Wednesday, February 1, 2012

Mee Goreng Campak ;-)

senyumkenyit baik kan aku .. masih kuat semangat meneruskan misi tanpa nasi ... nie menu malam tadi .. dah habis idea nak makan apa .. so tiap2 hari jenuh ler memikir nak makan apa .. hubby & budak2 mmg hari-hari nak mkn nasi .. aku jer kuat semangat mkn benda lain selain nasi takbole .. hubby request Meggi Goreng pada mulanya .. singgah pasar raya kt area rumah nak beli barang2 mcm fishball, fish cake semua tue .. alih-alih aku tukar plan .. masak Mee Goreng Campak .. cili kisar pun aku tak guna gatai... siap beli barang semua dlm RM6.20 .. balik terus ke dapur .. siap sudah mee goreng simple aku sengihnampakgigi nak resepi gak ker ? .. resepi aku main campak2 jer .. tue yg mee goreng aku bubuh nama gitu ... sekian peace

arrow Resepi :
panaskan minyak > masukkan fishball, fish cake yg dipotong kecil (masak sket bagi garing) > pecahkan telur 2 biji kacau smp garing > masukkan bawang putih > sos tiram > mee > sos cili, sos tomato, kicap manis .. kicap tue sket jer .. jgn terlebih gelap .. nanti masin mee > last sekali baru masukkan sayur-sayuran (sawi, taugeh tue kejap jer terus tutup api) > kacau rata siap > (*** jangan taruk garam yer .. coz cili, kicap, mee, fish ball semua tu dah memang masin .. kang terlebih masin pulak)

3 comments:

~ana~ said...

sedap nya..nyum nyum nyummmmm..:)

Aini said...

Aini bukan tak leh tak makan nasi tapiiiii... kalau nasi bebudak ni tak habis, tengok periuk tu ada lebih... sah-sah nak kena habiskan jugak!

Tak leh lah tengok makanan tak habis ni... huhuhu

Mrs.Nury said...

ai pun tak tau nak makan apa...bosan kan.Nak masak malas nak kluar pun malas...last2 buat kopi cicah biskut hehehe...but u rajinla beb even mee campak nmpk menarik giteww