Wednesday, April 28, 2010

I am Miss Strong ;-)

arrow entry luahan hati lagi .. firstly korg jgn gelak yer .. aku tau ada yg baca nieh akan gelak guling2 .. atau komen or kuar ayat2 "ek eleh .. poyo ler sikit mcm nie pun nak citer" .. jenuh lagi nak usaha or ada juga yg kata aku nie buang masa .. LANTAKLAH .. kisahnya gini :-

arrow sejak 28hb mac lepas haza offer try spectra 3 dia .. so gagah carik umh dia kt pck jalil .. lps dpt pump utk ditest mmg aku teruja sangat2 .. aku siap mintak advise (** pembetulan**) Malaysia BF Peer Counselor@Izzah yg mana dia berjaya bf anak dia tapi sebagai exclusive pumper semata-mata... mmg sgt2 aku kagummmmm + respect dgn semangat juang izzah nieh .. aku pun follow advise izzah pump every 1 hour@ 2 hour .. power pumping buat sehari sekali .. so Isnin 19 april lps dah smp masa utk aku pulangkan semula S3 kat tuan punyanya iaitu haza ... sebenarnya aku berhasrat nak amik plan s3 secara ansuran@kutu dgn haza nih .. dah kumpul duit bagai .. tp last minit duit kutu tue terpaksa diguna utk kegunaan emergency .. hu..hu.. so aku terpaksa melupakan hasrat nak sambar s3 tue cry ... apa2 pun TQ sgt2 haza .. pada yg bajet2 nak beli pump s3 tue korang boleh contact haza dan amik skim ansuran s3 nieh .. pump yg sgt2 selesa .. menepati bajet dan tidak menyakitkan razz

arrow until now .. aku continue pump .. cuma time weekend tue aku paksa aidil bf secara kerap .. so ada la skip time pump .. adehhh .. that is my BIG mistake rolleyes .... kat ofis aku continue juge guna teknik marmet + avent manual ... hasilnya tetap sama .. aku tak tipu yer .. ada gmbr kt bawah ni as bukti .. itu ler hasil gigh aku bagi kt aidil tiap2 hari .. aku rasa aku jer yg masih tak mengalah dan masih teruskan usaha gigih ni .. aku rasa kalau org lain sure dah fed-up .. yelah beriya pump.. .. marmet .. perah bagai .. tp hasil tak byk mana .. .. mcm yg aku citer kt entry sebelum nieh .. balik keje aku dok on kete + aircond as salah satu usaha nak bf aidil aku x kisah .. selagi ada daya .. ku teruskan juaaaaaa .. I am miss strong neutral

25 comments:

mama tisya said...

sbr ye diana..jgn putus asa...truskn BF...insya allah cukup susu utk aidil nanti...jgn give up

Anonymous said...

Salam..saya silent reader blog awak..Seronok baca kisah2 awak esp Adam n Aidil...Saya tgh pregnant anak sulung...Nak tnya ttg breast pump..ikut pengalaman Diana, mana yg lebih praktikal dan convenience...AVENT atau S3?harap dapat share info..t.q.

IDA said...

sabar ye diana..moga ade rezeki utk aidil nanti :-) Amin..

SyaNa said...

ttibe aku sebak ni nape??
hahhaaa
jgn putus asa tau diana
insya Allah ade rezeki aidil nk rasa susu ko

izzahazfar said...

diana,

teruskan usaha...jgn stop...rezeki ada...cuma jgn stop pumping session event tidak bersama anak tau!

oh ye..tukar sat LC tu..zah bukan LC..tp PC sajerk...heheheh

Afne said...

afne kagum dgn diana msh berusaha. jgn putus asa. insyaallah, ada rezeki aidil. Allah tak uji klu kita tak mampu.

sentiasa fikir +ve & trs kan usaha.

breastfeeding mommies rocks!!!

eza said...

hehehe...mmg pon akak gelak bagai bila tengok takat perahan susu diana but dalam pada tu akak cukup kagum ngan usaha diana untuk trus menyusukan aidil.jgn putus asa ek...truskan...

hacienda said...

nak nanges bace entry diana ni...
sedey sgt.. sbr ye diana

trgt ms dlm pantang dulu..

mama_umar said...

well done diana! walaupun mcm 3-4 titik je susu tu,tp sgt2 precious utk aidil tau!hmm..mayb diana kene pertimbangkan blk utk beli s3 tu secara ansuran jugak ke camne..dscuss dgn hubby ke..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

eryn > TQ eryn bg semangat ;-)

anonymous > salam perkenalan ... TQ sudi jenguk blog yg biasa2 jer .. if awk ada bajet sy rekomen beli MEDELA FREESTYLE ... mmg berbaloi dgn harganyaaa

ida > sentiasa berjuangggggggggggg

syana > aku yg tulis nieh pun sebakkk ..

