Monday, February 21, 2011

Markisa@My Mom Garden ;-)

biggrin la..la..la.... mood happy dihari isnin ... weekend lps kami balik rumah my mom lagie ... nak htr cop kedai my mom ... sebelum kami balik pck alam .. my mom suruh petik bwk balik buah markisa yg sedang lebat kt pokok tepi rumah my mom ..... mmg rambang mata time petik semalam .. dah ler pokoknya tinggi sebab pokok markisa ni tumbuh tumpang kat pokok mangga my mom ... cool.. selalu tu buah ni takder saper yg ambik .. bila masak jatuh .. habis dimakan tupai begitu saja ... rezeki ... dpt bwk balik dlm 5 biji semalam .. balik rumah terus kopek > campur gula dan susu pekat sikit > blender > tapis dan minum jadikan jus ... manis bangat rasanyer mrgreen ... my mom siap bagi anak pokok buah markisa ni tanam kt rumah kami ... info from my mom .. kalau kulit luar buah ni kaler merah ..maknanya isi dalam tu kaler kuning .. kalau kulit luar kaler kuning .. isi dalamnya kaler merah ... terbalik ... lagi satu .. buah markisa ni byk khasiatnyer .. kandungan vitamin c lebih banyak dari buah oren ... bagus utk antibodi dalam badan biggrin
mrgreen sudah selamat dikisar & dijadikan jus mrgreen

7 comments:

Chempaka Aurora said...

as salam diana. 1st time chem tengok isi buah markisa..macam delima gitu ye?

Kancilbiru said...

macam buah delima eh...1st time tgk ni...

selalu minum jer kordial markisa...

~ana~ said...

mcm buah delima la....erm...mesti sedap kan jus markisa nih...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

chemp > bentuk mcm buah delima ;-)

niza > rasa dia lain .. ala2 oren + mango

ana > aidil plg suka jus markisa nih ;-)

KV said...

teringin sgt nk tanam pokok markisa. Ingat kecik2 dulu selalu kait dlm kebun getah mak. Now dah susah nak jumpa pokoknya.;(

shima said...

sdp jus buah ni...ada ek pokok di sini.thn lps opis mate p indon.dia beli jus ni..sdp..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

KV > wah sure best dulu selalu jer kait bila dah msk .. itu yg sy tanam anak pokoknya kt rumh sendiri ;-)

shima > buah ni femes kt indon kan ;-)