Thursday, February 2, 2012

My Puding Caramel ;-)

love sgt2 hepiii ... coz this time menjadi puding caramel yg menjadi idaman hati ... gara-gara terliur nengok puding karemel tragedi niza ... kalau time bulan pose mmg puding nie menjadi feberet hati hubby .. aku perasan tiap tahun naik jer harga dia di bazar PARAM .. betul tak ?? rindu ... makanya mlm lepas balik keje tue .. aku excited terus siapkan bahan-bahan .. tak susah mana .. sebab mmg lebihan barang buat biskut raya tue elok ada dlm peti ais .. aku tinggal beli susu dutch lady low-fat milk kotak kecik tue sebab nak gantikan susu cair sengihnampakgigi .. aku siap buat double style .. mula2 masak secara double boil guna oven- 45 minit .. pastu sambung guna kukus direct kat dapur - 10-15 minit .. (sebab masa tu aku x sure puding tue dah masak ke belum) ... as usual respi aku nie ikut sukatan sesedap rasa jelir

Resepi :
1. Masak gula 2 cawan dlm loyang atas dapur smp kuning perang, tutup api ketepikan .. jgn biar gula mengeras lama sgt yer .. nanti dia susah nak melekat dgn puding tue
2. masukkan 4 biji telur dlm blander + esen vanilla 2 sudu kecik + tpg kastard 2 sudu besar + 2 sudu besar susu pekat + setengah cawan susu low-fat milk @ susu cair > blend sekejap dlm 2-3 saat > rasa manis ker tak .. aku buat bagi rasa manis2 buah jer .. kalau kurang manis tambah sket susu pekat > terus masukkan adunan puding curah atas loyang gula tadi
3. panaskan ketuhar 170c > letak loyang yg berisi air (mcm style kukus tue) > masukkan dlm oven > bakar 40-45 minit smp bhg atas puding tue dah mengeras .. cucuk pisau dan kalau x melekat kat pisau puding korg tue dah elok masak dah & terbalikkan dlm pinggan rata > sejukkan dlm peti ais > siap dah Puding Karamel tepuktangan

3 comments:

fini zaini said...

aiyakkk..udah mak teringin plak nyahh...

nifalnin... said...

wahhhh... sedap2... cantik kaler karamel ko diana..
aku nye kaler karamel, logam... hahahhaha

~ana~ said...

waa....terliur sudah...