Monday, May 24, 2010

Solid Foods ;-)

biggrin Alhamdulillah ... Aidil already reach 6 mths ... makanya mama dia nie telah teruja utk prepare & memasak solid foods hasil air tgn sendiri .. before nie pernah testing bagi Aidil food yg jenis ready made tapi kurang mendapat sambutan ..sebelum tue kita dah godek2 ilmu dari pembacaan & info mommies2 online ( esp. Afne & caps) ... TQ semua yg sudi share resepi baby food korang yer wink .. 2-3 hari masa mula2 perkenalkan solid food .. kita bagi aidil puree (brokoli, apple, kentang, carrot yg distim) ... bg dia mkn sehari sekali jer ... weekend lps slow2 bagi dia bubur nasi pula .. ikut style resepi mcm afne .. dah siap kisar beras & ikan bilis simpan siap2 dlm tupperware sebagai stok mrgreen .. aidil mkn smp 2 sudu besar licinnnnn!!! mmg berselera betul ... feveret food dia potato & apple ... pada kita sebagai permulaan oklah tue bagi dia makan sesudu dua dulu..tgk hasil penghadaman dia pun ok normal jer ... no problem ... mmg rasa excited & teruja sgt2 nieh lol

arrow elok2 jer starts bagi solid foods .. aktiviti kegemaran aidil skrg nie sakan ralit dok berdiri meniti dan memanjat apa2 shj yg berdekatan .. ish..ish sabojelah sayang .. awk tue baru jer 6 mths + .. sabo.. sabo yer cool

22 comments:

shima said...

Dh pandai berdiri?amni msh lembik lg.agak nya sbb bb girl kot eh..akmal dulu ku tak ingat tp bdn boy n girl ni x sama..

cute nya pengukus tu.brand tupperware i guess hehe..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

shima > each baby lain2 shima .. pengukus tue guna pengukus yg beli rice cooker tue ;-)

hacienda said...

hmm..nnti leh rujuk diana ni..resepi2 utk mikhael..hehehe..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

has > okies no problem ;-)

~ana~ said...

jom kita berjemaah masak bubur..:)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ana > moh ..moh.. sesama ;-)

SyaNa said...

syabas!!
hahaa ttibe syabas ek
sonok la tgk ibu2 mcm korg ni
aku pn sama teruja.mmg cita2 nk sangat jd mcm korg

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana > insyallah aku doakan utk bakal2 mommies semua berjaya .. ko kan rajin gak masak2 nieh ;-)

mama_umar_maryam said...

yeahh,i'm excited too,wpon dlu dah buat utk umar tp bile nk repeat utk maryam mmg rase bykk lg kene bljr kan..kuat aidil diri =)

Afne said...

haipp.. haipp.. nama saya disebut 2x di situ. makanya kena amik komisen nih hehe

teruja afne tgk aidil blh berdiri sbb kira cpt la juga utk baby 6mos +. haziq asyik meniti kt sofa+katil+rak tv je kejenya. baper kali dh jatuh tak serik2.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

zetty > ituler ..ilmu sentiasa digali dimana2 .. sentiasa kena belajar .. x jemu2 ;-)

afne > mekasih bebanyak yer .. info yg baik utk dishare .. ituler afne .. risau takut dia jatuh .. beriya bgn berdiri sendiri ..adehh sabojelah ;-)

mar!ahaf!z said...

:D excited giler maria tgk aidil berdiri.. mmg cepat la si aidil ni..

btw, sonok tgk anak2 mamam kan. maria pun dah start bagi mam, so far, my daughter suka carrot, brokoli, n ikan bilis.
utk snacks, slalu share buah pear n apple dgn mama dia :)

maryam sama aidil bab reject "fast food". hehehehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

maria > aidil nieh kategori advanced ..he..he.. mmg kena jaga dia time dia berdiri panjat2 tue .. leh ler geng sesama .. rasanyer food yg ready made nie ada byk sgt pengawet kot .. kurang semulajadi ;-)

CapsLock said...

eheheh resepi caps tu utk babies lebih 8 bulan tu..tak sesuai lagi utk aidil yg tecit perutnya...

cayalah aidil dah leh diri..go go chaiyok!cpt la meniti lagi pasnih leh tolong "kemas" rumah eh hehehheh

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

caps > tau .. tau .. sebab tue guna resepi from afne .. mmg utk babis 6 mths .. kita baca dah resepi caps tue .. mmg utk baby yg dah besar skit kan .. TQ yer ;-)

mamazana said...

wah... aidil dah bole berdiri ye... cepat + kuat betul bdk bambam ni tau...

kalau mcm tu mama pun kena prepare nak wat solid food utk haziq biar dia kuat mcm abg aidil... hehehehe

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

zana > itu ler .. kena rajinnn memasak pasnie ;-)

lydzar said...

saya dh pencen masak bubur hehe..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

lydzar > pencen msk bubur jer .. yg lelain tetap kena continue kan ;-)

ibunoor said...

Salam,

Alhamdulillah perkongsian yang baik! Terima kasih.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

Ibunoor > sesama ler kita share info ;-)

ann @ hatiberbunga said...

ha... next week pun Ayra masuk 6 months. tengah intai2 resepi nk bagi mamam dak bambam ni. skrg ni pun air liur duk meleleh je. huhu.. dah x sabar nk makan ke sayang?? hmm...