Friday, July 4, 2008

~ Popia Mix ~

biggrin Di pagi Jumaat yg sunguh indah ini .. kita nak share one of my favourite resepi .. resepi popia mix vege nie sesuai dibuat waktu hujung-hujung minggu time korang tgh lepak2 sakan tue mrgreen so pada mereka2 yg rajin tue ... selamat mencuba okey wink

Bahan :
-Kubis dipotong halus2
- mix vege (sayur campur2 yg frozen tue)
- kiub ayam
- sos tiram
- bawang merah 3 ulas, bawang putih 2 ulas + halia sket + udang kering (ditumbuk)
- 2 biji telur dipukul
- campuran tepung gandum & air (utk melekatkan kulit popia)
- 1 paket kulit popia
- daun sup atau daun bawang dipotong halus

Cara2 :-
1- Panaskan kuali & minyak sket > masukkan bahan2 yg ditumbuk > kacau smp garing > masukkan kiub ayam > sos tiram > masukkan sayur kubis > mix vege > kacau rata > masukkan telur yg dipukul tadie > kacau semua bahan sehingga masak smp rata > akhir sekali taburkan daun sup atau daun bawang kalau x letak pun takpe mrgreen

2- Ambik sesudu bancuhan inti yg sudah dimasak tadi > gulung inti bersama kulit popia > lekatkan kulit popia dgn bancuhan tepun gandum tadi

3- Goreng popia sehingga kekuningan ... Siap dimakan bersama Sos Cili Thai... ssooo nyuuummy wink

~ Popia Mix ~

4 comments:

savemezero said...

amboii..sedapnya
bak mai la skit diana....nyumnyum

linahilmin said...

ni yg malas nk masuk ni, (padahal ari2 masuk!), masuk je meleleh air liur.. sedap la.. x leh courier ke? diana, nk tanya ni.. i slalu ada prob nk tarik popia skin tu especially klu dah bukak.., dia mcm keras2.. org kata letak kain basah betul ke? ke ada spesific brand yg ok? tq..

mica-tetty said...

rajin nya ..jeles sungguh...mmg nk buat gni tapi hubby ku ..uh uh uh

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

savemezero > meh la jemput dtg umh ;-)

linajilmin > satu tips .. kalau u beli kulit popia dari kedai ... jgn simpan dlm fridge .. mcm kita terus beli & siap masukkan inti popia tue..sementara tgu inti siap msk, balut dgn kain basah pun boleh ... lagie satu time bungkus@gulung popia jgn buat kat bawah kipas .. nanti kulit dia cepat kering ..bukak kulit tue satu > masukkan inti .. JGN bukak byk2 time nk gulung tue ... ok .. hope this info help u ;-)

tetty > boleh ler kalau rajin buat nantie yer .. utk mica ;-)