Tuesday, May 24, 2011

Red Valvet turn out to Choc Valvet ;-)

biggrin taraaaaaa .. satu lagie hadiah buat hero cinta hati ku mrgreen .. berkobar-kobar prepare siapkan barang dan khatam resepi .. semangat nak buat Red Valvet Cupcakes .. alih2 bila siap it turn out to be Chocolate Valvet Cupcakes .. (gatal tangan aku add more serbuk koko .. kononnyer nak bagi lebih rasa coklat ) .. hambekkk kau .. heh..heh.. takpelah .. janji licin dan habis .. tak membazir ... aku refer few resepi yg aku dpt dari kawan2 .. dan ada yg aku adjust sket2 ... hasil dari resepi kat bawah nih aku dpt 32pcs cupcakes even resepi nih utk 12 pcs katanye ... senang jer nak buat cupcakes red valvet nih .. cuma kena rajin lebih sket yer kawan2 mrgreen

Resepi :

Red Velvet CupCakes >> Naz79@myresipi.com

Bahan-bahan ( 12 biji )

* Bahan kering
* 2 1/2 cawan tepung gandum
* 1 1/2 cawan gula icing
* 1 sudu kecil garam
* 1 sudu kecil soda bikarbonat
* 1/2 cawan serbuk koko ( guna yang good quality, kalau tak tak berasa nanti) > (next time aku nak letak 2 sudu besar jer)

* Bahan basah
* 2 biji telur
* 1/2 cawan minyak ( minyak jagung/canola/sayuran) > aku guna minyak masak jer
* 1 cawan buttermilk ( 1 cawan susu + 2 sudu besar cuka putih / lemon juice - macam buat tairu)
* 1 sudu kecil vanilla essence
* 1 sudu kecil cuka putih
* 1 sudu besar pewarna merah


Cream cheese topping
* 125 gm cream cheese
* 1/2 cawan butter ( lebih sedap guna unsalted) + aku tambah masukkan whipping cream kotak dlm setengah cawan .. terbaekkkkkkkkkkkkkk
* 1/2 cawan gula icing + * 2 sudu besar perahan lemon

Cara-cara:

1. Panaskan oven 180 degree celcius > bila cupcakes dah naik lowerkan suhu pada 150 degree .. kalau tak cupcakes korang merekah ..
2. Ayak bahan kering
3. pukul semua bahan basah dengan mixer hingga kembang dan sebati
4. Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
5. Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit... tips tambahan ... bila kek dah betul2 masak .. biarkan sebentar dlm oven 10-15 minit ..lps tue baru keluarkan ....
6. Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping dlm piping beg > hiaskan bila cupcakes yang dah masak tu betul2 sejuk

6 comments:

syariza09 said...

sy dh print resipi ni, tp lom buat2 lagi. now, rasa berkobar2 pula nk try

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

waduhh...terliurrr..hahahaha

~ana~ said...

wah..dah kuar red velvet nya...rajin nya kakak...saya x terbuat2 nih...:)

syanasaid said...

rajin nye ko!!!!
aku ntah bile mood baking nk marii
lama kot xmembaking.lupa da cara
hahaaa

nifalnin... said...

hahahahah... x kisah la jd ape pun.. janji blh mkn n licinnnnnnnnnnn...
selamat...

linahilmin said...

rajinnya d!