Thursday, February 17, 2011

myMetro | Amah ghaib

myMetro Amah ghaib

arrow Salam hari khamis ... hari ni aku baca paper metro psl isu amah@maid nih ... tergerak hati aku nak share my very bad experience deal dgn org tengah psl maid nih evil... mcm yg korang tau sebelum nih ... aku ada maid yg sgt2 bagus nama Hanum ... aku & hubby uruskan sendiri dgn bantuan org dari Indonesia .. dari awal smp akhir smp ke saat hanum ni nak balik mmg bagus .. x de masalah ... smp ler one of online fren turut sama nak cari khidmat maid ... hubby aku tolong uruskan dgn org tengah yg dikenali sbg Pak Tanjung ... time tu kami pun sama-sama nak cari pengganti hanum nih sebab dia dah nak balik kg... mula2 masing2 byr RM2500 .. total dua org dah almost RM5K pak tanjung tue amik .. sejak dari awal dah byk benda jadik .. maid yg dicari tue tah mcm mana data dia dah ada org lain guna dlm sistem imigration Malaysia .. makanya permohonan dia tu kena reject .. pelik bin ajaib kan .. aku pun pelik rolleyes.. lepas settle problem tu ... maid tu dtg jugak ke mesia .. tp keje kejap jer dlm seminggu tak smp .. pastu nak balik pulak rolleyes... byk ler few benda jadi ... smp akhirnya nightmare jadi kenyataan ... bila pak tanjung ni lesap tah kemana .. dah ler pada mulanya dia siap sumpah2 bagai .. siap sumpah demi allah .. demi keluarga .. anak bini la ... dia lesap dgn duit & maid yg dijanji2 utk aku & online fren tu evil.. jadinya kami la jadi mangsa kena byr balik duit org yg dah burn tue .. terus terang aku ckp .. kisah ni lama dah ... dari tahun 2007@2008 ... aku dah byr RM700 pada online fren tue sbg ganti ... aku & hubby byr sikit-sikit .... lagi baki RM1800 tue aku tak daya nak byr balik .. gaji aku & hubby cukup2 utk byr keperluan yg penting ... ditambah aku pun mangsa sama ... duit burn cam gitu dilarikan Pak Tanjung tue mad .. cuma tak sedap ler sebab aku dan online fren itu sama-sama kenal .. alih-alih jadi cam gini .. smpkan org tak halal duit mereka yg burn tue dunia akhirat kat kami ... apa yg korang rasa .... kalau jadi kt korang .. aku pun sure korang serba salah dan tertekan kan ... rolleyes jadinya moral of the story .. aku mmg tobat ler nak guna org tengah ke .. org ketiga, ke-empat .. or jadi tukang tolong pada sesiapa yg nak cari khidmat pembantu rumah@ maid nih .. sebab dah serik sgt2.. niat mulanya nak tolong ... akhirnya aku pun jadi mangsa tertipu mcm kes yg tulis kat Harian Metro atas tu confused

arrow Entry ini adalah luahan hati aku semata-mata .... tidak berniat menyinggung @ mewujudkan apa-apa konflik ... kepada online fren itu .. dia sekeluarga mmg baik orgnya ... aku nak minta maaf atas segala-galanya atas apa yg dah jadi .. kalau mereka tak nak halalkan baki duit tue kt kami .. terpulang pada mereka .. aku tau susah payah mereka cari duit .. duit mereka tue pun kami x amik ... semua kami dah serah pada org tengah yg dah selamat melarikan diri & lesap tue .. kami redha ....

6 comments:

lia said...

Aku x brapa phm sbnr nyer...

~ana~ said...

mcm2 kisah maid ni kan kak...hampir setiap hari ada ke kisah nya..hu3x..

Cutiepielulabi said...

Hi kak!
Laa xkan sggup kwn on9 akak tu mintak duit blk,sedangkan akak pun mangsa?buat report polis x?haih sian akak..sabar je la...

ayien said...

diana, kadang2 niat kita cuma nk tolong org jek..tkde niat nk amik komisen atau apa2 faedah...tapi bila dh jd camni...kita plak yg kena tanggung semuanya.... susahkan jd org mcm kita ni kan diana....niat ikhlas end up dah tk baik dh

zailamohamad said...

banyakkan sabar Di, dugaan Allah ni..

zaila pon banyak dengar benda yg xbaik tentang orang tengah ni, sebab tulah kami laki bini dah sepakat, walaumacamana penat kami keja, rase macam xterbuka lg pintu hati ni nak ambik maid, pasal takut benda macam ni akan berlaku...susah2 kita cari duit, senang2 diorang buat macam tu kat kita kan

Kancilbiru said...

susah jugak cari maid ni kan. dah banyak dah dengar kisah pasai maid ni. tak masuk lagi yang lari waktu majikan tak dak....huhuhu..macam2