Tuesday, January 17, 2012

Bye .. Bye ... Nasi ;-(

menariMisi Tahun 2012 ... NO RICE ... dah almost 17 days without nasi takbole ... since tahun lepas .. aku dah kurangkan pengambilan nasi nie.. mula-mula ambik separuh dari kuantiti biasa > .. slow2 yer .. kang terperanjat la pulak badan .. lama-lama .. slow2 kurangkan pada satu hari sekali jer makan nasi .. so bila body dah ok serasi .. aku mulakan tahun 2012 dengan no rice at all .. time lunch aku cuma ambik lauk (sayur + protein mcm ikan, ayam) .. malam pulak aku gantikan dgn roti, capati, or bihun lapar ... tipulah kalau aku tak jeles + merindui nasi sangat2 ..byk dugaan dan cobaannya doa ... selalunya kalau anak + bapak budak tak habiskan makanan .. aku ler yg jadi tukang clearance .. tak baik membazir kaedahnya senyumkenyit.. tp kali ni ... not anymore ... aku kena nekad kuatkan semangat .. lebih2 lagi skrg nie rutin aku ke gym cuma hari Jumaat time lunch break ... al-maklum itu jer time yg ada .. coz hari2 biasa kena rushing balik ambik budak2 kat daycare ... I really need to workout juga ... salah satu tips dalam ebook Kevin Zahri = we need tu burn out apa jua kalori makanan yg masuk ke badan dengan xcersice + workout ... tak kisahlah buat slow walk, naik tangga atau buat kerja rumah ... itu salah satu cara utk reduce weight dgn berkesantepuktangan

11 comments:

Lidya said...

okeh.. boleh tiru

zailamohamad said...

aku pon slow2 kurangkan nasi..tapi nak buat macam ko..tak nak terlalu mendadak..husben aku pula memang makan nasi tengahari je, kalau malam aku masakkan sayur je ntok dia..tahun 2012 adalah tahun menjaga kesihatan..hoyeh!!

Cik Sibuk said...

salam,

since ai ni melayu+jawa sejati..memang takleh idup tanpa nasik. sebab nak diet, ai tukar makan brown rice. lepas la jugak gian makan nasi. walaupun brown rice umpama makan serdak kayu.. :(

~ana~ said...

good luck akak...moga misi no rice berjaya...:)..

ana plak skrg ni selang seli mkn nasi putih biasa dgn brown rice klau kat rumah. brown rice sgt la x sedap tp sbb nak sihat.belasah je la...lepas ni bila dah serasi, en suami kata tukar ke brown rice terus.hu3x..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

lidya > slow ..ok ;-)

zaila > jom kita sihat sama2 ;-)

Cik Sibuk > brown rice pun ok .. bagus ;-)

ana > wah ada stok brown rice kt rumh .. aku beli beras biasa utk budak2 & hubby .. dugaan tu.. jeling2 jer dorg makan nasi ;-)

nifalnin... said...

cargas...

boleh sgt dah tu.. aku pun dah kurang mkn nasi... bln doblas thn lps 3 minggu gak la aku x mkn nasi ni... memang turun sgt2... ramai gak yg tegur aku dah kurus... suke hati... skang ni klu rasa mengidam jer baru aku mkn nasi... hehehheheh...

gud luck bebeh...

Ayu Rashid said...

salute!
i takleh tak amik nasik. fengsan.

Fieza a.k.a ibu Azwar Qaiszar dan Maria Dayana said...

sama laa...dah 3 minggu tak mkn nasi...tp dalam tiga minggu tu ada la 3 kali makan nasi..aku gantikan ngan roti, biskut2 lauk..hehehe

fini zaini said...

aduh..tak mkn nasik!!! mmg mak tak mampu nyah..

AdanyaKauUntukku said...

akak pun dah tak makan nasik since last year......

dan try diet atkins..

tapi semalam
dah muntah2..gigil2 tak makan..

pelik plak..usually ok je
bukan baru sehari dua buat diet atkins tu..

semalam plak kena muntah2...
macam2 dugaan plak nak diet nieH

ZALIYATI said...

wah, tgh berdiet eh??berat akk bape skrg..sy pun dlm proses nak diet ni but still makan nasi..berapa berat turun sejak x mkn nasi eh??..nak share pengalaman gak

btw, slm kenal..follow ur blog...