgt nk bf baby nnt

CT NORAMIZA said...

samalah kita d, rifqy pun susah nak bf dulu, mmg rasa sedih sgt, tp apa blh buat kan..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana > itu ler ..hari2 dok carik info manjang psl bf nieh ... aku doakan ko berjaya syana ;-)

CT > insyallah jgn putus asa kata kawan2 .. mana tua rezeki baby kedua nantie

~ana~ said...

kak d, sedih lak kita baca entry ni..nak mengalir air mata pun ada..terharu dgn perngorbanan akak...

xpe kak..usaha lagi..jgn stress..insyaallah akak bleh berjaya...saya sentiasa doa kan moga akak berjaya...jgn putus asa ok..

zailamohamad said...

Di, jangan sedih2..Zaila pon xdapat fully breastfeed Ameera sebab susu xder tapi Di cuba dulu..jangan give up lagi..cuba makan supplements ke, buat sup lobak putih ke..chaiyyok!!!

mama_umar said...

adeh,zt lak yg sayu tgk gambo2 tuh..nk ckp byk2,zt kopipes je ape yg kakzam & afne ckp,heheh..pk positif ok,atleast dlm daging aidil tu ade jugak ur milk ;)..cume zt hrp sgt2 diana blm gv up lagik..ape2hal just buzz me kay

hatiberbunga said...

ciannya dgr masalah diana ni...
ann nk nasihat bebanyak pun, pengetahuan sendiri pun xde la byk mana.
tp btul la zam ckp.. try la pegi urut. masa mula2 bersalin asyraf dulu pun, lepas urut baru melimpah2 susu kuar. klau x tu, malu2 kucing jer susu tu nk kuar. mmg leh sakit jiwa.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ana > sedih tp terubat hati dgr support kengkawan lain ;-)

zaila > usaha lagi nieh

zetty > itu ler zet .. at-least aidil ada gak merasa susu mama dia kan ;-)

ann > nak try urut ler nantie ..thanks yer ;-)