Wednesday, July 9, 2008

~ Diet & Losing Weight ~

biggrin memandankan blogger2 frendzy yg dah mintak share tips2 weight management nie .. makanya saya sharekan satu entry khas utk korang2 semua lol ... Antara tips yg dpt dikongsi dengan korang about Diet & losing Weight ... byk info di bawah nie diambik dari blog Nanarahman...

Antaranya tipsnya :-

arrow Camne nak start losing weight:
(i)- kurangkan minuman manis
(ii)- kurangkan 1/4 nasi
(iii)- Excersice ( cikai2 pun jalanla dalam 15-20 minit)


arrow dan anda akan kehilangan 450g per week jika:
(i)- kurangkan makanan berminyak
(ii)- gantikan snek petang anda (karipap), dengan 1 piece of buah
(iii)- makan slow2, enjoying food
(iv)- add weight training 15 minit


arrow My Style on Diet & Losing Weight :-
1) 1st stage > mula2 kurangkan pengambilan nasi .. kalau x biasa kurangkan nasi pada 1/4 dulu

2) 2nd stage > kurangkan pengambilan makanan & minuman manis (nie dari zaimah@viruspadu)

3) Berpuasa .. bagus tips nie .. dpt kontrol nafsu makan & merehatkan perut kita

4) Selepas berjaya dgn 1st & 2nd stage ... elakkan pengambilan nasi .. makan lauk-pauk shj dan gantikan dgn wholemeal bread atau roti gardenia breakthru

5) Excersice .. at-least 15-30 minit ..penting utk bersenam .. jgn abaikan yer ..bak kata nana yg cikai2 py bersenam pun wokey dah mrgreen

6) Timbang berat secara berkala@ jadual .. cth seminggu sekali tiap2 hari Isnin utk lihat perubahannya .. tp kita nie selalu timbangg berat..he..he.. x sabar mrgreen

7) Tiap kali korang timbang berat tue korang snap gambar kat timbang tue sebagai bukti .. selain sebagai dorongan utk korang berusaha dgn lebih berjaya lagie .. nie cara nanarahman lol

8) Kurangkan makan kat luar & segala bagai fast food cth mcD, KFc ... jgn selalu yer ...

biggrin Itulah antara tips2 yg kita nk share dgn korang ... nak kata berjaya atau tidak korang kena tanya diri sendiri dan sejauh mana keazaman korang tue ... Insyallah .. kalau ikut tips2 yg diberi kat atas nie korang akan nampak & rasa perubahannya .. walaupun sedikit demi sedikit ... at-least korang mencuba dari langsung tak ada kan .. dan korang jangan terlalu inginkan result yg drastik & mendadak ... biarlah berat kita turun secara slowly dan dgn cara yg sihat ok .. Good Luck to all wink

8 comments:

KV said...

akak ni semangat je nak diet. Mulut ttp sumbat makanan.
Ntah bile la nak betul2 diet.

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

diana...good info..
harus ikut tips ni...
doakan kejayaan fiza laks...
huhuhu

mrs hafiz said...

d, i love food so much..
takde maknanya berdiet..
sebab maria bila nak makan, makan aje la ..
tp ada time, malas makan.. tak makan, miss makan..
sungguh tak bagus kan?

taktau la bila nak betulkan jadual makan.. n amik berat ttg pemakanan..

antalya said...

sy penah wat diet mkn roti tu. seksa.tp mmg berkesan.2bln turun 6kg.tapiii skrg ni dh malas plak nk diet. naik balik 2kg uhuu

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

maria > maria u badan dah ok slim .. tgl maintain jer ;-)

antalya > tue la diet mkn roti seksa tue .. kena sabar giler kan ;-)

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

KV > byk lak dugaan dlm kita nak diet nie kan ..hu..hu..

Fieza > usaha tangga kejayaan okies ;-)

aLdriNa said...

huhuhu..diana..sungguh byk tips awak yer..hehehe..fyi..saya pon dlm proses diet..
cume takleh nak drastik sgt sebab tgh breastfeeding..takut gak susu production drop kalau diet beria..hehehe...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

ald > aah .. ler sian faris nantie plk .. slow2 .. BF pun leh turun berat kan .. bagus sgt2 ;-)