Di pagi Jumaat yg sunguh indah ini .. kita nak share one of my favourite resepi .. resepi popia mix vege nie sesuai dibuat waktu hujung-hujung minggu time korang tgh lepak2 sakan tue so pada mereka2 yg rajin tue ... selamat mencuba okey
Bahan :
-Kubis dipotong halus2
- mix vege (sayur campur2 yg frozen tue)
- kiub ayam
- sos tiram
- bawang merah 3 ulas, bawang putih 2 ulas + halia sket + udang kering (ditumbuk)
- 2 biji telur dipukul
- campuran tepung gandum & air (utk melekatkan kulit popia)
- 1 paket kulit popia
- daun sup atau daun bawang dipotong halus
Cara2 :-
1- Panaskan kuali & minyak sket > masukkan bahan2 yg ditumbuk > kacau smp garing > masukkan kiub ayam > sos tiram > masukkan sayur kubis > mix vege > kacau rata > masukkan telur yg dipukul tadie > kacau semua bahan sehingga masak smp rata > akhir sekali taburkan daun sup atau daun bawang kalau x letak pun takpe
2- Ambik sesudu bancuhan inti yg sudah dimasak tadi > gulung inti bersama kulit popia > lekatkan kulit popia dgn bancuhan tepun gandum tadi
3- Goreng popia sehingga kekuningan ... Siap dimakan bersama Sos Cili Thai... ssooo nyuuummy
4 comments:
amboii..sedapnya
bak mai la skit diana....nyumnyum
ni yg malas nk masuk ni, (padahal ari2 masuk!), masuk je meleleh air liur.. sedap la.. x leh courier ke? diana, nk tanya ni.. i slalu ada prob nk tarik popia skin tu especially klu dah bukak.., dia mcm keras2.. org kata letak kain basah betul ke? ke ada spesific brand yg ok? tq..
rajin nya ..jeles sungguh...mmg nk buat gni tapi hubby ku ..uh uh uh
savemezero > meh la jemput dtg umh ;-)
linajilmin > satu tips .. kalau u beli kulit popia dari kedai ... jgn simpan dlm fridge .. mcm kita terus beli & siap masukkan inti popia tue..sementara tgu inti siap msk, balut dgn kain basah pun boleh ... lagie satu time bungkus@gulung popia jgn buat kat bawah kipas .. nanti kulit dia cepat kering ..bukak kulit tue satu > masukkan inti .. JGN bukak byk2 time nk gulung tue ... ok .. hope this info help u ;-)
tetty > boleh ler kalau rajin buat nantie yer .. utk mica ;-)
Post a Comment