izzah > TQ atas semua advise ... dah betukan entri tu .. Thanks sgt2

afne > kagum dgn afne & mommies2 yg berjaya fully bf ;-)

kak eza > itu ler .. kalau org lain sy rasa dah give-up dah

has > itu ler has .. selagi ada aeven 2-3 drops tetap teruskan ...

zetty > kita igt kata2 kawan2 .. tiap 2-3 drops tue sgt2 bermaknaaaaa ;-)

i3na said...

salam nurul..
kalau macam kak iena dulu pam guna tangan mmg langsung tak kuar kalau keluar pun 3-4 titik jer...

so dengan pam pureen yang battery operated tuy (dia guna boleh guna nokia punya charger tau) so kak iena da tak guna bateri instead kak iena guna charger nokia.. so bila sucking power dia lebih kuar (sebab guna letrik) n sejak dari hari tu susu mmg senang kuar n dalam jumlah yang banyak jugak.. tapi tulah kena rajin..

try ler.. pump pureen tu tak mahal sangat pun.. kak iena ada lagi.. kalau nurul nak boleh kak iena poskan..

Fynnaz said...

Sabar yer Diana. InsyaAllah usaha keras akan berhasil. Jangan give up.

amydaud said...

sgt bersemangat...tahniah

mebi ami tak baca cita diana yg sblum2 nie..
diana pump serentak sambil myusukan aidil tak?..boleh dpt lebih sikit..:)

~Eila @ Along~ said...

salam Di,
kagum aku nengok ko nih..
kalo ade anak sok, aku pun nak jadi cam ko Di..
menyusukan anak selagi boleh...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

SIL > buleh juge kalau nak bg pinjam try .. mana tau ada improvement ;-)

Fynn > TQ fyn ..I doakan u berjaya fully bf utk 3rd baby ;-)

amydaud > congrats yer dpt baby sepasang .. lama x dgr citer amy .. msalah skrg aidil dah npple confuse .. dia nak bf time dlm kete jer ..smp paksa2 jenuh berperang dgn dia .. citer seb nie ada kt label BF ..

eila > insyallah eila akan berjaya .... aminnn

Aini said...

jangan putus asa... and jangan sedih-sedih.. sebab kalau lagi sedih and lagi stress lagi makin kurang susu tuh nanti..

try lah apa-apa minuman, makanan or supplement yang boleh membantu. tak pun, paling senang pergi klinik and mintak ubat from doktor.

actually, last week Aini pun ada masalah dengan pump and stress kejap so, pergi jumpa doktor.. and doktor bagi satu ubat ni.. alhamdulillah, dengan izin Allah.. susu dah kembali banyak ;).

so, dun give up, ok????

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aini > x stress sgt2 .. lps buat entry nieh rasa lega sgt2 .. mmg ada mkn supplement fenugreek & pil ASI .. tapi tak pernah mkn ubt doc .. nak try ler nanti .. bleh email nama ubt tue kt kita tak??? idola008@gmail.com

Ami said...

jgn give up,sabar ye diana.kalau bace bfeeding forum or blog bfeeding mommies nie, semangat diorang tinggi kan?So you should be proud to be one of them!gambatte!!chaiyokkk

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ami > if nak bandingkan mommies2 yg sukses ..kita nie dah kira gagal nak fully bf ..tp tetap gagah nak bagi baby SI even cuma beberapa drops ... kita doakan ami juga berjaya fully bf ;-)

Haza said...

diana laling... haza kagum semangat diana... moga dipermudahkan, dear....

shuhaina said...

hi diana....terskan usaha murni...shu pun pernah alami this situation masa ngan Adam dulu..sama spt diana after try my friend punya S3...trs pejam mata beli..amat berbaloi sbb still guna smpi arini...ni pun skang ni tgh stress sbb stok dah tak cukup...tgh slowly nak kumpul balik...

ann @ hatiberbunga said...

u can do it, diana! chaiyuk! chaiyuk! (sgt kagum dgn ko)

wpun 3, 4 titik je.. tetap amat bermakna utk aidil, kan?

~ana~ said...

akak, 3-4 titik tu pun bermakna jugak tau..

saya sgt kagum dgn akak yg x pernah putus asa..
saya sentiasa menyokong akak..

go go go akak...insyaallah akak akan berjaya..jgn putus asa ok...

lia said...

aku kagum dgn ko.... aku doakan ko mampu teruskan pump hingga susu yg kuar xmuat satu botol sekali pump, amin....

JuJue said...

hie.. ehh..apa sebab nyer susu leh jadi sikit ah??