Thursday, November 25, 2010

~virus~

neutral hari nie masuk hari ke-6 virus diarrahea melanda kami ... smlm turn adam pulak x sihat .. mula dgn ulang-alik ke toilet .. muntah-muntah smp ke pkl 4 pagi cry .. smlm lps keje terus ke klinik .. sebelum tu aidil dah kami bawa ke klinik .. dr. siap bagi injection lagi .. aduhai .. mmg dah jadi mcm wad hospital .. ubat punyalah berderet .. time nak bagi ubat jgn cakap la .. mcm berperang dibuatnya .. siap main kejar-kejar confused ... kesian dgn adam yg dok ulang-alik ke toilet .. aku siap standby pakaikan pampers aidil kt adam .. in-case tak sempat ke toilet ker kan... dari mlm tadi dok jadi CSI cari punca kami dilanda virus nih ... aku syak something is wrong berpunca dari makanan2 kt rumah .. tp tak tahu apa puncanya rolleyes nak kata kami mkn kt luar .. takder la pulak ... mmg masak makanan home cooking ... adehhhh ..help..help sad
cry sebak la plk .. bila tgk gmbr lama nih cry

8 comments:

shima said...

sian nya..kalau ku pun jadi buntu..kena puasa la kot kejap...

i3na said...

nurul kak iena rasa h sejak raya haji itu hari.. ingat tak kari kepala ikan tuh... (not to blame anyone) cuma mungkin kita silap makan jugak.. sebab until now kak iena pun masih lagi not feeling well.. bermula raya ke dua.. lenguh2 badan.. then 2 days ago down with diarrhea.. skrg sakit tekak pulak...

mungkin je lah.. or maybe musim ker.. or air ker.. sebab kat sini pun kak iena jarang makan luar..

linahilmin said...

aduh, kesiannya..
Moga d whole family segera sembuh ya!

SyaNa said...

siannye korg
pasni makan sup2 jek dulu
kadang makan daging byk sgt pn bleh jd gitu

mar!ahaf!z said...

air? ada minuman sesapa buat?

or mgkin makanan tercemar - kene hinggap lalat / telur lalat?

takpun sebab makan masa raya aritu kot?

~ana~ said...

sian nya..take care kak..moga akak sekeluarga cepat sembuh...

amydaud said...

Risau dehidrasi aidil nanti..kena pantau lebih sikit.
bahaya lebih 3-5 hari..
rotavirus ke diana?

amydaud said...

copy paste..www.efarmasi.com.my
Apa yang dapat dilakukan oleh anda

Cirit-birit yang mudah biasanya adalah untuk jangkamasa yang pendek selama 3 hari dan boleh terhenti dengan sendirinya, sekiranya dehidrasi yang dialami adalah dirawat dengan segera.

v Minum banyak air.
v Elakkan minuman beralkohol, berkafein dan susu.
v Ambil cecair rehidrasi oral (sila runding dengan pegawai farmasi anda)
v Ambil makanan yang lembut seperi bubur, biskut kraker atau roti bakar, atau epal atau
pisang yang dimasak.
v Elakkan makanan berlemak, daging dan sayur-sayuran mentah, yang lebih susah untuk
dihadam.
v Jika cirit-birit tidak berhenti dalam 2-3 hari atau jika keadaan menjadi lebih tenat, runding
dengan doktor anda.
v Ambil ubat untuk cirit-birit selepas beunding dengan doktor atau pegawai farmasi anda.

Bayi
v Teruskan penyusuan bayi.
v Jika memberi formula susu, cairkan formula tersebut dan berikan cecair rehidrasi oral
selepas berunding dengan doktor atau pegawai farmasi anda.
v Elakkan penggunaan ubat cirit-birit untuk bayi atau kanak-kanak.
v Mantau keadaan bayi atau kanak-kanak dengan teliti.
v Runding dengan doktor anda jika cirit-birit tidak berhenti, atau kanak-kanak mula muntah, atau jika terdapat gejala-gejala dehidrasi, atau jika terdapat darah atau lendir pada najis