Monday, July 14, 2008

~ Puasa Gantie Lagie ~

biggrin Hari nie adalah hari ke-3 kita puasa gantie .. total yg perlu diganti adalah sebanyak 22 harie eek... itu semua semasa berpantang Adam Mukhriz tahun 2006 tue mrgreen ... Nasib baik terperasan Bulan Sept 2008 nie jer kita semua akan mula berpuasa ... adeh sekejap jer rasa dah nak raya dah kan smile... yg best bila puasa gantie nie bila ada member2 ofis yg sama2 turut berpuasa .. dorang lagie rajin .. mula puasa gantie lebih awal dari kita nie ... Insyallah .. minggu nie plan nak puasa direct sampai ke hari jumaat .. so sekurang-kurangnya makin lama habislah puasa yg perlu digantie tu ye tak?? surprised

biggrin Nanarahman ada bg tips Menu diet Bagi Mereka2 yg Berpuasa .. so bolehlah korang ikut menu2 nie :-

arrow Isnin
  • sahur > 1/2 mangkuk nasi, 1 ekor ikan msk asam pedas, 1/2 cawan sayur, 1 biji epal, 1 gelas air masak, 1 gelas susu rendah lemak
  • Berbuka > 2 biji kuih, 1/2 bungkus nasi kerabu, 1 potong betik, air suam
  • Lepas terawih > 1 mangkuk bubur kacang, air suam
arrow Selasa
  • sahur > 1 mangkuk bijirin sarapan pagi dengan susu rendah lemak, 1 bj epal, 1 geals air, 1 gelas susu rendah lemak
  • Berbuka > 1/2 pinggan nasi ayam, 1/2 sayur timun / salad, 1 potong betik, air suam
  • Lepas terawih > 2 biji kuih, air suam

8 comments:

mrssham said...

dalam magazine tu tulis sepinggan nasi tau tuk buka n sahur tu..tapi nana alter 1/2 pinggan je..heheh..memandai je nana

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

oh ye ker nana .. takper ... kurang kan nasi ... gantie dgn roti wholemeal jer nieh ;-)

shuzana said...

diana..hehe..sempat ke nak ganti..shu last year tinggal 11 hari..sib baik dh ganti 9 ari..so lagi 2 hari..x tahu bila nak mula balik..

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Shu > Insyallahs empat ...kita gantie puasa direct isnin smp jumaat ... hari nie dah ahri yg ke-4 .. mintak2 sempat ;-)

amydaud said...

diana..tul ke tahun 2006 tue?...mau kena denda + puasa ganti nie...hehe...sila bersemangat!!...semoga dapat menghabiskannya tahun ini...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

amydaud> yup betul tue amy .. ,masa thn 2006 masa tgh pantang adam mukhriz ..thn lepas clear ... fidyah dah bayar dah pun... cuma kena clearkan hutang puasa jer lagie ;-)

mrs hafiz said...

d,
me makan skit, ke mkn byk ke, tak kurang gak berat.. camner eh?

exercise je la jawabnye kan?

mazzura said...

diana..zura pon sama..masuk hari ni dah 7 hari puasa bulan rejab ni..tapi bukan puasa ganti sebab dah 3 tahun zura tak peod.heheh