Friday, August 16, 2013

Kisah Syawal 2013 ;-)

Salam Aidilfitri 2013 ... Maaf Zahir & Batin
Baru la ni dan nak updates blog ... al-maklum mood raya melanda tuan rumah ..
  • Syawal 1
This time tahu ni tiba giliran beraya di my hometown Kg. Jenjarom ... Solat Raya di Masjid Sg. Rambai .. lps balik solat.. salam raya dgn my mom & my sis .. makan2 jap ... raya di rumah staff hubby di Tmn Sg. Jarom.. Balik jer terus gerak ke Tanah Perkuburan Jln Paip Meru, melawat kubur arwah nenek.. habis di kubur ke rumah Mak Long Taman Meru 4 .. lepas tu kami singgah balik rumah Pck Alam , mandi, solat ambik brg utk MIL .. terus ke rumah abg di U10 .. dia baru dpt baby boy  ke-2 .. so x raya ke mana sebab jaga Kak Long dalam pantang .. kami la yg pegi beraya dgn dia .. lps maghrib , solat .. gerak raya di umh nenek dan my daddy di Puchong .. habis kami beraya smp rumah almost pkl 12 tgh malam .. mmg semua dah kepenatan .. lps subuh tue baru gerak balik ke Kulim ;-)
  • Syawal 2
Pkl 12 tghhari kami selamat sampai di Kulim ..Highway PLUS byk kete menuju ke Utara .. RnR pun penuh sesak .. berenti kejap jer beli Pau & air .. lps solat zuhur di Kulim , kami & BIL gerak ke kg Kepala Batas beraya .. rezeki mkn tghahari lauk kg kt situ .. raya di rumah Mak Long dan Pak Ngah sampai ke malam .. lps Isyak kami balik ke Kulim semula ..
  • Syawal 3
hari ni di Kulim x plan nak kemana .. MIL ajak ke Pasar Kulim pepagi dan kami plan nak masak steamboat .. buat party steamboat + BBQ sket .. dah mcm mini open-house ..he...he..he.. rezeki utk semua .. smp ke malam kami makan menu steamboat .. kemas2 umah siap2 sebab nak gerak balik ke Selangor utk beraya di kg MIL di Tjg Karang ... seperti dijangka highway PLUS balik menuju ke Shah Alam jem sesak ..adeh sabojelah ..bertolak pkl 11.30mlm ..  aku & family SIL  smp di Pck Alam almost pkl 5pagi.. MIL terus ke umh FIL di GGombak.. lps solat subuh semua org  lena caj tenaga ;-)
  •  Syawal 4
Bangun pagi ni aku buat bfast bihun jer .. dlm tghari mcm tu tgu MIL & FIL dari umh Gombak, KL .. dorg request lunch siap2 .. aku masak menu sempoi jer .. aym goreng, sambal sotong petai, sayur kailan ikan masin, nasi .. mmg kenyang .. mls nak ke kedai beli lauk .. x sure ada ker kedai bukak time tue .. lps lunch kami ke Tjg Karang terus .. lepak2 .. jalan2 kat pasar malam kejap .. siap2 masak utk dinner .. terus semua dah penat nak beraya .. esok je plan nak beraya akan disambung .. hubby balik umh Pck alam sebab esok didia dah mula keje .. aku, adam & aidil stay bermalam kat umh nenek ...
  • Syawal 5
hari ni pepagi masak menu nasi lemak as bfast .. puas hati masak sendiri reramai .. lps bfast baru kami siap2 ppegi beraya .. umh wak tutor, wak lurah, wak amat,  wak rom, wak surip .. last sekali umh wak ein.. hambik .. 6 umah berderet .. sempat solat kat masjid k.Selangor .. siap beraya kami gerak balik umah pck alam.. MIL terus balik ke umh Gombak ..SIL siap2 mandi, solat di umh kami dan gerak ke Gombak lps maghrib tue .. mlm tue mmg semua pengsan awal kepenatan ;-)
  • Syawal 6-7
aku takder kemana .. stay kt umah dgn hero2 .. husband dah busy dgn tender semua kt ofis .. aku kt umah busy mengemas umah, mop, sapu umah, settlekan kain-baju .. masak ..dan melayan hero2 kecik kat umah dan sempat habiskan membaca dua  buah novel yg dibeli ..he.he...he... ;-)
  • Syawal 8
Lps hubby balik keje, dinner kat rumah, hubby rest kejap .. almost pkl 1.40am baru la kami ni gerak balik KuKulim.. Sabtu adik BIL (Abg Zam) akan melangsungkan majlis perkahwinannya .. so kami mmg dijemput datang .. kami sampai kulim pagi tadi pkl 6.20am .. jalan clear jer .. aku bawk kete dr Simpamg Pulai terus smp Kulim .. sempat la merehatkan diri lepas subuh tadi ;-)
  • Syawal 9
 lunch kami beli nasi kandar femes Pelita Pekan Kulim .. ni skrg hubby gi solat Jumaat.. kejap lagi terus gerak ke Arau, Perlis .. kami akan stay overnight kat sana .. hubby nak jalan singgah ke Pdg Besar sat ..he..he..he.. saja jalan cuci mata ;-)
  • Syawal 10
ikut perancangan kami  hari sabtu petang lps habis kenduri Insyaallah kami akan gerak balik semula ke Pck Alam ... nasib baik aku dah prepare gosok baju sekolah dan beg sekolah hero2 nie awal2 .. hopefully jalan balik nanti clear dan tak jem ;-)
***** demikianlah serba sedikit memori Syawal 2013 kami tahun nie .. aku rasa ahad (Syawal  11) tue semua org dah dalam mood menyiapkan persiapan anak2 yg akan kembali ke sekolah Isnin tu kan .. waaaaa lama dah cuti sekolah yg panjang ... Selamat Kembali ke Sekolah yer semua *****





2 comments:

~ana~ said...

selamat hari raya kak, maaf erk kalau ada salah silap...

fini zaini said...

pehhh..smpai ke rya 10 update...aku sgt le malas nk hapdate..skit je update...ehehhe