Wednesday, January 18, 2012

Kerepek Ngaku Black Pepper ;-)

menari aku rasa most online & FB members dah dilanda dengan virus kerepek ngaku .. aku mmg teruja masa mula2 baca from blog Nana ... mula2 hajat dihati mcm nak order sebalang from nana.. tp masa ke econsave isnin lepas ... aku tgk berlambak2 tgh sale buah ngaku@sengkuang cina nieh .. terus terjebak jugak aku beli sekilo lebih sengihnampakgigi ... siap la aku beli penyagat baru ..excited la konon ... tapi HAMPEHHH kesudahannya ... semalam aku cek alat2 dlm kotak tue .. baru la perasan tak cukup satu item ... yg plg geram part nak menyagat buah tue la yg missingmarah..tah hapa-hapa tah ... sudahnya aku guna cara manual jer .. gigih bebenor potong hiris nipis2 dgn pisau biasa jer tepuktangan... aku tambah serbuk lada hitam nak bagi ada rasa sket ... siap goreng ... tak sempat nak tunggu next turn .. licin dingap oleh my dear & hero2 kecik tue hah .. ada baki lagi buah ngaku tue dlm peti ais .. weekend nieh nak habiskan misi kerepek ngaku aku tue ..peace yooo peace

arrow Resepi :
Buah sengkuang cina @buah ngaku > bersihkan kulitnya > basuh bersih, toskan > hiris@sagat nipis-nipis > gaulkan garam sikit jer nanti terlebih masin pulak > taburkan serbuk lada hitam sket (***boleh jugak kalau korang nak letak serbuk lada hitam betul2 selepas kerepek siap digoreng ..tabur jer kat atas kerepek time panas2 tue ) > panaskan minyak > goreng smp warna kuning-kekuningan > angkat > siap sengihnampakgigi

12 comments:

♥♥♥ سواي @ ماما ايمان شاهيراه ♥♥♥ said...

uihh nak try buat gak la....

syanasaid said...

hehee sume demam ngaku

~ana~ said...

sana sini blogger dok cite pasal kerepek ngaku ni...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

blh try versi ni plak, heheheh...

haah, ramai bloggers yg dh try wat kerepek ngaku ni..
ptg ni nk gi giant gak la, mau angkat gak .. =)

syariza09 said...

nk kena cari ngaku juga ni, dh ramai yg buat kerepek

Nana said...

hahaha
ni kepek ngaku version lain ni
pandai pelbagaikan
aku ni kang nk g bli 2 kotak lg ngaku
banyak plak org oder hahaa

Ami said...

ami penah potong dgn pisau jugak tapi ade part yg tebal sket hero besar kecik tak suke part tue.sedap kan die macam lemak2 gitu

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

sue > try tau ;-)

syana > aku pun terjebak demam ngaku

ana > itu ler penangan blog ;-)
Leily > harus cuba ;-)

syariza > senang jer nak buat

nana > bagus bizz ko .. smp beli kotak2 tue ;-)

ami > itu ler .. jenuh potong guna pisah nie

AdanyaKauUntukku said...

akak pun nak gak coba nieH
tapi akak takot akak goreng..akak sorang je makan..

3 org lagik kat rumah tu kalau pelik2 dia tak moh makan

shuhaina said...

o..ini ke ngaku tu..smlm nmpk status fb afne..duk pk la jugak apa kebendanya ngaku ni..cam ngankung la bunyiknya..hehehe
Thanks diana share kat sini..nnt boleh try ni...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

ila > rasa dia best wo .. x peliknya ..kejap jer licin

shu > harus try nantie ...

zailamohamad said...

kat econsave rumah aku banyak tapi tak pernah tergerak hati nak beli..

pasni nak cuba ah..sebelum terlambat:P