Wednesday, July 9, 2008

~ Weight Management ~

arrow Oklah kita nk share dgn korang sumer ... sebenarnya kita nie dah byk kali mula on-off bila bercerita tentang menurunkan berat badan nie .. tp x sedar diri kan bila berat dah berjaya turun sikit mad .. mulalah memang tak sedar diri ... bab makan pun x control .. mkn segala apa yg ada ... smp kawan ofis pun dah tegur "aiks skrg nie dah tak diet lagie ker " ... bila berat dah melampau2 naiknya sampai my online frends Irwan Zulkefli pun dah perasan hrmm .... mulalah mengelabah kaget x tentu hala cry ... asal timbang jer berat ... makin lama jarum timbang tue makin menginjak ke kanan jer ... ayoooo TENSENNNNNN evilevil

arrow Kita tak salahkan sesiapa pun .. tak pernah terasa pun pada mereka2 yg tegur tue pun ... tp kita salahkan diri sendiri ... bila time kita nk keluar rumah or ke ofis .. kita ambik masa sampai 15-30 minit dok pikir baju apa yg nak dipakai rolleyes... rasanya bukan kita sorang je yg alami benda nie kan ... mana taknya baju2 yg sedia ada dah ketat sana sini ... x selesa nk dipakai .. asyik dok ulang pakai baju yg sama .. smpkan my maternity jeans pun masih disarung lagie confused ...

arrow kalau diceritakan sejarah hal kita berdiet dah lama dah .. berat paling berjaya pernah diturunkan adalah sebanyak 61 KG ... masa tue dlm tahun lepas ... kita mula berdiet dari Februari 2007 sampai Ogos 2007 ... lebih kurang macam tu la ... masa tu kita amalkan pengambilan herbalife (3 bulan) & elakkan makan nasi ... mmg berjayalah ... dari 70 KG berjaya turun ke 61 KG .. itulah pencapaian yg membanggakan ... lepas2 dari tue HARAMMMMMM evil

rolleyes semenjak dari menghadiri program "Fitness with Celebrity" pada 23 June 2008 yang lalu ... mulalah sedikit-demi sedikit kita dah mula ambik pendekatan utk menurunkan berat nie kembali ... malu siutt bila tgk balik gambar2 time tue ... berat time tue adalah 72 KG ... giler GEMOKKKKK tahap gaban .. redface... tapi kita memulakan keazaman menurunkan berat nie secara senyap2 bermula 1 Julai 2008 yang lalu ... memang x mo war-warkan pada orang sekeliling .. hanya my dear hubby yg jadi penyolong semangat .. selain tue kita dapat semangat dari online mommies iaitu Nanarahman (Mama Nazurah) .. kalau korang baca blog dia ..korang taulah mcm mana caranya nana nie berjaya menurunkan beratnya sehingga mencecah ke angka 59.6 KG pada 7 Julai 2008 .. berbanding berat asalnya iaitu 65.8 KG ... kalau korang refer kat blog nanarahman pun byk dah tips2 diet yg di share kat sana ... Tahniah Nana .. biggrin

arrow sebab tue kita tak nak heboh2kan proses menurunkan berat nie .. bila dah capai @ nampak result atas usaha yg dilakukan barulah kita beranie nak inform & tunjuk kat semua .. ikut macam cara Nanarahman ... dia siap paste gmbr tiap kali dia timbang beratnya dan post kat blog .. tujuannya bukanlah nak menunjuk2 atau riak ke ... tapi pendapat kita itu strategi yg bagus untuk mendorong diri kita supaya berusaha dgn lebih gigih lagie sehingga mencapai berat badan ideal yg diidam-idamkan .. lantaklah apa orang lain nak kata kan mrgreen... pedulikan segala suara2 sumbang tue semua ... dan for me .. kita berdoa sangat2 agar berat badan kita dpt la turun ke angka 5+ KG sehingga ke Hari Raya tahun nie ... that is my target rite now biggrin

arrow Gambar dibawah ini adalah berat terkini pada 7 Julai 2008 selepas kita memulakan diet pada 1 Julai 2008 yang lalu ... nak share dgn korang tips2nya tue kena cerita kat entry yang lain kalau ada permintaan dari online frendzyyg lain .. kita bukanlah pakar nk share tips2 diet nie .. ... segan la pulak .. aduss banyak lagiie yg perlu diturunkan lagi nieh redface

1 Julai 2008 = 72 KG ... Now 68 KG

ps: skrg tgh berpuasa gantie .. hopefully dgn berpuasa nie dapat membantu dlm menurunkan berat badan ni wink

12 comments:

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

Tahniah diana....
fieza pon cam diana..diet jap on jap off...
skang ni bila badan rase berat baru terhegeh2 nk diet...
ermmm...tip plisssssssssss......

~Atie~ said...

kak.....bg tips...samela atie pun...ari tu dh turun skit kg..pastu ble ramai yg tego atie nampak kecik skit..atie jd cam ilang ingatan...asik nak makan jek...semalam ade discuss ngan hubby n mintak izin nak turunkan kg..die bg sokongan padu...hehehehe

tips pleaseeeeeee

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

yaaa...diana..dah ade 2 org ni mintak tipss...cepat ler
x sabau ni....

Anonymous said...

Akak, mmg kita pun perasan akak dh naik bdn! Xpe teruskan usaha anda..... moga2 berjaya ok!

shahi

Zahiela Zahari said...

diana...syoknye dah slim sikit..eila pun nak jugak..tp kalo nak preggy takleh la slim2 ni kan..takut hormon lariksss....ermm..leh kongsi tips tu..still nak tau jugakk..hehe..

shuhaina said...

hi diana..ni shu(PCM)..share la jugak..shu pun dah naik 6kg sjk lps pantang..naik lebih dr sblm pregnant..share la jugak..igt nak la melaram raya nnt..hehehe

nifalnin... said...

heheh.. diana, harus letak tips kat blog nih.. nieza pun tgh plan nak turun berat badan... rase mcm mls lar biler dah gumuks nih.. nak carik suar pun susah.. heheheh...

fidah said...

hi.. silent reader here...ala.. takleh masuk plak blog nana...baru nak tgk camana dia berdiet....

hacienda said...

diana...pls pls...share la..i'm curious too!!!

mrssham said...

usaha tangga kejayaan.. ala, berat nana je tu turun sikit.tapi badan lum nampak kecik lagi...so misi lum berjaya lg ..

mrs hafiz said...

nak kurus kene ada pendorong yg kuat eh..

set target nak pakai jeans dari saiz 29 ke 27 ke.. ye tak d?

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

Fieza & Atie > dah letak dah tips2 kat atas tue ... selamat mencuba ;-)

Shahi > itulah ... kita pun perasan ... TQ

Zahiela > eila refer tips2 kat atas tue yer ;-)

Shu > itulah shu .. kita pun tgh cuba slow2 nie ;-)

Nieza > hopefully tips2 tue leh membantu yer niza ;-)

Fidah > leh refer tips2 kat atas tue yer .. good luck ;-)

Hasnidar > kita dah letak dah tips2 nya ;-)

Nana > sekurang2nya nana dah berjaya capai angka 5+ tue .. bukan senang .. berjaya jugak dah tue ;-)

Maria > wah itu size idaman kita ;-)