Wednesday, July 14, 2010

Solid Foods- Macaroni Ayam ;-)

left:- macaroni ayam right :- kentang & ikan tenggiri

biggrin as promised ... share resepi solid foods aidil ... kali nieh rasa nak pelbagaikan makanan dia .. selalu bagi bubur jer kan .. apa kata kita tukar sesekali bagi dia mkn macaroni ayam .. resepinya mudah jer smile

arrow Macaroni ayam
1) didihkan air > masukkan olive oil 1 sudu kecil > masukkan macaroni > masak smp macaroni kembang > toskan sambil jirus air paip 1-2 minit > ketepikan
2) panaskan kuali > masukkan olive oil 1 sudu kecil > masukkan hirisan bawang merah + bawang putih > masukkan isi ayam@ bebola ayam yg dipotong kecil > hirisan tomato + mix vege > masukkan air 1 cawan kecil > masak smp mendidih > masukkan macaroni > gaul rata > lps dah sejuk sket > masukkan dlm blender > kisar halus > masukkan dlm bekas dadih > boleh difrozenkan

arrow Note: solid food yg frozen tue > rendamkan bekas makanan dlm air pns > agak2 dah cair suam2 tue > baru boleh bagi kat baby mrgreen

9 comments:

hacienda said...

so..pnskan jek n leh trus bg ek..harus disalin resepi ini...mama pn bole mkn..wakakaka

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

has > boleh jer pns kan .. kita selalu kuarkan awal2 .. dah cair skit rendam dgn air pns bekas tu ;-)

Aini said...

wah! bestnya.. ni yang buat makin tak sabar ni... rajin-rajinlah letak resipi lain jugak yer... nak pelbagaikan food si Syafi gak nanti ;).

shima said...

diana..ku amik resipi..amni ku pun mkn bubur nasik aje..nk gak cuba makaroni ni.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aini > wokeh selamat mencuba ;-)

shima > boleh jer .. sesekali tukar angin ;-)

as a.k.a axa87 said...

thanks diana share resepi. Tapi frozen ni boleh tahan berapa lama ek. Si Asyif tu tunggu masa je nak makan tuh.. meleleh je air liuh dia tengok org makan..hehehe

Afne said...

rajin mama double A.

afne skrg blend puri kasar2 sbb haziq dh nk masuk 11 bln. patutnya dh blh ajar mkn nasi lembik tp "ibu, gigi saya baru nk masuk 4 btg. tu pun belah depan je haaa".

~ana~ said...

erm...bleh ambik menu akak nih...
menu macaroni tuh...biasa buat bubur nasi je utk aqil...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

axa > kita prepare frozen utk aidil tak simpan lama .. aidil nie mkn smp 4 kali sehari ... 2 bekas dadih tu sekali mkn ... so 6 bekas tue normaly tahan 3 hari jer ... pastu kena masak menu lain plk ;-)

afne > heh..heh... takper afne janji haziq berselera mkn .. rajin2 masak tau ;-)

ana > sila..sila amik resepi nieh .. sesekali tukar dari bubur biasa ;-)