Wednesday, November 14, 2007

...share our kids resepi...

smile ok lah this time Diana nk share dgn kawan2 resepi apa yg Adam makan since dia nie jenis yg home made py type .. Adam start makan pada usia 6 months ... mcm biasa mula2 bg biskut & benda2 lembut dulu.. to mommies2 yg nk try resepi2 nie pun boleh tp kalau utk resepi lunch/dinner cam nasi tu boleh diblend jer utk permulaan.. Diana bg Adam nasi biasa yg dikisar.. kalau porridge nie dia berair sikit wink

coolkali nie nk share few resepi yg Diana masak utk Adam .. semua resepi nie sempoi & simple jer .Diana share few resepi yg Diana teringat jer yer mrgreen.. nanti kalau ada lg resepi2 yg lain2 diana uplod kt other entry pulak ok lol... kawan2 lain leh gak kalau nk share resepi yg u all masak bg kt baby masing2 ya ... leh tukar2 info
biggrin

Breakfast :

Menu 1
roti gardenia (stimkan/ kukus roti tue utk lebih lembut) + baked beans + telur hancur smile

Menu 2
roti gardenia + letak sekeping keju cheesedale atas roti + panaskan guna microwave dlm 1 minit nk bg keju tue cair meresap kt roti razz

Menu 3
sosej dimasak guna butter sikit > bila dah siap masak mkn bersama roti gardenia

Menu 4
Bersihkan kentang, potong jd bentuk wedges + celup kentang dlm telur yg dipukul + golek2 dgn tepung KFC + goreng smp kuning emas (boleh mkn bersama baked beans) biggrin

Menu 5
Roti gardenia disapu peanut butter > hancurkan pisang > sapu pisang lenyek atas roti tadi > bakar kt pembakar roti @ boleh jer panaskan kejap guna microwave cool

Menu 6
Roti gardenia > rebus telur > hancurkan > masukkan mayonis sikit > makan bersama roti td

Menu 7
roti gardenia + omelette @ telur hancur dimasak bersama butter & letak sedikit cheese + mushroom button sikit...

Menu 8
guna tepung instant pancake > dah siap pancake mkn bersama honey @ susu@ jem roti ...nyummybiggrin

Lunch / Dinner :

Menu 1
Nasi diblend + chicken sup + potato

Menu 2
macaroni direbus > taburkan grated cheese + panaskan kt microwave utk bg keju tu cair bersama macaroni

Menu 3
Nasi blend / porridge + gaulkan ikan salmon dgn kiub ayam sikit > stim ikan td bersama carrot (boleh ganti sayur lain cam brocoli, asparagus, tomato,etc)

Menu 4
kentang direbus bersama kiub ayam sikit >dilenyek hancur. Panaskan periuk >letak susu>butter>kacau pelan>masukkan kentang > kacau >dah jadi mashed potato sempoi mrgreen

Menu 5
Ayam dibersihkan > panaskan kuali >ltk sesudu butter >masukkan bwg merah, bwg putih> halia sikit> masukkan ayam> dah garing sikit ltk sos tiram sikit (x nak ltk pun x per) smile

Menu 6
Sup Fishball Ayamas (masak mcm resepi sup ayam ) lol

Menu 7
kentang digoreng kuning> lenyek2 hancur> gaul bersama daun sup> telur sebiji> daging burger ayam cincang>ltk tepung jagung sikit>bulat2kan > celup telur > goreng smp kuning > jadiklah quick bergedil mrgreen

Menu 8
mixed vege > masak sup sayur simple > bawang merah , bawang putih tumis > masukkan perisa mcm isi ayam@ ikan bilis >ltk air > garam sikit > mendidih masukkan sayur2 tadie .. (campurkan 2 jenis sayur shj kalau buat sup sayur nie ya smile )

12 comments:

tnihartini said...

thanks diana... ader gak menu tuk anak2 nie.. at least x buntu lah.. buleh bg ain cuba nie.....best tgk adam suker makan....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak tini > tue ler kak .. resepi nie main ubah sana sini..janji cepat & mudah nk buat .. pening gak nk tukar2 menu Adam nie ...

tnihartini said...

mmg pon pening rasanyer nk mikir menu tuk anak2... lainlah kiter yg dewasa nie... makn apa sajer.... klu ikutkan ain tuh nk bg mcm2 mkn.. tp masalhnyer dier x suker nk mkn.... tu yg boring sgt2.. adakala sampai give up nk bg mkn....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak tini>akak try jer ..mula2 buat jgn byk ..nk tgk dia ok tak terima .. kena rajin & tak putus asa.. kalau x habis akak ler mkn..he..he

Anonymous said...

thanks diana! hrp2 ngan resepi2 diana ni dania akan semangat nk makan...takder la hari-hari ni mkn bende samer...

ayumie setuju ngan kak tini...anak ayumie pon jenis tak suker makan...jenuh nk tgu dia habiskan sesuku mangkuk bubur dia tu...kekadang mama dia yg kenyang dulu...ahhahahaha

eylla said...

good effort diana...
ramai anak2 yg kenyang lepas nih :)

sue said...

bagusnya resipi2 nih..nanti nak try kt annur..tp masalahnya annur x suka bfast kt school elok jer dia mkn... comel muka adam bila sengih..cam annur gak..klu suh sengih mcm tu la muka dia.. :)

eiseai said...

diana, i punya recipe lagi simple. biar daycare masak...hehehehe.

rajin betul mama adam ni. sure seronok adam makan...

mami hafiy said...

wah wah nanti nk intro solid kat hafiy bole mintak resepi ngan diana ah hehe.

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

bagus nihhh

kombat said...

bagus la diana. blh la try nanti kat dina =)

UmiDAnisH said...

wah.. bestnyer..nnt umi nak buatla