Thursday, April 10, 2008

Adam Mukhriz - 1 year 7 mths

biggrin Hari nie genaplah Adam Mukhriz berusia 1 tahun 7 bulan ... alhamdulillah .. skrg nie makin aktif .. makin bijak & makin pandai .selalu jgk menguji kesabaran mama dia yg garang nie mrgreen.. kalau dilepaskan dia berjalan .. mak ai laju jer dia berlari .itulah akibatnya bila umo 10 bltn + dah boleh berjalan .. jenuh kitorg mengejar dia skrg ... Jom kita layannnn tgk aksi2 & perkembangan Adam skrg biggrin

pandai bawak diri tue .. senyap2 terlena sendiri di sofa lol

baik sgt time tido lena dlm playpen

Perkembangan Adam sekarang nie :

~ sejak akhir2 nie Adam menunjukkan perkembangan percakapannye .. certain2 words yg dia sebut dengar sgt2 clear dan jelas .. mcm nak.. tak nak ... anything kitaorg nk ty apa2 kat Adam cth : Adam nk eat?? Adam nk milk??? dia akan balas dgn Nak atau Tak Nak ... pening gak kalau time dia asyik dok jawab tak nak jer ... sabo jelah kalau jawapan tu keluar time nk ajak dia mandi, time nk bg mkn .. aduusssss .. aduhai Adam ... sabo je la mad

~ tau minta milk sama ada dgn mama or papa ... time tgh2 mlm nk susu pun bleh mintak milk.. milk ... . cuma time tgh2 mlm tue dgn suara nangis manja2 dia mintak milk.. suka dengar cara dia sebut "milk ... milk " ... sgt2 comel ...he..he lol

~ time Adam nie lapar pun jenuh jgk kami dibuatnya ... sebutan ayat "lapar" jelas keluar dari mulutnya ... kalau Adam dah sebut "lapar" tu alamatnya bersiap sedia la carik makanan yg ada yer ... sebelum dia meragam .. settlekanlah si ekcik yg lapar tu dulu

~dari umo Adam setahun lagie kitorg dah train adam. lps jer hbs minum susu .. dia kena bagi botol susu yg empty tu kt kitaorg .. mula2 dulu susah nk train Adam ni sebab dia suka campak jer botol susu yg kosong tu kt mana2 dia suka ... tp selepas dimarah & dibrainwash oleh papa & mamanya .. Adam dah reti bg pada sesaper yg ada dekat dia utk passing empty bottle susu tue .. senang keje kitorg mrgreen

~kalau time nk mandi .. lps bukak baju kotor kitorg ajar Adam ltk baju kotor kt dlm basket baju kt dlm bilik ... laju jer Adam masukkan baju kotor dlm basket tue . yg lawak tue bakul baju bersih pun jadikslah yer ... kecik2 dah pandai tolong mama

~ asal hp mama @ hp papa berbunyik .. Adam la yg jd tukang bagi hantar hp tu kat mama & papanya .. he..he.. bagus2 ..bagus mrgreen.. senang citer ltk hp kat tmpt yg Adam mudah capai & senang nk bg kita ..he..he.. ...

~ kami jugak practicekan sebelum mkn kena baca doa mkn dulu .. so adam akan buat tgn baca doa ..pas tu bunyik membebel dia tue .. disusuli dgn gaya tgn Aminnnnnn .....

~ Adam reti salam dgn kami . salam & kiss " i love you" selalunya time dia nk tido.. time mama & papa nk ke ofis .. time mama & papa balik dari ofis atau sesaper yg dijumpai & dikenali ... tp kitaorg kena mention inform "Adam salam .. salam ... " baru la dia hulur tgn salam ... mrgreen


lol itu sahajalah perkembangan Adam yg ketara sgt2 time nie ... fuh makin dia membesar nie makin ler mcm2 perangai & aksi Adam nie ... selalunya membuat kita yg tgh marah nie x jadi nk marah .... kadang2 tu menguji kesabaran jgk . makin kita marah pun ada .. tp bila tgk mukanya yg lena tido dibuai mimpi indah tu rasa geram sgt2 dgn budak comel sorang nie wink

5 comments:

eiseai said...

makin kurus adam ni. dah active lah tu ye? take care adam...be strong and be a good boy ye?

~Atie~ said...

adam dah big boyyyyyyy....................mesti best kan layan telatah anak dah besar cam ni

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

dah besar dah adam ni yerk...memacam kerenah dia..tp syok ler...bile lah qaisz nk pandai jalan ni....

ezrina said...

nampak dah besar panjang dah adam ni... teringat lagi masa dia baru lahir...bila diana pakaikan baju melayu... :)

Compare gambar dulu ngan skrang..mmg nampak dia besar dah...kejap betul masa berlalu kan Diana....

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

kak sally > adam nie besar tinggi .. memanjang .. jenuh woo sudah makin active

atie > best mmg best .. penat jugak melayan dia sorg nie ;-)

fieza > he..he.. tak pe slow2 ..lama2 qaisz akan berjalan jgk ..haa. kejar lah qaisz time tue

kak erin > he..he.. first time adam bebraju melayu masa tue ... lain kan compare dgn dulu ;-)